ADIO – A murit actorul și regizorul băimărean Anton Tauf, fost director al Teatrului Dramatic

0
797
Anton Tauf (foto: Nicu Cherciu)

TRIST. A murit actorul și regizorul băimărean Anton Tauf (72 de ani), fost director al Teatrului Dramatic din Baia Mare în perioada 1995-2002. În urmă cu aproape patru ani, într-un interviu consemnat de Mirela Sandu pentru “Teatrul azi”, Anton Tauf spunea: “Nu iese nimeni cu bine din meseria asta. Nu ai scăpare. Sunt absolut convins că actoria nu este o vocaţie, ci o damnaţie” – la un an de la acest interviu, avea să se stingă din viață, la 38 de ani, fiul său, care îi purta numele, pe care l-a crescut de la 6 ani, după divorț, și de care se declara foarte mândru pentru că devenise romancier.

 

S-a născut la 18 aprilie 1946, în Baia Mare. A fost absovent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, promoţia 1968, clasa prof. Beate Fredanov şi Octavian Cotescu. După absolvire, Tauf a fost angajat la Teatrul Naţional din Cluj, instituție pe care a condus-o, din postura de director, în perioada 1992-1993.

 

A fost director al Teatrului Dramatic din Baia-Mare (în perioada 1995-2002), a jucat în filmele Vifornița (1973), Ultima frontieră a morții (1979), Miracolul (1988), Încrederea (1984), Transylvania (2006) și Feedback (2006). În 2013 a fost premiat cu Premiul pentru Cel Mai Bun Actor, pentru rolul titular din spectacolul Barrymore, de William Luce (regia Tudor Lucanu), la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea. În acest an, în 7 mai 2018, lui Anton Tauf i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate, distincție acordată anual de Senatul UNITER.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here