EXCLUSIV – Care este gradul de îndatorare al municipiului Baia Mare în 2022 și câți bani trebuie să ramburseze Primăria pentru creditele bancare luate

1
1504

CALCULUL DATORIILOR CĂTRE BĂNCI. În 2022, gradul de îndatorare al municipalității Băii Mari a fost calculat la finalul anului trecut la 8,90%, procent aflat în prima treime a gradului maxim cu care are voie să se îndatoreze o primăriei și care este de 30%.

 

În urma împrumuturilor bancare contractate de-a lungul anilor de Primăria Baia Mare (4 dintre acestea fiind încă neplătite), în acest an administrația publică locală controlată de edilul Cătălin Cherecheș va trebui să plătească la bănci rate, dobânzi și comisioane care însumează 16,8 milioane de lei (exact: 16.810.220 lei, astăzi echivalentul a 3,4 milioane de euro), adică o medie de peste 1,4 milioane de lei/lună (echivalentă cu peste 283.000 euro/lună).

 

Practic, în acest an, Primăria Baia Mare trebuie să pună deoparte (presupunându-se optimist că are de unde), pentru a-i plăti la bănci în contul creditelor luate, 46.700 de lei pe zi, în fiecare zi (suma este echivalentă cu peste 9.400 euro).

 

Precizare: toate sumele prezentate în această scriere sunt extrase din documente oficiale ale Primăriei Baia Mare, asumate prin semnătură de primarul Cherecheș și de directorul executiv economic al instituției, Carmen Pop.

 

Subliniere: suma de mai sus nu constituie totalul datoriilor Primăriei Baia Mare, la respectiva adăugându-se plățile restante, care la finalul anului trecut erau în cuatum total de peste… 34 de milioane de lei, din care peste 11,8 milioane de lei erau arierate (adică sume datorate și care au ieșit din termenul contractual de plată).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here