EXCLUSIV – Marcel Zoicaș (Construrom) a cumpărat Drusalconstruct și controlează peste 20% din construcțiile de drumuri din Maramureș

1
6201
Marcel Zoicaș (medalion) controlează o cincime din construcțiile de drumuri în județ

DESECRETIZARE. Construcția (cu adiacentele întreținere/intervenții) de drumuri, concentrază în județul Maramureș aproximativ 35 de milioane de euro pe an. O tranzacție discretă și nefăcută publică (până acum), l-a transformat pe unul dintre jucătorii privați din domeniu în cel mai important constructor de drumuri din județ și în cel care controlează peste 1/5 din această generoasă piață financiară.

 

2mnews vă dezvăluie identitatea și modalitatea prin care respectivul a ajuns aici.

 

Identitatea

 

Din punct de vedere financiar, sectorul de drumuri din Maramureș este o afacere de aproximativ 35 de milioane de euro pe an (aceasta este valoarea însumată a cifrei de afaceri a tuturor firmelor din județ care activează cu preponderență în sectorul economic al construcției de drumuri).

 

Vasile Marcel Zoicaș (foto mic dreapta), cel care controlează Construrom SA (firmă de casă a municipalității Băii Mari – lucrările sunt atât de numeroase încât ni se termină viața până la enumerăm aici) și care a fost acuzat de DNA că l-ar fi mituit pe primarul Cătălin Cherecheș, și-a crescut semnificativ influența pe piața constructorilor de drumuri din județ prin achiziția pachetului majoritar (85,39%) al Drusalconstruct SA Baia Mare.

 

Astfel, Zoicaș a devenit cel mai mare constructor de drumuri din Maramureș, cu o cotă de piață de peste 20% în județ, cotă pe care o cumlează  din cele trei firme pe care le controlează: Construrom SA (82%), Drusalconstruct (85,39%) și VMZ Infrastructură (100%).

 

Practic, în urma tranzacției, care a avut loc anul trecut, fără tam-tam, cu discreție deplină, Zoicaș a depășit principalul competitor județean, firma Consiliului Județean Maramureș, Drumuri și Poduri (care are o cotă de piață de 17,72%), societate situată pe locul 1 în topul județean al cifrei de afaceri exclusiv datorită faptului că 97% din banii încasați sunt din bugetul județului, pe comenzi directe de la administrația județeană aflată în postura de concurent neloial, fiind și proprietar al firmei și finanțator direct al acesteia și gestionar al bugetului public al întregului județ.

 

Ce a cumpărat Zoicaș și cui i-a încredințat cumpărăturile

 

Firma Drusalconstruct SA s-a înființat în martie 2010 prin scindarea operatorului de salubritate local Drusal SA (prin cesiune de active, partea de construcții de drumuri devenind apanajul nou-înființatei firme) și a intrat sub controlul fostului director executiv al Drusal SA din perioada 1992-2010, Valer Șimon.

 

După un parcurs economic sinuos, Drusalcontruct SA avea anul trecut o cotă de piață de 3,5% pe segmentul constructorilor de drumuri din județ, fiind pe locul 7 în clasamentul județean (din cei 63 de agenți economici care activează în domeniu) și pe locul 3 în cel al firmelor din Baia Mare.

 

În 2018, firma lui Șimon a avut o cifră de afaceri de aproape 5,4 milioane de lei (exact: 5.376.791 lei), dar după tranzacție, Zoicaș a declarat o pierdere netă de aproape 1 milion de lei (exact: 925.589 de lei).

 

Zoicaș a cumpărat 85.394% din acțiunile firmei Drusalconstruct SA, celelalte acțiuni fiind deținute de Zamfira Crișan (7,8256% – aceasta este administrator al Comar SA și mai deține acțiuni la un sereleu din Satu Nou de Jos) și statul român, prin AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fostul AVAS, care deține 5,5519%).

 

După ce inițial i-a încredințat administrarea firmei (scriptic, pentru că decidentul este el) unui terț, din 5 octombrie 2018 a numit-o administrator pe soția sa, Diana Alina Zoicaș (foto mic dreapta).

 

Triunghiul lui Zoicaș

 

Cele trei firme ale lui Zoicaș însumează sub 140 de angajați, dar cu aceștia se rulează afaceri cifrate la aproape 32 de milioane de lei (echivalentul a peste 20% din piața construcțiilor sau intervențiilor de orice fel la drumurile din județ). Sigur, firma-regină este Construrom SA, anul trecut situată pe locul 3 în județ (din cei 63 de competitori în acest domeniu), cu o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de lei (exact: 25.188.022 lei) și un profit net de 1 milion de lei (exact: 1.031.813 lei).

 

Apoi, într-un clasament al importanței figurează firma pe care și-a cumpărat-o relativ recent de la Valer Șimon (foto mic stânga), Drusalconstruct, dar nu e de neglijat nici cea de-a treia firmă pe care o deține în acest domeniu, VMZ Infrastructură SRL, care are o cotă de piața județeană de 0,81% (locul 15 în clasamentul celor 63 de constructori de drumuri din Maramureș), dar anul trecut a însumat afaceri de peste 1,24 milioane de lei, cu un profit net de peste 300.000 de lei, cu doar 6 angajați.

 

La final, o poveste care nu merita nespusă…

 

Zoicaș, de regulă unul care deține firme, a acceptat, totuși, să fie și administratorul unei firme în care nu deținea acțiuni sau părți sociale. Recent, Zoicaș a renunțat la calitatea de administrator al respectivei societăți comerciale, dar povestea nu merită să rămână nespusă, pentru că firma se numește… Maexpa BM, sereleul prezentat ca fiind “firma spaniolă” căreia mama primarului Cătălin Cherecheș, Viorica Cherecheș, actualul deputat PNL Viorica Cherecheș, i-a vândut proiectul unui complex rezidențial care urma să se edifice pe str. 22 Decembrie din Baia Mare, pe locul fostei fabrici de alcool Valco.

 

Terenul și proiectul erau deținute de Viorica Cherecheș și de Cătălin Cherecheș, la acea vreme consilier local, prin firma sa VDC Holding SRL. Sigur, povestea-i de notorietate, după vânzarea proiectului, PUZ-ul (actul administrativ care permitea construcția complexului imobiliar) a fost desființat de o hotărâre definitivă a Curții de Apel Cluj și proiectului i-a fost retrasă autorizația de construire. E acea afacere bună pentru familia Cherecheș, care a făcut posibil ca actualul primar să fie cadorisit cu 2 milioane de euro, dar în mână de la mama sa, și proastă pentru cel care a cumpărat-o. Un win-lose de manual.

 

Deci, asta am vrut să vă spun: Zoicaș administra acea firmă până de curând. Punct.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Caca de vaca, pana nu cumpara si firma CJ-ului nu se lasa. Sunt acolo cateva cozi de topor, alcoolici si securisti care pentru pretul just nu au nici mama nici tata. Putin scandal intre consilieri si gunoiaiele judetului se pun pe vandut. Va urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here