INVESTIGAȚIE – Cum mimează Conversmin, instituția statului, că a livrat unui nou contractor întreținerea stațiilor de epurare a apelor de mină din Maramureș: de fapt, nu s-a schimbat nimic, banii intră în același buzunar

0
2118

SUVEICA EPURĂRII BANILOR. O firmă din Timișoara înființată în urmă cu doar un an, Regroup Construction & Mining SRL, a „moștenit” contractele Conversmin din Maramureș ale controversatului Explo Mining Coal SRL, privind întreținerea și exploatarea stațiilor de epurare a apelor de mină Nistru și Ilba. Schimbarea firmei plătite de stat să polueze râurile Băița și Ilba este însă doar scriptică, scrierea de față devoalând că banii vor intra în același „buzunar” ca și până acum.

 

Vechiul contract vs. Noul contract

 

Contractul Coversmin cu sereleul bănățean Explo Mining Coal, care gestiona trei din cele patru stații de epurare a apelor de mină din județul Maramureș, respectiv cele din Nistru (9 Mai – 11 Iunie), Ilba (Aluniș Fața Mare – Valea Colbului) și Băița (Tyuzosa), s-a derulat pe o perioadă de 4 ani și s-a soldat cu peste 16 milioane de lei în pușculița firmei bănățene (exact: 16.295.422,08 lei, sumă care include TVA). Contractul s-a finalizat în martie 2024, iar 2mnews a monitorizat reacția/decizia Conversmin, în contextul în care fostul contractor avea deja mai multe procese privind poluarea râurilor din Maramureș.

 

În fază inițială, Conversmin a scos la licitație un contract pe doar două luni pentru întreținerea și exploatarea stațiilor de epurare a apelor de mină de la Nistru (9 Mai – 11 Iunie) și Ilba (Aluniș Fața Mare – Valea Colbului).

 

Comparativ cu contractul precedent, în care instituția statului plătea circa 550.000 lei/lună pentru întreținerea unei stații de epurare, ca-n poezia lui Coșbuc, banii „s-au mai răzbunat / Spre apus, dar stau grămadă / Peste sat. / Nu e soare, dar e bine, / Și pe râu e numai fum”. Adică s-au înjumătățit, că-i criză și pentru stat și cheltuieli-s mari cu funcționarea sistemului bugetar, iar împrumuturile externe n-ajung și pentru epurări la nivelul de până acum (mai ales că e și campanie și nu dă bine la electorat să se vorbească-n sume mari). Dar sunt buni ș-așa, mai ales că pe „râu e numai fum” când se deversează apele de mină și faptul e sancționabil doar când presa sesizează poluări masive și evidente.

 

Ambele contracte au fost câștigate/atribuite de aceeași firmă: Regroup Construction & Mining SRL. Înainte de a ridica voalul de pe noul responsabil de stațiile de epurare din județ (și încasatorul banilor pentru această neasemuită corvoadă), să vedem ce s-a întâmplat cu vechiul încasator?

 

„Toate-s vechi şi nouă toate”

 

Explo Mining Coal SRL îi aparținea reșițeanului Claudiu Daniel Vrînceanu (asociat unic), care a decis în urmă cu un an, la 1 februarie 2024, să dividă firma (care deja avea numeroase procese comerciale în care i se pretindeau bani) prin desprinderea unei părți semnificative din patrimoniul acesteia (respectiv aproape toată activitatea, active imobile și 70 de angajați, împreună cu… 119 contracte comerciale), parte care să fie transmisă unei viitoare firme: Regroup Construction & Mining SRL.

 

Această nouă firmă avea să îl aibă proprietar și administrator… tot pe el (Claudiu Daniel Vrînceanu). Doar contractele cu probleme (cele cu AquaCaraș, în care președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, îl acuza că a încasat în avans 11 milioane de lei dintr-un proiect cu fonduri europene, bani nedecontați – e vorba de reabilitarea și extinderea unor rețele de apă și canalizare) și cinci muncitori pakistanezi au mai rămas pe controversata Explo Mining Coal.

 

În 2022, vechea firmă a lui Vrînceanu, Explo Mining Coal, și-a dublat cifra de afaceri, ajungând la 22,44 milioane de lei și un profit net de doar 357.057 lei (ceea ce ar însemna că a lucrat ca și Armata Salvării, cu o rată de profitabilitate de doar 1,59%), indicatori financiari realizați cu 75 de angajați, dar și cu datorii de peste 13 milioane de lei.

 

Noua firmă a lui Vrînceanu, Regroup Construction & Mining SRL, fiind înființată în 11 aprilie 2023, iar divizarea fiind efectuată, vechea firmă cu onoriul pătat, Expo Mining Coal, a fost… cedată. Practic, Vrînceanu s-a debarasat de firma cu probleme, pasând-o lui Oxana Murzac, o tânără în vârstă de 29 de ani, originară din Chișinău (Rep. Moldova) și domicilată scriptic în Vaslui, dar practic în București, unde mai deține două firme nou-înființate cu același domeniu de activitate ca și achiziționata Expo Mining Coal. Sigur, de ce să ai nevoie de încă una? Și încă una care are atâtea probleme…

 

Procesele, prognoza, pro…

 

Între timp, procesele au continuat să se scurgă-n creștetul lui Expo Mining Coal, dar și asupra virginei economic Regroup Construction & Mining SRL, firme pârâtă-n instanțele de judecată de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (în speța poluării râurilor din Maramureș de stațiile de epurare pe care le administra prin contractul cu Conversmin), de REMIN Baia Mare, de Wessling Romania (firmă mureșeană care deține laboratoare de testare) – acestea sunt doar câteva dintre spețele demarate în acest început de an.

 

Prognoza este că în curând Expo Mining Coal va fi băgată cu forcepsul în insolvență, proces care poate dura (după cum ne-au demonstrat instanțele din România, zeci de ani). Iar Vrînceanu s-a scuturat de praf și e nou-nouț, ba și cu contractele cu statul (prin Conversmin) moștenite. Și acum să aflăm câte ceva despre noile contracte din Maramureș, făcute cu noua firmă, Regroup Construction & Mining SRL.

 

Moara de făcut bani: Afacerea „Epurarea” (banilor publici)

 

În 26 aprilie 2024, Conversmin a livrat două loturi privind întreținerea și exploatarea timp de două luni a stațiilor de epurare ape de mină Aluniș Fața Mare – Valea Colbului (365.608,46 lei, suma include TVA) și Nistru 9 Mai – 11 Iunie (420.843,50 lei, suma include TVA). Total: 786.451,96 lei/2 luni.

 

Stația de epurare ape de mină Aluniș Fața Mare – Valea Colbului… Să vedem ce înseamnă „întreținere și exploatare a stației de epurare ape de mină”. Scriptic, apele de mină din perimetrul minier Aluniș Fața Mare – Valea Colbului, care se acumulează și se evacuează încărcate cu metale grele prin galeria Asecare, trebuie tratate (neutralizate cu lapte de var) în stația de epurare înainte de deversarea în emisarul natural (râul Valea Colbului).

 

Conform Conversmin, la Aluniș se epurează lunar (sau ar trebui) 43.864 mc apă de mină. Pentru asta se plătește noii firme a lui Vrânceanu 182.804,23 lei. Practic, statul plătește 1 leu pentru fiecare 250 de litri de apă de mină epurată/curățată (sau cel puțin trecută prin stația de epurare). Stația de la Aluniș are capacitatea de epurare de 16,7 litri/secundă. Adică produce câte 1 leu la fiecare 15 secunde, funcționând (scriptic) în flux continuu, 24 de ore din 24, timp de 365 de zile pe an.

 

Stația de epurare ape de mină Nistru 9 Mai – 11 Iunie… Să vedem ce înseamnă „întreținere și exploatare a stației de epurare ape de mină”. Scriptic, apele de mină din perimetrul minier 9 Mai – 11 Iunie, care se acumulează și se evacuează încărcate cu metale grele prin galeria Câmpurele trebuie tratate (neutralizate cu lapte de var) în stația de epurare înainte de deversarea în emisarul natural (pârâul Valea Roșie).

 

Conform Conversmin, la Nistru se epurează lunar (sau ar trebui) 175.980 mc apă de mină. Pentru asta se plătește noii firme a lui Vrânceanu 210.421,75 lei. Practic, statul plătește 0,3 lei pentru fiecare 250 de litri de apă de mină epurată/curățată (sau cel puțin trecută prin stația de epurare). Se plătește mai puțin decât la Aluniș pentru că stația de la Nistru este mult mai performantă, având capacitatea de epurare de 67 litri/secundă. Adică produce câte 1 leu la fiecare 12 secunde, funcționând (scriptic) în flux continuu, 24 de ore din 24, timp de 365 de zile pe an.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here