DECIZIE – Administrația din Baia Mare, obligată de instanță, va semna concesiunea piețelor Izvoare și Albina cu firma lui Costică Mureșan

2
6575
Piața „Izvoarele” Baia Mare

FAPT. Primăria Baia Mare a pierdut, definitiv, procesul început în anul 2013 privind anularea actului administrativ prin care administrația din Baia Mare a acordat darea în administrare și exploatare a piețelor alimentare Izvoare și Albina (de pe strada Alexandru Odobescu nr. 1) – cele mai mari din municipiul reședință de județ – către Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) din subordinea Primăriei, retrăgând practic controversata concesiune către firma Piața Aliment SA, controlată acum de Constantin Mureșan (care deține 58% din acțiunile firmei).

 

Procesul-elastic, întins pe perioada a 10 ani și judecat la Tribunalul Bistrița-Năsăud și Curtea de Apel Cluj, s-a finalizat cu anularea Hotărârii nr. 290 din anul 2013 și obligarea Consiliului Local Baia Mare de a încheia un contract de concesiune cu firma lui Mureșan. De asemenea, administrația locală este obligată să plătească firmei Piața Aliment SA o sumă totală de 26.301,13 lei cu titlul de cheltuieli de judecată (pe fond și în recurs).

 

Decizia a rămas definitivă în 14 mai 2022, dar nu a fost pusă în aplicare până acum (oricum, printr-o înțelegere între administrația locală și Mureșan, acesta a continuat să opereze/administreze, respectiv să încaseze bani pentru activitatea din piețele agroalimentare respective, pe toată durata procesului-elastic în piețele Băii Mari, în pofida Hotărârii Consiliului Local).

 

În urma precedentului stabilit de procesul Pietrosul, în care 21 de consilieri locali din Baia Mare au fost amendați cu sume care depășesc 300.000 de lei/consilier pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive (aveți detalii într-un articol exclusiv 2mnews AICI), primarul Cătălin Cherecheș a convocat pentru marți, 7 februarie 2023, o ședință extraordinară a forului deliberativ al orașului pentru a fi aprobată punerea în executare a sentinței definitive, respectiv a-și da girul semnării contractului de concesiune cu firma lui Mureșan.

 

Detalii despre modul în care a ajuns o firmă privată să gestioneze un patrimoniu al orașului Baia Mare FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ NIMIC, aveți într-o investigație 2mnews AICI). Cele două piețe agroalimentare din Baia Mare, cele mai mari ale municipiului, sunt o rușine pentru comerțul civilizat al mileniului III, rămânând ancorate în tipicul anilor ’50.

 

În august 2009, în plenul Consiliului Local Baia Mare, Mureșan s-a angajat să facă în termen de 2 ani (2010 și 2011) o investiție de 850.000 euro în modernizarea Pieței Izvoare (cu finanțare “din surse proprii” și cu credite bancare, cea mai mare finanțare urmând să provină „dintr-un credit de la o banca austriacă, este vorba despre firma Gunz, al carei administrator este și președintele unui club de fotbal”) și să plătească anual o redevență de 176.000 lei bugetului local al municipiului. N-a făcut nimic.

 

În 2021, firma Piața Aliment SA a declarat o cifră de afaceri de 588.871 lei și un profit net de 5.093 lei realizat cu 7 angajați. Anul trecut, acționarii Piața Aliment SA (decident fiind acționarul majoritar, Constantin Mureșan) au decis ipotecarea unui imobil, “pentru garantarea restituirii împrumutului de 437.864 lei acordat societății de catre administratorii acesteia” (care sunt Mureșan cu membrii familiei sale). Din 2019, Mureșan mai este și cel mai semnificativ acționar al firmei Agroindustriala SA, prin firma Piața Aliment SA care deține 34,98% din capitalul social.

 

Constantin Mureșan (64 de ani), zis „Costică”, zis „Chinezul”, originar din Tăuții Măgherăuș, este fostul director al SIF Banat Crișana filiala Maramureș, fost activist politic în mai multe partide și candidat mereu perdant la tot ce s-a ivit în perioadele implicării sale politice (alegeri locale, europarlamentare) și oriunde s-a putut (Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Bruxelles).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here