DE LA FAȚA LOCULUI – Adevărul despre cazul celor 23 de maramureșeni „cazați în condiții improprii” la un centru de îngrijire din județul Mureș, care a dus la cererea demisiei conducerii DGASPC Maramureș

3
5695
Alina Coste, Ionel Bogdan, Dorina Curteanu

EXCLUSIV. În urma scandalului cauzat de cazarea a 23 de persoane cu dizabilități din Maramureș într-un centru „impropriu și neautorizat” din județul Mureș, președintele administrației județene, Ionel Bogdan (PNL), a cerut demisiile conducerii Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș și a depus o plângere penală împotriva Asociației RE-MIN din Sâncraiu de Mureș (jud. Mureș), care a preluat cazarea persoanelor cu nevoi speciale din Maramureș, însă nu le-a cazat, conform contractului, la centrul din Bărdești (jud. Mureș), ci într-o locație „neautorizată și improprie”, localizată în Târgu Mureș, în apropierea parcului public de pe Platoul Cornești.

 

Practic, conducerea administrației județene impută conducerii DGASPC Maramureș că nu a monitorizat modul în care este respectat contractul cu asociație din județul Mureș, care, din cauza nepăsării instituției maramureșene, a putut să îi cazeze pe cei 23 de beneficiari din Maramureș într-o locație diferită de cea contractată și care „nu era autorizată”.

 

Față de exaltarea momentului, specularea politico-electorală a situației vârstnicilor cazați în condiții improprii, de înghițirea pe nemestecate a tuturor elucubrațiilor servite de comunicatori publici și de presa comodă, 2mnews a fost la fața locului, a verificat cazul (și obținut documentele), a vorbit cu cei în cauză, fiind acum în postură de a vă oferi o imagine completă a conflictului stârnit public (și care se va încheia probabil cu demiterea directorului general al DGASPC Maramureș, Alina Coste, și a directorului general adjunct protecţia copilului şi asistenţă socială, Dorina Curteanu).

 

Adevărul de la fața locului

 

Conform cercetării 2mnews întreprinsă la fața locului, asociația mureșeană, reprezentată de Cosmin Papuc, i-a cazat pe cei 23 de beneficiari din Maramureș în Căsuța Lu’Min, centru de îngrijire și asistență localizat pe strada Cornești nr. 61 din Târgu Mureș, care, conform raportului comisiei din Mureș ar fi autorizată doar pentru o capacitate de 9 locuri. La momentul controlului (care a fost dispus de prefectul județului Mureș, Mara Togănel, nu de “îngrijorații de fațadă” din administrația maramureșeană), în 11 iulie 2023, în Căsuța Lu’Min erau cazați 28 de beneficiari (23 din Maramureș și 5 din Covasna).

În fapt, acest centru era și este autorizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități pentru o capacitate de 40 locuri (autorizația a fost emisă în 3 mai 2023 și are valabilitate până în 2 mai 2024), iar autorizația firmei (licența de funcționare provizorie) este în vigoare, nefiind retrasă (aceasta este înregistrată la ANPDPD cu nr. 1576/2023).

 

Problema rezidă din faptul că în urma controlului dispus de prefectul de Mureș (comisia de control a fost formată, ca în toată țara de altfel, din 9 persoane care reprezentau instituții publice cu rol de control în acest sens, după cum urmează: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială -AJPIS, Direcția de Sănătate Publică – DSP, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean ș și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului), AJPIS Mureș a consemnat că acolo sunt „condiții precare de locuit (paturi rupte, igrasie, mucegai)”, iar DSP Mureș a emis o decizie (nr. 148) privind suspendarea activității Centrului de Îngrijire şi Asistenţă “Căsuţa lu’ Min”, începând cu 11 iulie 2023, motivând că “funcționarea unității constituie risc iminent pentru sănătatea publică și încalcă mai multe prevederi legale”, dispunând ca beneficiarii centrului să fie preluați temporar de către DGASPC Mureș, urmând să fie transferați în Maramureș și Covasna, prin grija DGASPC-urilor din județele de domiciliu ale persoanelor cazate la Căsuța Lu’Min (relocarea celor din Maramureș s-a și întâmplat, în 15 iulie 2023, aceștia fiind aduși în centrele din Ocna Șugatag și Sighetu Marmației).

 

În baza acestor constatări, „Instituția Prefectului Mureș a notificat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități să retragă licența provizorie a Asociaţiei Re-Min pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Căsuţa lu’ Min”. Fapt care până acum NU s-a întâmplat, deci centrul este acreditat.

 

Ce zice Bogdan

 

Pesediștii din Maramureș și presa aservită acestora a încercat timid și inutil să speculeze scandalul cerând (din dispoziție de partid de la nivel central, în tentativa de a muta oprobiul public care a dus la demisiile miniștrilor pesediști ai Muncii și ai Familiei, respectiv Marius Budăi și Gabriel Firea, dinspre PSD înspre partenerul de guvernământ PNL) demisia președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan (PNL).

 

Bogdan s-a apărat, public, spunând că în 10 iulie 2023 a cerut corpului său de control un control intern în cadrul centrelor DGASPC Maramureș, pentru a verifica dacă măsurile impuse în urma unor inspecții care au avut loc în 2021 și 2022 au fost aplicate, iar condițiile în care sunt îngrijite persoanele cu nevoi speciale sunt în standardele legale.

 

Conducerea DGASPC Maramureș l-a informat pe președintele CJ Maramureș că „în 13 iulie 2023 directorul adjunct Dorina Curteanu a efectuat un control la centrul din localitatea mureșeană Bărdești și că cei 23 de beneficiari se află la locația respectivă (contractată)”.

 

Însă în 14 iulie 2023, AJPIS Mureș a transmis către DGASPC Maramureș o adresă privind faptul că cei 23 de adulți, pentru care au fost externalizate serviciile sociale, sunt de fapt într-o altă locație, neautorizată, în Târgu Mureș, strada Cornești. Bogdan susține că a cerut corpului de control al președintelui CJ Maramureș “să verifice realitatea informațiilor prezentate de către DGASPC Maramureș și s-a constatat că informațiile furnizate nu corespund realității”. Adică, l-au mințit.

 

În consecință a cerut demisiile directorilor general și general adjunct din cadrul DGASPC Maramureș, Alina Coste și Dorina Curteanu. De asemenea, Bogdan susține că a depus o plângere penală împotriva Asociația RE-MIN și a reprezentantului său legal, de înșelăciune, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș și că a dispus constituirea comisiei de cercetare disciplinară pentru personalul din cadrul DGASPC Maramureș responsabil pentru urmărirea modului de acordare a serviciilor sociale pentru beneficiari.

 

Ce nu e bine în ce zice Bogdan

 

În principal decizia lui Bogdan de a le cere demisiile celor două din fruntea DGASPC Maramureș se bazează pe multe afirmații false, din cauza lipsei de competență a subalternilor săi cărora le-a dispus cercetarea cauzei. Ce e fals:

 

  1. Că locația în care au fost găsite cele 23 de persoane cu diazbilități din Maramureș externalizate/trimise în județul Mureș nu era autorizată. FALS – ESTE autorizată și în acest moment (vezi foto document ), ba mai mult, dacă vizualizați imaginile veți constata că este un centru chiar bine utilat, cu piscină, terasă, foișor.
  2. Că a fost înșelat de reprezentatul asociației, care a prezentat o locație de calitate (Bărdești, un sat al comunei Sântana de Mureș) unde ar caza beneficiarii din Maramureș și, de fapt, i-a cazat într-un loc neautorizat și insalubru. FALS – Locația din Târgu Mureș depășește cu mult standardele de calitate ale locației din Bărdești, în plus este situată pe un deal, în imediata apropiere a celui mai mare parc din municipiul mureșean.
  3. Problema nu constă în faptul că 23 de beneficiari din Maramureș au fost cazați în condiții insalubre, ci în faptul că NICIUNUL dintre managerii DGASPC Maramureș nu a monitorizat modul în care s-a derulat contractul cu asociația care i-a preluat în județul Mureș. Altfel, ar fi știut că aceștia nu sunt în Bărdești, ci în Târgu Mureș. Măcar atât.
  4. Însă principala problemă este motivul pentru care aceste persoane cu dizabilități au fost detașate în județul Mureș și care ține exclusiv de managementul instituției din Maramureș. Respectiv, clamata lipsă a spațiului de cazare, o motivație falsă, în condițiile în care DGASPC Maramureș deține spații… închise/nefuncționale (case de tip familial, pe care nu le-au convertit la nevoile beneficiarilor, fiind mai comod să scape de aceștia livrându-i unei entități private de la peste 200 de kilometri).

 

Ce zice Coste și Curteanu

 

… răspunsul e… NIMIC. Am sunat pe linie directă, la DGASPC Maramureș. Centralista spune că directorul general Coste nu e în instituție. „- Bine, faceți-mi legătura la doamna Curteanu”. Îmi face legătura, sună, răspunde. „- Doamna Curteanu?”. „- Da”. „- Sunt Cătălin Vischi”. Telefonul se închide instantaneu. Are reflexe bune (doamna Curteanu). Sun din nou. Centrala, „- Repetați legătura la biroul doamnei Curteanu, care sper că s-a întrerupt”. Zice: “- Nu cred că e în instituție”. „- Cum nu e? În urmă cu o secundă era, mi-ați făcut legătura, a răspuns și a confirmat că e ea”. Cedează, îmi face legătura.

 

Nu mai răspunde nimeni. Le sun pe ambele pe telefoanele mobile personale. Din nou, nu răspunde niciuna. Le trimit mesaj ambelor, pentru identificare și pentru explicația motivului telefonului, cerându-le un punct de vedere privitor la situația gravă creată de instituția pe care o conduc. Nicio reacție. Am scris asta să râdeți de “curajul” celor două bugetare bine plătite în fruntea unei importante instituții publice din Maramureș.

 

Că Bogdan le dă afară e foarte bine (nu meritau să fie ținute atât în funcții, în contextul unui management deplorabil, în care Maramureșul ține case de tip familial închise, sub lacăt, și furnizează persoane cu diazabilități privaților din alte județe. În timpul acesta, controlul continuă în toate centrele DGASPC Maramureș. Au fost verificate 21 de centre din județ, mai sunt…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Domnule Vischi daca este vorba de femei trebuia sa apeleti direct la Casanova (cereches). Daca este vorba de intalniri cu sexul feminin acesta va rezolva sa va intalniti si cu Madona. Daca doreati un interviu cu aceasta

  2. Inca o dovada ca Ionel Bogdan e total depasit. Habar nu are ce are in subordine. Lui sa i se faca dosar penal. In plus plimba pe toti penibilii in SUA. Faina reprezentare a judetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here