EXCLUSIV – Blachotrapez, producătorul de acoperişuri din ţiglă metalică din Baia Mare, a cumpărat un producător de soluții fotovoltaice și intră în Top 20 al performanțelor economice din Maramureș

0
1120

ANALIZĂ 2MNEWS – CREȘTERE ÎN 2021. Liderul județean la categoria Fabricarea articolelor din metal, producătorul de acoperişuri din ţiglă metalică din Baia Mare, Blachotrapez, va fi unul dintre new-entry-urile acestui an în Top 20 Maramureș atât în privința cifrei de afaceri, cât și a profitului net obținut în 2021.

 

Este pentru prima dată când polonezii care produc acoperișuri metalice în fabrica din Baia Mare reușesc să pătrundă în clasamentele celor mai performante economic 20 de firme din județ. Estimarea 2mnews este argumentată de raportările financiare parțiale ale firmelor din Maramureș și vine înaintea deschiderii și a celei de-a doua fabrici de producție din Baia Mare, estimată în vara acestui an.

 

Firma din Baia Mare, deținută de concernul polonez Blachotrapez Sp ZOO (controlat de polonezii Renata Magdalena Skawska și familia Jan Luberda și Teresa Luberda și care are sediul central la Rabka-Zdrój – Voievodatul Polonia Inferioară), a raportat în precedenții 2 ani (2019 și 2020) cifre de afaceri în jurul valorii de 75 de milioane de lei, însă anul trecut au depășit substanțial acest prag maximal în istoria economică a firmei, ajungând la afaceri care au totalizat anul trecut circa 110 milioane de lei.

 

Creșterea de aproximativ 47% a cifrei de afaceri în anul 2021 a dus și la un profit net de aproape 9 milioane de lei, record absolut pentru firma înregistrată în Baia Mare, de peste 3 ori ori mai mare decât cel mai bun rezultat de până atunci (2020). Cu acești indicatori financiari, producătorul de țigle metalice va intra în Top 20 Maramureș 2021, atât în clasamentul celor mai mari cifre de afaceri raportate în județ, cât și în cel al celor mai mari profituri nete înregistrate.

 

Decizia semnificativă din decembrie 2021

 

Înaintea Crăciunului de anul trecut, în acționariatul firmei băimărene, administrată de polonezii Jaroslaw Anatol Turczynski (CEO) și Piotr Petryla, a intrat cu 40% și firma poloneză Revolt Energy SA (condusă în Polonia de Żaneta Koźmińska – CEO și reprezentată în România de Hubert Kalinowski). Această aparentă restructurare a acționariatului merită o explicație: Revolt Energy, producător de panouri/soluții fotovoltaice, a fost cumpărat de holdingul Blachotrapez și înglobat în afacere, urmând să contribuie semnificativ la oferta de afaceri, de acum încolo polonezii putând oferi atât acoperișul, cât și montarea pe acesta a panourilor fotovoltaice produse în regie proprie.

 

De asemenea, din vara acestui an va intra în producție și cea de-a doua fabrică din Baia Mare a polonezilor de la Blachotrapez (și a treia din România), în urma unei investiții de 12,4 milioane de lei (din care jumătate, ajutor de stat). Cooptarea în holding a productorului de soluții fotovoltaice și deschiderea noii fabrici din Baia Mare va crește semnificativ cota de piaţă a companiei.

 

Prima fabrică edificată la Baia Mare de Blachotrapez, localizată pe strada Fabricii, și-a început producția în anul 2014.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here