CONTRACT – Depozitul de nămol de la iazul din Bozânta Mare al Vital Baia Mare va fi făcut de firma finului primarului Cherecheș cu 1,58 milioane de lei

0
827

CÂȘTIGĂTOR – IAZ BOZÂNTA MARE. Operatorul de apă-canal Vital SA Baia Mare, firmă controlată de municipiul Baia Mare, a cărei administrație este controlată de primarul Cătălin Cherecheș și care deține 88% din acțiuni, a atribuit contractul de 1,58 milioane de lei (exact:1.582.107 lei, sumă care include TVA) pentru amenajarea lacului de oxidare pentru depozitarea nămolului provenit din stațiile de epurare administrate de Vital de la iazul din Bozânta Mare firmei Construrom SA Baia Mare, care îi aparține finului primarului, Vasile Marcel Zoicaș.

 

Contractul a fost semnat la 11 octombrie 2022, iar Construom trebuie să finalizeze lucrarea în 3 luni. Amenajarea lacurilor de oxidare pentru depozitarea nămolurilor a fost argumentată/motivată prin necesitatea constituirii unui stoc de materiale (sol fertil și nămol menajer) necesar în procesul de închidere și ecologizare a iazului de decantare a sterilului minier din Bozânta Mare (localitate aparținătoare de orașul Tăuții Măgherăuș).

 

Contractul a fost atribuit la licitație în procedură simplificată, pe criteriul Prețul cel mai scăzut, iar Construrom a ofertat o valoare cu 5% sub estimarea maximă a Vital – au fost 3 oferte, una descalificată ca inacceptabilă și două validate.

 

Proiectul de închidere și ecologizare a iazului de decantare Bozânta, care a ajuns în timp să formeze o platformă de circa 75 de hectare pe care a fost depozitată o cantitate de aproximativ 42 de milioane de tone de steril minier, este în agenda publică de mai mulți ani, îndeosebi după octombrie 2017, când a cedat și ultima sondă funcțională de evacuare a apelor, iar sterilul s-a scurs în râul Lăpuș, cauzând un nou accident ecologic. Conform studiilor de specialitate, valoarea totală a ecologizării iazului se ridică la 147,2 milioane de lei (sumă care include TVA), iar lucrările ar dura 2 ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here