PUNGUȚA CU DOI BANI – Realizarea primarului din Dragomirești: stema orașului-comună are un singur element, un… cocoș

0
638

HERALDICĂ. Dragomirești este o localitate căreia nimeni, nici măcar administratorii județului nu mai știu cum să-i spună: comună, sau oraș? Cel mai nou oraș din Maramureș, Dragomirești a primit acest statut în 8 iulie 2004. În 2016, prin referendum (validat!), localnicii au decis revenirea la vechiul statut de comună. În pofida acestui fapt, noul primar, Vasile Țiplea, ales după validarea referendumului, nu declanșează procedura respectării dorinței localnicilor, încă nefiind inițiată procedura în vederea trecerii oficiale la rangul de comună (e necesar să se inițieze un proiect de lege și adoptarea acestuia în Parlament).

 

Totuși, mandatul noului primar Țiplea, ales pe lista PMP și debarcat oficial la PSD – fapt confirmat cu seninătate de președintele PMP Maramureș, Lucian Morar („Țiplea nu mai e la noi, a trecut la PSD”) -, va rămâne în istorie cu o măreață realizare: oficializarea stemei orașului, fapt de dată realativ recentă (noiembrie 2018). Fapta de “arme politice” a trecut nebăgată-n seamă, dar merită adusă în atenția publică pentru o aparentă lipsă de inspirație. Stema aprobată a vechii așezări din Cnezatul de Vale al Bogdăneștilor conține un singur element: un… cocoș.

 

Atestat documentar în perioada medievală (secolul al XIV-lea), Dragomirești, fostă reședință a Plasei Iza la finalul secolului al XIX-lea, este un loc încărcat de importante fapte istorice, fapt deloc relevat pe cel mai important simbol al locului: stema. Pentru că pe stema localității, spuneam, figurează doar un… cocoș (argintiu, pe fond roșu).

 

Chiar dacă, conform motivării, cocoșul face trimitere la porecla dată localnicilor (cocoși) – care vine de la atitudinea impusă de necesitățile timpurilor, dorința de libertate mânându-i mereu în lupte (sub Bogdan, Gheorghe Doja, Pintea sau anticomunistul Ioan Ilban) -, parcă-i prea puțin pentru o stemă de localitate, care este recomandat să conțină un ansamblu de semne distinctive și simbolice care exprimă atribute și elemente din istoria și originea localității. Un cocoș și gata e o rezolvare simplistă, ieftină, care nu face cinste mândrilor locuitori ai Dragomireștiului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here