FAPT – Zetea, în ultimul an plin la șefia administrației Maramureș: aproape un sfert din buget pentru cheltuieli de personal, peste 1,4 milioane de euro pe lună

4
2061
Gabriel Zetea

STRATEGIA CHELTUIRII BANILOR PUBLICI. În anul 2019, Consiliul Județean Maramureș a avut la dispoziție un buget total mare compartiv cu anii precedenți, de 366,7 milioane de lei (exact: 366.700.723 lei). Din acești bani, aproape un sfert (22,36%) au reprezentat cheltuieli de personal, administrația județeană alocând personalului circa 82 de milioane de lei (exact: 81.997.200 lei), conform datelor Direcţiei pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Pentru o corectă înțelegere: cheltuielile de personal ale unei entități publice (în cazul de față, CJ Maramureș) cuprinde: salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare, sporuri, indemnizaţii, premii, stimulente şi alte drepturi de natură salarială (în bani sau natură, prevăzute de legislație – sporul pentru controlul financiar preventiv de 10%, vouchere de vacanță, indemnizație de hrană etc.), precum şi contribuţiile sociale aferente acestora ce revin în sarcina angajatorului.

 

Simplificat, sunt banii dați pentru plata bugetarilor din CJ Maramureș (și a direcțiilor/instituțiilor aflate sub tutela financiară a acestuia), inclusiv bonusuri, impozite, contribuții etc. (cel mai mare venit/salariu/indemnizație a avut-o, firesc, președintele administrației publice, pesedistul Gabriel Valer Zetea, acum deputat, vreo 13.700 lei net/lună, echivalentul a 2.800 de euro, iar cel mai mic salariu, muncitorul necalificat II, care primea sub 10% din leafa președintelui, adică 1.358 de lei net/lună).

 

Să sintetizăm: în 2019, media cheltuielilor de personal a CJ Maramureș (cu taxele aferente plătite de orice angajator la bugetul statului) a fost de peste 6,83 milioane de lei pe lună (echivalentul a peste 1,4 milioane de euro, la cursul valutar mediu BNR al monedei europene pentru perioada de referință). Observație: în administrația județului Maramureș, ponderea cheltuielilor de personal este sensibil egală cu veniturile proprii (în 2019, veniturile proprii ale CJ Mureș totalizând aproape 87 de milioane de lei).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Un cost imens raportat la plusvaloarea adaugata de acești bugetari, prin proiectele de dezvoltare a județului. Doar așa putem afla cum bugetul de stat suporta cheltuieli inutile.
    O pondere însemnată a cheltuielilor “de mântuială” a statului o reprezinta și multitudinea de UAT-uri, care are o puzderie de salariați bugetari care taie frunza la câini. Premierul Nastase, a multiplicat din pix comunele cu circa 2000 de entități administrative care astăzi sugativeaza banul public din plin și forțează creșteri salariale nemeritate.
    Reforma administrativ-teritorială este și ea o necesitate!

    • Nastase…. a creat cu acest prilej…..activul de baza……. sau activiștii de partid….. și prin domnii primari de la comune….. psd a fidelizat electoratu……. si a creat clientela politica in Romania. asa au pastrat suprematia politica… catigand alegerile…… dupa propria pofta. Aceasta a fost o metoda castigatoare in fata competitorilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here