JAFUL DE LA LUMINA ZILEI – Cum a furat o firmă restaurantul din Piața Izvoare din Baia Mare și de ce i se permite să exploateze spațiul, sub protecția autorităților

1
4553
Foto: Dan Daniel

JUSTIȚIE ȘI PROTECȚIE – BAIA MARE. Scrierea aceasta este despre un abuz, altul din multele aflate în derulare în municipiul Baia Mare și rămase nesancționate în vreun fel: furtul premeditat al restaurantului din cea mai mare piață agroalimentară din Baia Mare. Simplificat: restaurantul, cu anexele acestuia, a fost luat de la proprietarul de drept de firma care controlează acum piața și căreia instituțiile de drept ale statului îi permit să exploateze spațiul ilegal, doar pentru ca aceasta să-și plătească o datorie istorică la Primăria Baia Mare. Cum și de ce a fost posibilă această haiducie modernă, aflați în cele ce urmează…

 

Cui aparține Piața Izvoarele: proprietarul de drept

 

Piața agroalimentară din Baia Mare, cea mai mare din municipiu, care astăzi este cunoscută sub numele Izvoare, a fost construită în 1952: s-a dat un ordin (de organele superioare de partid – PCR -, respectiv de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al regiunii Baia Mare), au fost aduși militari și s-au montat câteva mese de lemn, niște barăci din PFL ș-un gard.

 

Cu timpul, piața s-a modernizat (după standardele vremii) și în 1972 s-au construit bazarul de pe laterala actualei străzi Vasile Alecsandri, magazii și un restaurant (numit Restaurantul Lăpuș, apoi Izvoare și cunoscut colocvial sub denumirea Birtul Pieței sau Doi Păduchi). Toate aceste edificii au fost înregistrate în gestiunea/patrimoniul fostei întreprinderi comuniste TAPL Baia Mare (Trustul de Alimentație Publică Locală), pentru că investițiile (construcții, instalații, dotări) s-au realizat, după cum precizează fostul șef al TAPL, Mircea Șuteu, „din fondul de reparații capitale și modernizări a TAPL, neexistând prevederi de investiții cuprinse în planul de stat”.

 

Terenul și clădirile erau ale orașului (prin administrația publică locală, Primăria). Serviciul piețelor trebuia să plătească 70% din banii produși orașului (“la Comitetul Executiv al Băii Mari și la Direcția Comercială”, după spusele lui Adiel Florian, șef al piețelor din 1968). Până în 1991, administrarea piețelor era făcută de un serviciu public din Primăria Baia Mare. După schimbarea regimului comunist și apariția legii societăților pe acțiuni, administrarea piețelor din Baia Mare au fost trecute ilegal (conform documentelor deținute de 2mnews și asumate de instituții ale statului român) de la serviciul public al Primăriei la o firmă privată, denumită SC Piața Aliment SA. „Actul” prin care patrimoniul piețelor din Baia Mare a trecut de la serviciul Primăriei la o firmă privată este de fapt o hârtie prin care fostul administrator al serviciului public al piețelor din perioada comunistă (Adiel Florian) dădea patrimoniul acestui serviciu firmei Piața Aliment SA (pe care tot el o conducea).

 

Pe respectiva hârtie, prezentată ca fiind un act, apar două semnături: Ambele semnături sunte ale aceluiași om: Adiel Florian. Acesta a semnat o dată ca șef al serviciului public că e de acord să dea patrimoniul și o dată ca șef al firmei că e de acord să-l primească. Sigur, procurorii maramureșeni au zis că e în ordine, pentru că și Baia Mare este un oraș în care cotidianul ne dovedește că se aplică principiul de tip mafiot „O mână spală pe alta”.

 

Oficial, așa a ajuns Piața Aliment SA să dețină cea mai mare parte a patrimoniului piețelor din Baia Mare (inițial, un procent minoritar, 30%, fiind deținut de stat, prin FPS și FPP/SIF Banat-Crișana) și gestionarea totală a acestora, fără să plătească NIMIC. S-a făcut o hârtie pe care un om a semnat de două ori. Și e în regulă. E în regulă?!

 

Conform legilor, terenul n-a putut fi nicicum luat în proprietate de firma Piața Aliment SA, rămânând în patrimoniul orașului. Fapt pentru care firma trebuia să plătească o redevență. Sigur, n-a plătit NIMIC, nu i s-a întâmplat nimic, doar a continuat să încaseze bani de la comercianții care aveau spații acolo și de la precupeții care-și vindeau marfa.

 

Cui aparțineau clădirile din Piața Izvoarele

 

Fiind construite de oraș, aparțineau orașului, fiind în patrimoniul fostului TAPL, care s-a privat și acesta și s-a transformat în SC Gastrom SA. Firma Gastrorom SA a intrat sub controlul total al fostului șef al TAPL, Mircea Șuteu. Pentru că spațiile din piețe erau nerentabile economic (fiind în acte ale Gastrorom, dar fiind exploatate de Piața Aliment SA, care încasa ilegal chiria aferentă acestora), Șuteu a decis să le vândă administratorilor.

 

Restaurantul Lăpuș era administrat de Victor Grumaz, care în 25 august 2003 a plătit noului proprietar, firma Gastrorom (controlat de Mircea Șuteu), suma cerută (rezultată în urma evaluării): 178,5 milioane de lei (sumă care conține TVA) – 2mnews deține TOATE documentele care dovedesc finalizarea acestei tranzacții economice (contractul de vânzare-cumpărare, factura care atestă efectuarea plății etc.).

 

Așa că familia Victor și Florica Grumaz (prin firma pe care o dețineau, Izvoarele SRL) a devenit proprietara restaurantului.

 

Noii stăpânitori: au spart lacătul și au intrat

 

În toamna anului 2003, la scurt timp de la tranzacția dintre sereleurile Gastrorom și Piața Izvoarele, SC Piața Aliment SA evacuează firma care cumpărase restaurantul.

 

În paralel cu tranzacția dintre Gastrorom și Piața Izvoarele SRL, Piața Aliment SA se străduia de 5 ani în instanțele de judecată să evacueze firma lui Grumaz din restaurant, susținând că la înființare a preluat toate activele piețelor și că este proprietara de drept a acestora (deși nu avea niciun act de proprietate, în afara hârtiei că a preluat patrimoniul serviciului public al piețelor, însă acesta nu deținea NIMIC: terenul era al orașului, iar clădirile ale TAPL, care era tot orașul, până la privatizare când a devenit al lui Șuteu). Până în 2003, au pierdut tot: instanțele de judecată au spus că terenul e al orașului, iar pe edificii nu au acte de proprietate.

 

După o mulțime de sentințe potrivnice, Piața Aliment SA obține o decizie conform căreia spațiul îi aparține și în toamna anului 2003, după ce oamenii au plecat acasă și Piața s-a închis, au adus executorul judecătoresc (notoriul Gheorghe Vucea, sancționat de-a lungul carierei pentru diverse abuzuri de propria-i breaslă, de Poliție), au spart yale, lacăte și au intrat în spații. Bunurile au fost subevaluate și banii i-au luat tot Piața Aliment SA pe considerent că firma nu i-a plătit chirie pe un spațiu care nu îi aparținea.

 

Grumaz s-a judecat cu ei până când a murit, Florian a fost îndepărtat de la conducerea Piața Aliment SA de Constantin Mureșan, care se află și acum la timona încasării chiriilor pe spațiile care nu au aparținut niciodată firmei.

 

De ce e perpetuată ilegalitatea

 

Cine e cel care încasează și acum chirii pe spațiile pe care nu le deține firma pe care o controlează? Constantin Mureșan (63 de ani), zis Costică, zis Chinezul, născut în Tăuții Măgherăuș (la 5 august 1958), absolvent de ASE București în 1982, fost director SIF Banat Crișana, fost candidat perdant la funcția de primar în Baia Mare (2008, din partea PNȚCD, a avut 1,03%) și Tăuții Măgherăuș (în 2016, din partea PND, a avut 6,17%), este CEO (așa zice) al SC Piața Aliment SA.

 

Este fost vicepreședinte PNȚCD Maramureș, partid condus acum de Doru Dăncuș, viceprimarul municipiului Baia Mare, și din care face parte și primarul Cătălin Cherecheș. Deși există o sentință definitivă care dă dreptul Primăriei să reintre în drepturi, adică să preia în totalitate Piața Izvoare, aceasta nu se aplică. De ce? Am precizat la începutul scrierii: pentru că Piața Aliment SA trebuie să plătească Primăriei o datorie istorică. În consecință, situația de ilegalitate continuă să se perpetueze.

 

Cine-i face dreptate adevăratului proprietar

 

Revenind la restaurantul deținut legal de Grumaz (acum prin soția sa, Floare), acesta a fost transformat și închiriat unor firme. Femeia se luptă de atât de mulți ani să reintre în posesia bunului pe care l-a plătit cu 178 de milioane de lei în urmă cu 18 ani, încât alții poate ar fi renunțat. În virtutea în care Primăria l-ar evacua pe Mureșan/Piața Aliment SA, așa cum precizează o sentință judecătorească din 28 noiembrie 2018 (!), Grumaz a cerut să i se facă notarea în posesie a bunurilor pe care l-a cumpărat, pentru a putea să le întabuleze.

 

Primăria i-a spus, ca orice autocrat cu pretenție de mic dumnezeu, că numerele topografice din CF sunt greșite și trebuie corectate. Numai că OCOT Maramureș a precizat, conform unui înscris aflat și în posesia 2mnews, că doar Primăria poate face acest lucru. Numai că Primăria, controlată în această speță de marii șefi ai autorității publice Cameliu Vasile Gligan (director la Patrimoniu) & Mircea Niculae (director la Juridic), refuză. În timpul acestui rapt la lumina zilei, o parte din proprietățile familiei Grumaz au fost deja demolate (un chioșc și două magazii). Și viața merge mai departe…

 

Gligan și Niculae încasează lefurile de bugetari, iar PNȚCD-iștii Cherecheș și Dăncuș, de la timona administrației publice, mimează că vor să facă ceva, deși fac un singur lucru: îi permit, prin abuz în funcție, PNȚCD-istului Mureșan să încaseze bani pe spații pe care nu le deține și nu le-a deținut niciodată legal, doar pentru a îndestula gaura din buzunarul urbei sărăcite de atâtea chefuri pantagruelice publice. Pâine, circ și mâna care o spală pe cealaltă.

 

… urmărim speța și vă ținem informați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Asa ceva doar sub conducerea execrabila a orașului acesta împuțit și a întregului județ se poate întâmpla…rahat care miroase rău…în toate instituțiile care aparțin statului…toată lumea se face ca nu vede nimic …hoții peste hoții…nu știu cât poate sa-i mai rabde Dumnezeu…începând de la primar ..și terminând cu instituțiile statului care sant și exista pentru a oprii corupția și furtul …zero …nu fac nimic…mana în mana …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here