EXCLUSIV – Condamnarea la închisoare pe viață a criminalului Grigore Bota, supranumit „Ucigașul de boschetari”, a fost redusă la 25 de ani: el este închis de 23 de ani la Penitenciarul Baia Mare

2
1451

REDUCEREA PEDEPSEI. Miercuri, 29 noiembrie 2023, magistratul de caz al Tribunalului Maramureș a decis admiterea cererii de înlocuire a pedepsei de închisoare pe viață (99 de ani) a lui Grigore Bota (65 de ani), supranumit „Ucigașul de boschetari”, cu pedeapsa închisorii timp de 25 de ani. Bota a fost arestat în 23 august 2000 și a fost condamnat definitiv în 27 februarie 2002 să execute pedeapsa de 99 ani închisoare pentru omor deosebit de grav (3 crime).

 

El a fost prezentat în diverse studii criminalistice drept criminalul român cu cele mai multe victime (cel mai mare criminal în serie în viață), criminaliștii băimăreni direct implicați în anchetă susținând că acesta ar fi ucis, de fapt, 12 oameni, însă a fost acuzat numai de trei crime – deși la testările cu poligraful ar fi mărturisit mai multe -, din cauza faptului că gradul avansat de descompunere al celorlalte cadavre, descoperite în perioada aprilie 2000 – septembrie 2001 pe malurile Săsarului și în zona Gării Baia Mare, a făcut imposibilă stabilirea certă a cauzei morții.

 

Reducerea pedepsei lui Bota de la închisoare pe viață la o pedeapsă de 25 de ani (care se calculează din momentul rețineri, respectiv din 23 august 2000) a fost decisă de magistrat în temeiul modificării Codului Penal, conform cărora, la împlinirea vârstei de 65 de ani, condamnatul la pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate cere în timpul executării pedepsei să îi fie înlocuită pedeapsa inițială cu pedeapsa închisorii pe o durată determinată şi interzicerea unor drepturi.

 

Noul mandat de executare a pedepsei de 25 de ani închisoare, care îl înlocuieşte pe cel anterior pentru pedeapsa detenţiunii pe viaţă, face ca Bota să fie eliberat cel mai târziu în 23 august 2025, dar poate fi eliberat mai repede în cazul în care instanța încuviințează acest fapt. În perioada 2018-2023, Bota a depus 7 cereri de liberare condiționată, toate acestea fiind respinse de instanțele din Maramureș ca “nefondate”. Ultima cerere a fost deliberată în 2 noiembrie 2023, fiind respinsă, dar Bota a contestat-o, contestația urmând să fie judecată la 7 decembrie 2023, la Tribunalul Maramureș.

 

 

Dacă și această cerere va fi respinsă, potrivit hotărârii inițiale, Bota are dreptul de a depune următoarea cerere de liberare condiționată „după data de 2 octombrie 2024”. Conform Codului Penal, un condamnat, chiar la închisoare pe viață, poate cere liberarea condiționată dacă a executat minim 20 de ani de detenție, a avut o conduită bună și și-a îndeplinit obligațiile civile. În timpul soluționării cererilor de liberare, Bota și-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat și a susținut că le regretă, cerând clemența magistraților.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here