CONTROLUL AVERII – Cazul primarului Cherecheș și dobândirea nejustificată a 2,7 milioane de lei: Instanța supremă a respins recursul în care edilul a cerut anularea Raportului ANI

3
3462
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

HOTĂRÂRE DEFINITIVĂ. Magistrații secției Contencios Administrativ şi Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție (instanța judiciară supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România) au respins ca nefondat recursul declarat de Cătălin Cherecheș, în care primarul municipiului Baia Mare a cerut anularea Raportului de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI) nr. 19042/G/II din 25 iunie 2019. Practic, la 1 februarie 2022, ÎCCJ a menținut soluția dată de Curtea de Apel Cluj în 20 septembrie 2019. Hotărârea este definitivă.

 

În schimb, tot în 1 februarie 2022, ÎCCJ a admis cererea edilului Cherecheș de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor prevăzute de două articole din Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (nr. 176/2010).

 

Cele două articole considerate neconstituționale de primarul Cherecheș se refera la dreptul persoanei evaluate de a contesta raportul ANI în 15 zile de la primirea acestuia, iar dacă raportul de evaluare nu este contestat în 15 zile, ANI trebuie să sesizeze, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare, precum şi, dacă este cazul, instanţa de contencios administrativ, în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

 

Vă reamintim că raportul ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2,7 milioane de lei (exact: 2.741.026,31 lei) între averea dobândită și veniturile realizate de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. În consecință, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către edilul Cherecheș.

 

De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din 17 iulie 2017 (rectificată) și din 15 iunie 2018, Cherecheș “a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016)”, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută în Codul penal.

 

ANI a mai precizat că primarul Cherecheș a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. Cherecheș nu a depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere în acest sens, deși ANI i-a transmis 6 (!) solicitări de a prezenta date sau informații relevante.

 

În această speță, Cherecheș a deschis trei procese la ÎCCJ, unul în care a cerut instanței supreme anularea Raportului ANI (pe care l-a pierdut), unul în care a sesizat posibila neconstituționalitate a unor articole din Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (care a fost adoptată și de el, în august 2020 fiind deputat în Parlamentul României) – cazul a fost admis fiind trimisă solicitarea la Curtea Constituțională – și unul privind plata sumei de 2,68 milioane lei Statului Român.

 

În ultimul proces al cazului privind dobândirea unei averi nejustificate, vă reamintim că, la 9 aprilie 2021, Curtea de Apel Cluj a constatat că “dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat” şi a dispus obligarea lui Cherecheș la plata acestei sume în favoarea Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei. Primarul Băii Mari a declarat recurs la 2 iulie 2021. Acesta va fi judecat la ÎCCJ la 13 aprilie 2022.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Ma tot intreb de ceva vreme oare de ce personaje precum Chereches nu ajung sa fie inchisi, adica toata lumea stie ca e un spagar cu vocabular de mahala, un interlop, toata viata lui a fost pazit de interlopi pe bani multi, de aia isi permite sa fie obraznic cu toata lumea, nu ca ar fi el ceva curajos sau barbat…si incep sa cred ca in tara aceasta toate institutiile au ceva putred in ele, adica si in institutiile acestea – Judecatorii, parchete, etc – ajung tot prieteni de ai politicienilor, care ajunsi acolo tergiverseaza, amana, amagesc…la noi in tara se fac arestari doar asa ca imagine, la televizor, in rest oamenii mici precum Chereches, fura cu buna stiinta a autoritatilor, pentru ca el nu e un nume notoriu, nu da bine la TV, asa ca nu au nici un interes sa-l salte … poate prind si ei ceva indirect, il amana 15 ani, pe cand omul a facut o avere va primi 1-2 ani cu suspendare, si va trai bine merci, si pe langa el si cei care trebuiau sa-l inchida …

  2. Cum naiba au crescut parintii un asa exemplar ? Un medic si un director nu au reusit sa puna pe directia buna unicul lor copil. Nu are familie, nu are copii da nu-i ajung banii. Un infractor cu o groaza de procese de mita, fals, frauda, abuz. Ce faci cu banii mai (… MODERAT) ? De ce nu-ti ajung ? 2.685.708,318 lei ? Imprumut de 500.000 euro ? Sume ametitoare !
    Dupa aceasta Hotarare poate prinde curaj si judecatorul de la Cluj.

    • Poate nu ai vazut-o pe ma-sa. Ce treaba are de a face pregatirea profesionala cu omenia si coloana vertebrala? Vrei sa zici ca printre doctori si directori nu sunt gunoaie de oameni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here