EXCLUSIV – Nelegal: prefectul de Maramureș a secretizat o ședință publică în care s-a discutat punerea în posesie a Composesoratului Borșa cu 17.000 de hectare de pădure

1
1911
Prefectul Sebastian Lupuț și subprefectul Gavriș Ardelean

AFACEREA „BORȘA”. Conform legii, ședințele Comisiei Județene de Fond Funciar sunt publice – motivația e simplă: în acestea nu se dezbat secrete, ci spețe care au ca obiect validarea/invalidarea documentațiilor privind terenuri agricole și forestiere, adică stabilirea dreptului de proprietate privată asupra acestora.

 

Încălcarea legii, cu ușile închise

 

* 3 iulie 2017, ședință de analiză a 104 dosare. Publică. Se dă chiar și un comunicat de presă.

* 5 iulie, seara. Suntem informați că în 6 iunie, o parte de membrilor Comisiei sunt convocați, la ora 11, la Prefectură pentru o singură speță: dosarul celor 17.000 de hectare de pădure atribuite Composesoratului Borșa (condus de Matei Mihali) de celebra Judecătorie Aleșd.

 

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar

Sunt convocați și primarii din Borșa și Vișeu de Sus. Schepsisul: Conturile Primăriei Borșa sunt blocate, mâine se pune sechestru pe mjloacele mobile (mașinile) Primăriei. Primarul Timiș cere deblocarea situației. Raționamentul invitației făcute primarului din Vișeu de Sus: în Borșa nu mai e pădure și, conform legii, Composesoratul trebuie pus în posesie în UAT-urile unde statul mai are pădure – e vânată pădurea seculară din Valea Vișeului, valoare inestimabilă, obiectiv strategic al statului român.

 

* 6 iulie, ora 10.55, intrăm în sala 105. Filmăm. Încep să apară membrii Comisiei. Semnează Borderoul de prezență. La scurt timp, aceștia dispar, rând pe rând, fără să spună nimic. Aflăm motivul: prefectul Sebastian Lupuț, informat de prezența noastră în sala în care era programată ședința, le transmite invitaților, pe firul scurt, că ședința se va ține în biroul său. Strângem, transportăm, intrăm în antecamera biroului prefectului.

 

Prefectul Sebastian Lupuț

Secretara ne comunică că prefectul nu e de acord să participăm, că e o ședință doar cu membrii Comisiei. Numai că orice ședință de acest tip e publică, conform legii. Comunicăm prin sms cu prefectul. Îi spunem că încalcă legea, că nu plecăm, că îi așteptăm pe toți în fața biroului său și că oricum vom afla ce se discută acolo, într-o ședință publică, și că vom face public totul. Ni se transmite prin secretară că ne acordă explicații după ședință. În mărinimia sa de faraon nedescurcăreț.

 

La 5 minute după startul ședinței, este chemat unul dintre jandarmii care asigură paza Palatului Administrativ. Este evacuat forțat din sală Darius Dobra, reprezentantul Direcției Silvice Maramureș în Comisia Tehnică a Comisiei Județene de Fond Funciar, practic singurul specialist pe speța retrocedărilor pădurilor din Borșa. Ne declară că nu i s-a dat nicio explicație. Anterior, prefectul a solicitat Direcției Silvice să-l înlocuiască de Dobra, pentru că acesta era și vicepreședinte al Composesoratului Cisla (al doilea composesorat din Borșa) și că ar fi în incompatibilitate, Cisla fiind dată în judecată de Composesoratul Borșa.

 

Direcția Silvică răspunde prefectului: Dobra a intrat în Cisla ca reprezentant al statului – ulterior, legea a fost modificată și reprezentantul statului trebuia să fie de la Finanțe, ceea ce s-a întâmplat, dar Dobra a fost menținut în funcție de composesori, tocmai pentru că era specialist și crea strategii care aduceau profit composesorilor -, e specialistul nostru, nu-l retragem. Fără acordul Direcției Silvice, Dobra nu poate fi îndepărat din Comisia de Fond Funciar. În acest moment, acest acord nu există, fapt confirmat de Indrei Dumitrean, directorul Direcției Silvice Maramureș.

 

La 10 minute după evacuarea lui Dobra, în sală intră… președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea (președintele PSD). În întreb pe prefect în ce calitate e acceptat Zetea într-o ședință secretă. Tăcere. După 30 de minute, Zetea iese și merge spre biroul său, alăturat celui al prefectului. Îl întreb în ce calitate a participat la o ședință secretă, el neavând nicio atribuție pe probleme de retrocedări, de fond funciar. Refuză să răspundă și fuge în biroul său, ca un mare curajos ce este.

 

După 2 ore (fără 5 minute) se termină ședința. Oamenii ies. Intru la prefect. În decor este păstrat, la cererea prefectului, și subprefectul Gavriș Ardelean. Mă simt ca în fața unor oameni care cred că, șicanându-ne, o să ne plicitism să-i urmărim dacă respectă legea, după ce ne-au dat atâtea motive să credem că vor s-o încalce. Începe interviul…

 

Cu cărțile pe masă, la cacialma

 

Prefectul Sebastian Lupuț: “A avut loc o ședință la care au participat toți membrii Comisiei Județene de Fond Funciar, o ședință pur tehnică care nu a avut pe ordinea de zi niciun dosar de restituire. A fost o ședință de lucru pe tema unor acțiuni pe care le avem în instanță și în contencios cu privire la revendicarea Composesoratului Borșa.  Nu a fost o ședință secretă, ne-am pus de acord, ne-am înțeles, asupra anumitor acțiuni pe care vrem să le facem în continuare, iar domnul Gabriel Zetea a participat în calitate de președinte al CJ (n.red., conform legii, CJ nu are nicio atribuție privind revendicări, soluții, decizii privind retrocedări de terenuri). Nu a fost politic, așa cum ați scris (n.red., nu scrisesem nimic pentru că nu am avut când, așteptam de 2 ore pe hol, în fața biroului său). El a venit ca reprezentant al județului și a intereselor județului. E adevărat că și presa reprezintă interesele județului (n.red., însă nouă ne-a interzis prezența în respectiva ședință publică, în care nu s-au discutat secrete și în care, ca-n G. Orwell, unii sunt mai reprezentanți ai intereselor județului decât alții, după cum decide, subiectiv, prefectul), de aceea am acceptat o discuție cu dumneavoastră.”

 

Darius Dobra, reprezentantul Direcției Silvice Maramureș în Comisia Tehnică a Comisiei de Fond Funciar Maramureș, a fost scos afară cu jandarmii, fără nicio explicație. Este unul dintre cei care se opun, cu argumente tehnice, la împroprietărirea Composesoratului Borșa cu 17.000 de hectare de pădure, susținând că, în urma analizării documentelor, unele dintre acestea fiind prezentate public, recent, și de primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș, că respectiva entitate ar fi avut doar 6.000 de hectare în proprietate.

 

Prefectul spune că Dobra, pe care nu-l contestă profesional, face parte din Comisia tehnică a Comisiei Județene de Fond Funciar, iar ședința a fost „doar” cu membrii Comisiei Județene, deși la ședință au participat și doi nemembrii ai respectivei comisii: primarul din Borșa și președintele CJ Maramureș (repet, dacă prezența primului poate fi argumentată prin implicarea entității administrative pe care o conduce în respectiva punere în posesie decisă de instanța din Aleșd, cel de-al doilea are tot atâtea atribuții cât oricare dintre noi – sigur, dacă, naivi, eliminăm ipoteza că situația nu este tranșată politic, așa cum a afirmat prefectul Lupuț (Zetea fiind președintele PSD Maramureș).

 

După ce îi reamintim prefectului că i-am filmat pe toți cei care au participat la ședință, prefectul se consultă cu subprefectul și admite că au fost prezenți și juriștii Prefecturii (la spețele cu păduri, în afară de juriștii Prefecturii, doar Dobra mai face față din Comisia Tehnică – rezultă că Dobra a fost singurul indezirabil din această ecuație). Prefectul și subprefectul motivează apoi că Dobra ar fi incompatibil (motivația am detaliat-o mai sus). Subliniez că atâta timp cât există o numire prin Ordin de prefect privindu-l pe Dobra, el poate fi eliminat din comisie doar similar. Admite că e așa, că nu există Ordinul respectiv (pentru care trebuie și acceptul Direcției Silvice), dar, în fața argumentelor de legislație, repetă poezia cu incompatibilitatea, de parcă ar fi un inspector ANI.

 

Sinteză: Zetea (președintele PSD Maramureș) poate participa prin calitatea de om interesat de soarta județului, presa și Dobra nu. Orwell.

 

În afara membrilor Comisiei Județene de Fond Funciar Maramureș, la ședința secretă au participat și primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș (PSD), și președintele CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea (președinte PSD Maramureș) – surse informate 2mnews susțin că și primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman, a fost invitat, însă acesta a refuzat, nevând să fie părtaș la o decizie care ar presupune punerea în posesie a Composesoratului Borșa cu pădurea strategică din Valea Vaserului.

 

În fine, explicațiile

 

Gavriș Ardelean, suprefect: „Am stabilit situația de lucru. Composesoratul Borșa are o sentință definitivă pentru 17.000 de hectare de vegetație forestieră, în Borșa nu există această suprafață liberă, suntem puși în imposibilitatea să o aplică (sentința). Avem proprire pe conturile Primăriei Borșa, orașul nu poate să-și desfășoare activitatea. Sentințele pronunțate au produs efecte juridice, deși sunt contestate acum. Situația este catastrofică pentru întreg județul Maramureș, nu doar pentru Borșa.”.

 

Prefectul Sebastian Lupuț completează: „Și noi, Prefectura avem executare silită pe această speță, am făcut contestație, deci nouă încă nu ne sunt blocate conturile. E suspendată proprirea. Ne formulăm apărarea. De asemenea, am cerut revizuirea sentinței din 2005, tot la Judecătoria Aleșd, așa prevede legea, și strămutarea respectivului proces la o altă instanță. Am primit termen în luna noiembrie.  Sunt și dosare penale, mai multe… Acesta e un caz unic în România. S-a apelat la toate organismele abilitate de a face lumină în această speță. A mai fost una similară, în Moldova, dar acolo n-a mai fost pusă în aplicare sentința. Astăzi nu s-a discutat să punem în posesie Composesoratul Borșa nici măcar cu un hectar. Nici total, nici parțial. Composesoratul Borșa este în proces și cu Cisla, care a fost împroprietărită cu 6.000 de hectare, e pe rol, activitatea Cisla a fost sistată până la finalizarea procesului. E o situație extrem de dificilă.”.

 

Singurul punct pozitiv: oficial, nimeni nu se gândește să pună în posesie Composesoratul Borșa cu 17.000 de hectare de pădure. Documentele aflate în posesia Primăriei Borșa (și a altor factori de justiție care anchetează speță) atestă dreptul de proprietate pe 6.000 de hectare de pădure. În Borșa, statul mai are vreo 400, restul e împărțită. Secretarul Composesoratului Borșa, Gheorghe Albu, s-a autodenunțat, în direct, într-o emisiune pe care am realizat-o la TV eMaramureș, recunoscând că s-au falsificat documente și s-au mituit judecători și politicieni cu putere de decizie la acel moment pentru o solicitare despre care știau că e falsă. Ulterior, autodenunțul a fost înregistrat și la DNA. Sentința de la Aleșd, dată în 2005, care atestă că Composesoratul Borșa are dreptul de proprietate asupra a 17.000 hectare de pădure produce efecte.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ân legătură că la scos cu jandarmii din Comisia județeană pe Dobra Darius acesta trebuie dat afară și de la direcția Silvică MM acesta a Distrus și Vindut Păduriile Maramureșului și cele din Borșa acesta prin relațiile ce le avea ân comisia județeană a Inființat Composesoratul Cisla care nu a existat nici o dată cu o suprafață de 6057.h iar momental prin firma lui topo a Ântăbulat Compo.Cisla pe o suprafață de 8700. h de pădure.–la acest Dobra darius ân 2005 eu iam dus peste 300.milioane trimiși de Toader Călbază pentru a Rezolva Validarea suprafețelor Compo. CISLA.
    Solicit tuturor Instituțiilor și Televiziunilor să mă Contacteze la Tel=0721461308 și voi da mai multe detali și probe cu Acte Ilegalitățiile făcute de acest Individ –DOBRA DARIUS–Domnule Prefect ia Urgent măsuri cu acest individ.–și Eliminat din Comisie și de la Dir.Silv.MM și Sesizați Instituțiile Statului cu Ilegalitățiile acestui Individ eu am fost Secretarul Compo. Cisla pânăn 2008 și știu toate Ilegalitățiile și pot dovedi cu probe Concrete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here