EXCLUSIV – Îi „bun” tare și Dăncuș: după fuga lui Cherecheș și preluarea atribuțiilor de primar, într-o singură lună, datoriile Primăriei către firme au crescut cu 10,5 milioane de lei, ridicând creanțele la 81 de milioane de lei

12
12407
Ioan Doru Dăncuș

BAIA MARE, PREDATĂ IRESPONSABILILOR. Ritmul constant, imperturbabil, în care cresc datoriile municipiului Baia Mare către firme este extrem de îngrijorător (sau ar trebui să fie în condițiile în care orașul ar fi condus de persoane responsabile).

 

Când fostul primar condamnat pentru corupție, Cătălin Cherecheș (PNȚCD/Coliția pentru Maramureș), a fugit din țară pentru a se eschiva de la executarea pedepsei de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, orașul avea datorii față de firme de 70 de milioane de lei (exact: 70.487.090,06 lei) – Precizare: TOATE sumele prezentate în această scriere sunt argumentate prin documente financiare oficiale ale Primăriei Baia Mare, aflate și în posesia 2mnews, calculele făcute fiind în concordanță cu acestea, implicit scrierea are un grad de acuratețe a informațiilor prezentate de 100%.

 

Moștenirea „locotenentului” de la „căpitanul” corupt

 

După fuga lui Cherecheș, înfăptuită la 24 noiembrie 2023 (cu două ore înaintea sentinței definitive), la butoanele financiare ale Primăriei Baia Mare a rămas viceprimarul Ioan Doru Dăncuș (PNȚCD/Coaliția pentru Maramureș). În luna decembrie 2023, sub conducerea lui Dăncuș, autodeclarat/asumat ca „locotenent” al coruptului Cherecheș, datoriile Primăriei Baia Mare către firme au crescut în doar 31 de zile cu 10,5 milioane de lei, ajungând la 31 decembrie 2023 la halucinanta creanță totală de…. circa 81 de milioane de lei (exact: 80.968.116,72 lei).

 

Practic, în doar 2 ani de administrare a orașului de cuplul de tristă amintire Cherecheș & Dăncuș, datoriile orașului exclusiv către firme (urbea mai are datorii semnificative și către bănci) au crescut cu 44 de milioane de lei. 2mnews a refăcut modul în care au crescut datoriile Primăriei Baia Mare către firme în ultimii 2 ani (în perioada 31 decembrie 2021 – 31 decembrie 2023):

 

• 31 decembrie 2021: 37.043.723,01 lei;

• 31 decembrie 2022: 57.128.996,59 lei;

• 31 decembrie 2023: 80.968.116,72 lei.

 

Ce a făcut: a cheltuit mai mult

 

Probabil că nu au fost bani, vă gândiți. În decembrie 2023, cheltuielile totale ale Primăriei Baia Mare (fără o parte semnificativă a celor aferente unor servicii din subordine, de exemplu Serviciul Public Ambient Urban, care gestionează cel mai mare buget dintre serviciile Primăriei, printre altele administrând salubritatea stradală) au fost de aproape 45 de milioane de lei (exact: 44.825.727,60 lei).

 

Suma este a doua cea mai mare avută la dispoziție de Primărie în 2023, după luna martie (când, având pușculița umplută de taxe și impozite, s-au cheltuit 58,46 de milioane de lei) – de regulă, în 2023 Primăria a cheltuit lunar sume cuprinse între 23 de milioane de lei și 36 de milioane de lei (exceptând lunile martie și decembrie), cu o medie anuală totală de 34,86 milioane de lei.

 

Așadar, în decembrie 2023, Dăncuș a avizat plăți cu 10 milioane de lei mai mult decât media cheltuielilor Primăriei de anul trecut, având pe mână mai mult cu  28,57% mai mulți bani decât media anului, dar datoriile municipalității față de firme au crescut cu 15% într-o singură lună.

 

Servirea abonaților

 

Pe ce a dispus locotenentul lui Cherecheș să se cheltuiască banii? Pe lângă cheltuielile de funcționare, pe plăți. Cele mai mari sume au fost plătite către cele două firme de casă ale Primăriei, Construrom (controlată de Vasile Marcel Zoicaș, finul primarului fugar Cherecheș) și Ilnic Electric (controlată de Ilie Ureche, fratele lui Dăncuș).

 

Firmei Construrom i-au fost plătite în decembrie 2023 facturi aferente proiectului de reamenajare a malului Săsarului (au fost plătite facturi și la… 2 zile de emitere – pentru comparație, pe lista firmelor creditoare unele au facturi neplătite de mai bine de o jumătate de an). Aceste facturi au totalizat plăți efective de aproape 6 milioane de lei (exact: 5.998.901,61 lei). Practic, aproape 13,4% din toate cheltuielile Primăriei Baia Mare au însemnat plăți pentru firma finului fostului primar condamnat pentru corupție.

 

De asemenea, Ilinic Electric, firma celui mai bun prieten a lui Dăncuș, Ilie Ureche, a încasat în decembrie 2023, împreună cu asociatul Elbi Energy Projects cu care a contractat modernizarea sistemului de iluminat public din Baia Mare (în urma unei licitații al cărei câștigător 2mnews l-a anunțat cu 3 luni înaintea verdictului comisiei de licitații fără ca asta să le dea de gândit celor de pe strada 1 Mai nr. 8A – detalii AICI), plăți efective care au totalizat peste 4,3 milioane de lei (exact: 4.344.402,88 lei). Practic, 9,7% din toate cheltuielile Primăriei Baia Mare au însemnat plăți pentru firma prietenului viceprimarului Dăncuș, care în acea lună a avansat de la gradul de „locotenent” la cel de „căpitan”.

 

Și uite așa, deși în decembrie 2023 Dăncuș a avut pe mână al doilea cel mai mare buget de cheltuieli al anului, servindu-și abonații cu aproape un sfert din suma totală (23,1%), interimarul de la cârma pușculiței urbei a ignorat celelalte datorii, creanțele către firme crescând, așa cum am precizat, cu încă 10,5 milioane de lei într-o singură lună. Luna cadourilor.

 

… end of story.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

12 COMENTARII

  1. Este firesc. Dancus a falimentat SC Art Tradition Production și a înșelat tot ce a putut. Au rămas firme înșelate, bănci înșelate, instituții publice înșelate. Daca acum când este vizibil acceptați asemenea caracter infect, va meritați soarta. Dar, sa speram că are și prieteni care o sa îl ajute cu săpunul la pușcărie când îi vine randul. La multi ani domnule Dancus Doru Ioan

  2. Cât a fost bugetul orașului în acești ani? În afara de taxe și impozite, care sunt celelalte surse care asigură bugetul? Întreb pentru că, în orice casă, mai întâi te uiți câți bani îți intră pe card și, în funcție de asta, îți programezi cheltuielile! Simplu!

  3. Din păcate, nu este …,,end of story ,, ! ,,Story,, va continua, atât timp cât la cârma urbei se va afla actuala echipă de …management ! Dacă nu se va spune STOP, incompetența și corupția vor face ravagii.

  4. Fostul primar este condamnat pentru niște fapte pe care nu putea să le facă fără știrea si ajutorul celor ce se aflau in jurul lui. Având in vedere acest lucru este normal că acoliții penalului sa continue sa lucreze in același mod.

  5. La ce filieră ultraperfecționată de sugativat banii orașului există, lui dorel îi este suficient un an la robinet și se căpătuiește pe viață. Aaa, că undeva mai încolo o să fie demarate, cu entuziasm și scârbă bugetară (mai mult de gura lumii), niște anchete, procese, apeluri, tergiversări, amânări, poate (Doamne ferește) și niște condamnări? Detalii! Oricum pe atunci o să fie bătrân și bolnav. Stă vre-o doi-trei ani la pușkerie de lux (că oricum tocmai ce se construiește o nouă aripă luxoasă la Satu Nou de Sus) după care, când iese, îl așteaptă averea făcută din furăciuni. Încă n-am auzit de vre-un condamnat celebru să dea înapoi ce-a furat.

  6. Stai , anul abia a început !!! 🙂
    Până pune jos mandatul , mai are multe luni in față + să nu vă mirați daca o să anunțe că vrea să candideze de primar .
    Show-ul banilor abia a început ! Groapa orașului ( datoriile ) abia acum se sapă de noul dirijor !
    Pariu pă 5 gume Turbo că dirijorul iese primar anul ăsta !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here