AU ÎNCEPUT PROBLEMELE – Angajații Teatrului Municipal Baia Mare au primit doar jumătate din salarii, pentru că Primăria atât a virat instituției din subordinea sa

2
4549

MINCIUNILE SE REPERCUTEAZĂ NEGATIV. Din cauza strategiei primarului Cătălin Cherecheș de a întocmi un buget municipal butaforic și nereal (despre care am scris AICI), încep problemele la instituțiile publice din subordinea Primăriei Baia Mare. Angajații Teatrului Municipal Baia Mare au primit doar 50% din salariile pe iunie, pentru că Primăria atât a virat instituției din subordinea sa.

 

De ce a virat Primăria controlată de Cherecheș o parte insuficientă plății salariilor instituției din subordine? Pentru că bugetul municipiului este alcătuit pe baze nereale. Simplificat, pentru a putea raporta electoral la începutul anului multe proiecte de dezvoltare și a declara că „55% din bugetul urbei este repartizat dezvoltării și doar 45% sunt cheltuieli de funcționare”, atât Primăria, cât și instituțiile din subordinea sa întocmesc la începutul anului bugete în care chletuielile de funcționare înscrise acoperă doar 50%-75% din necesarul anului respectiv.

 

În baza acestei strategii, bugetul municipal (oricum gonflat cu sume astronomice pe care Primăria le-ar strânge în acel an din, de exemplu, taxe, impozite, amenzi etc.) are resursele necesare pentru finanțarea unor proiecte de dezvoltare. Însă le are doar scriptic, faptic nu. Pentru că banii necesari funcționării (salarii, impozite aferente acestora, cheltuieli cu întreținerea ș.a.m.d.) oricum sunt plătiți, aceștia fiind alocați la rectificările bugetare.

 

Unele instituții/servicii/firme din subordinea primăriei Baia Mare au chiar câte 5-6 rectificări pe an și de fiecare dată li se mai alocă niște bani, de regulă cei pe care instituția este obligată să îi achite. În urma acestor frecvente rectificări bugetare, la finalul anului avem măsura reală a bugetului. De pildă, în 2022, când primarul Cherecheș a recitat public la începutul anului că va merge spre dezvoltare 55% din bugetul de 859 de milioane de lei. Numai că la finalul anului Primăria Baia Mare a avut un buget de doar 421 de milioane de lei, în condițiile unui grad de colectare a taxelor și impozitelor extrem de scăzut/neperformant, ca de obicei. Implicit, majoritatea investițiilor semnificative enunțate de edil nici măcar nu încep, în condițiile în care între bugetul estimat la începutul anului și cel realizat la finalul anului există o marjă de 51,84%! Implicit, din raportul de 55% pentru dezvoltare – 45% pentru funcționare, la finalul anului am avut proba adevărului: 15% pentru dezvoltare – 85% pentru funcționare.

 

Primăria Baia Mare, împreună cu instituțiile din subordinea sa, are 1.648 de angajați, pentru plata acestora fiind inclusă în buget la începutul anului sub 100 de milioane de lei (exact: 99.114.000 lei) în condițiile unui necesar de circa 154 de milioane de lei. Practic, s-a făcut bugetul cu doar 65% din necesarul real, restul banilor (care vor fi alocați faptic pentru funcționare/salarii) fiind dirijați scriptic spre proiecte utopice/nefinanțate real (dezvoltare).

 

Acum, pentru că Teatrului Municipal i s-a impus să bugeteze cheltuielile salariale doar până la jumătatea anului, urmând să i se repartizeze restul la rectificarea din iulie (de la jumătatea anului o primărie poate face rectificări/corecții/modificări ale bugetului aprobat/votat la începutul anului, împingând bani de la capitolul Dezvoltare spre capitolul Funcționare), oamenii au rămas fără bani. Li s-a spus că vor primi restul de bani după rectificarea bugetară, care nu se știe când va avea loc, primarul Cherecheș (care ar trebui să convoce o ședință de Consiliu Local în care aleșii municipali să aprobe rectificarea) având în această perioadă de vară preocupări mai importante decât Teatrul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. CE nu se vede la BUGET ????? Din totalul de femei angajate in cadrul primariei Baia Mare cel putin 100 buc. l-au „servit” pe dotore si inca il mai servesc pentru posturile imaginare de mare necesitate urbei noastre (de plimbatoare de hartii, lustruitoare si clocitoare de aberatii) pe care l-au primit in schimbul serviciilor prestate. Modest am mentionat 100 buc ca sa fiu rezonabil, daca il luam in calcul si pe vicele Corleone sarim cu mult de numarul de bucati. Chiar si in aceasta speta „il capo” cereches ne-a umblat la buget a rezolvat probleme in stil scotian si nu risipeste sp…ga. Adica in stilul propriu cerechesian el se lustruieste si bugetul plateste. Cat despre teatru este simplu . Acesta NU produce cascaval (cashu ca la fotbal) , NU il poate trage de urechi si NU il mai „serveste ” ca alta data, in consecinta este normal ca la TEATRU sa inchida robinetu. Cat despre oameni de cultura de acolo il doare exact in fata slitului la 1m, lipsa de respect = zer0 . Cu ocazia festivalului Atelier (din nerespect fata de doamnele de acolo si de musafiri teatrului) sa prezentat imbracat in stilul lui caracteristic de clovno-haiduc cu aceiasi blugi ingalbeniti de vreme si cu nelipsita camasa (de pijama), aceasta descheiata pana la buric ca sa arate oferta de par gretos de pe piptul lui doamnelor si domnisoarelor din auditoriu. De asemenea din „mare respect” pentru insotitoarea lui si viitoarea cerechesiana sa imbracat elegant si decent, (ca porcu de Basna cu paru negru si cret la vedere). Asta este educata lui, atata poate este maxim ce poate cu eminenta lui titulatura „doctor”. Au murit toate curcile de ras si din cauza lui sa scumpit si carnea lor………….. Totusi ma gandesc ca locu lui era la teatru ca bufon, clovn, mascarici sau saltimbac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here