EXCLUSIV – 21 de consilieri locali din Baia Mare, condamnați să plătească o sumă enormă unei firme, după ce, instigați de primarul Cherecheș, au refuzat aplicarea unei hotărâri judecătorești definitive

8
26968

UNDE DUCE INCONȘTIENȚA ADMINISTRATIVĂ. Joi, 26 ianaurie 2023, 21 de consilieri locali din Baia Mare au fost obligați de instanță (Tribunalul Maramureș) să plătească o sumă enormă unei firme din municipiu, după ce, instigați de primarul Cătălin Cherecheș, au refuzat aplicarea unei hotărâri judecătorești definitive.

 

Cei 21 sunt următorii: viceprimarul Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Gabriel Roman, Ionuț Pîrvu și Mihaela Elena Câmpan (toți 7 de la Coaliția pentru Maramureș), viceprimarul Pap Zsolt și Pintér Zsolt (ambii de la UDMR), Mircea Cirț, Romeo Crișan, Gheorghe Bărbuș, Ioana Marincaș, Anne Marie Hordău și Ovidiu Crăciun (toți 6 de la PNL), Bogdan Hodorogea, Claudiu Pop, Horia Buhan, Leontin Pop (toți 4 de la USR), Cornel Varga și Adrian Pop (ambii de la PMP).

 

Soluția instanței: amendă + penalități

 

Astăzi, 26 ianuarie 2023, completul specializat Control Administrativ Fiscal al Tribunalului Maramureș a admis cererea firmei Pietrosul SRL de a-i amenda pe 21 de consilieri locali (identificați mai sus) pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti. Sancțiunea este prevăzută în articolul 24 din Legea contenciosului administrativ (nr.554/2004 ). Conform articolului 24, autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un certificat, o adeverinţă sau orice alt înscris, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se va face în termenul prevăzut în cuprinsul ei, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

 

Pentru că nu au pus în practică hotărârea definitivă pronunțată în 2 iunie 2022 (aveți mai jos detalii despre speță), cei 21 de consilieri au fost amendați cu 20% din salariul minim brut pe economie/zi de întârziere începând din 2 iulie 2022 şi până la data punerii în executare a obligaţiei stabilite în sarcina Consiliului Local Baia Mare, precum și la plata penalităţilor în cuantum de 1.000 lei pe zi de întârziere până la executarea respectivei obligaţii.

 

Să calculăm. Salariul minim brut pe economie a fost anul trecut 2.550 lei, iar de la 1 ianuarie 2023 este de 3.000 lei. 20% înseamnă 510 lei/zi pentru zilele din 2022 și 600 lei/zi pentru zilele din 2023. Din 2 iulie și până astăzi s-au scurs 209 zile (183 de zile din 2022 și 26 de zile din 2023). Rezultă că, la 26 ianuarie 2023, amenda este de 108.930 lei/consilier (această sumă se plătește către stat).

 

La această sumă se adaugă penalitățile de 1.000 lei/zi/consilier. La 26 ianuarie, fiecare consilier local avea de plătit 209.000 lei (această sumă se plătește către firmă). Cine a scăpat de plata amenzii pe încrederea în primarul instigator? Păi, în primul rând tocmai instigatorul, adică primarul (Cherecheș) – și pentru el s-a cerut amendarea, însă instanța a decis că acesta este un simplu executant al hotărârilor Consiliului Local, implicit atunci când consilierii locali au respins aplicarea hotărârii judecătorești, primarul nu avea ce să execute. Apoi, au scăpat cei doi consilieri locali care au avut inspirația de a lipsi de la respectiva ședință, din 21 octombrie 2022, respectiv Bogdănel Gavra (PMP) și Simion Bizău (PNL).

 

Sigur, la capitolul perdanți, putem îi putem include pe fiecare dintre băimăreni, în procesul pierdut de Primăria controlată de edilul Cherecheș aceasta fiind obligată să plătească 14.330 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată (plătite din bugetul orașului, de parcă cetățenii orașului au decis să se încalce legea).

 

Sentința nu este definitivă, recursul putând fi înaintat în 5 zile. Însă recursul poartă după el o majorare/creștere semnificativă a sumei impuse cu titlul de penalități, fiind greu de crezut că se poate schimba ceva.

 

Speța: Cazul Pietrosul

 

Firma Pietrosul SRL Baia Mare, controlată de borșeanul Ion “Romy” Roman Ion (54 de ani), încearcă de prin anul 2011 să construiască un bloc cu 5 etaje + etaj tehnic (cu înălțime maximă de 20 de metri), cu 66 de locuri de parcare și loc de joacă pentru copii, pe un teren care îi aparține și care este localizat pe Bulevardul Bucureşti nr.8 din Baia Mare (în spatele blocului care adăpostea fostul bar-restaurant și cofetărie Pietrosul și unde acum este magazinul de produse de panificație Bizo, zona fiind cuprinsă între Bulevardul Bucureşti și străzile Gheorghe Bilaşcu şi Petru Maior).

 

Pentru a putea realiza investiția, Roman a cerut să i se aprobe PUZ-ul (după ce a primit avize pozitive de la DSP, Mediu și chiar de la Comisia de sistematizare a circulației a Primăriei), numai că în 19 aprilie 2020, Comisia pentru amenajarea teritoriului şi urbanism a dat aviz negativ solicitării (a refuzat aprobarea PUZ-ului). Omul s-a judecat cu Primăria și a câștigat, instanțele de judecată (din Baia Mare și Cluj-Napoca) decizând că refuzul aprobării PUZ-ului încalcă legea, adică este nelegal. Decizia a devenit definitivă în 2 iunie 2022.

 

După ce a pierdut în instanță tot ce putea pierde (inclusiv blocarea proiectului), primarul Cherecheș, în loc să pună în aplicare decizia definitivă a instanței, așa cum obligă legea, le-a cerut consilierilor locali să… respingă hotărârea Curții de Apel Cluj, instigându-i (Cherecheș – în 21 octombrie 2022, în ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare: “Eu dacă aș avea drept de vot ori m-aș abține și mi-aș manifesta votul când Municipiul își va finaliza PUZ-ul pe o zonă mult mai largă, sau aș vota împotriva acestui PUZ.”).

 

Iar cei 21 de consilieri locali prezenți la ședința forului deliberativ au achiesat la instigarea primarului, votând respingerea în continuare a PUZ-ului, în pofida deciziei definitive (fără cale de atac) a instanței (care, însă, este obligatorie și este deasupra unei hotărâri a unui consiliu local).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. Pe lângă amenzile pe care trebuie sa le plătească acei consilieri , ne-au dovedit că sunt la ordinele lui Cherecheș , care , că orice infractor trecut prin hățișurile legislative , a știut cum să scape , dar sa își atingă obiectivele prin prostia celorlalți . Dar vină o au cetățenii , care au votat acest personaj chiar și când se află în spatele gratiilor , unde probabil va ajunge din nou , dar în urma lui va rămâne un oraș fantomă, înglobat în datorii .

  2. Domnule Vischi, cum vă simțiți când vedeți că vă copiază alți ziariști din oraș, aproape toți? Răspundeți doar dacă doriți. Cu stimă și apreciere, Grama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here