CRONICA UNEI VICTORII-SURPRIZĂ – Explorări Baia Mare câștigă fantastic, după un meci foarte bun la Zalău, și ajunge la două puncte de locul care asigură prezența în grupa valorică 5-8

0
210

LIGA I – VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 24 februarie, în Sala Polivalentă Gheorghe Tadici din Zalău, în meci contând pentru etapa a 20-a din Liga I (Divizia A1) la volei masculin, SCM Zalău a pierdut, cu 0-3 (18-25, 21-25, 22-25), partida cu Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Darius Meșca din Ploiești (principal) și Cristian Șanta din Cluj-Napoca (secund), a opus echipele clasate înaintea rundei pe locurile 8 (Zalău) și 9 (Baia Mare).

 

Doar optimismul suporterilor băimăreni, argumentat prin victoria din meciul tur al sezonului regular (3-1 pentru Explorări la Baia Mare), unica din ultimele 5 întâlniri directe, și voința oaspeților de a accede pentru al 4-lea an consecutiv în Grupa 5-8 (Explorări s-a clasat pe același loc 7 din anul 2021 încoace, la precedentele 3 ediții), fapt pentru care duce o luptă directă cu SCM Zalău (echipă care are 5 puncte în plus și un meci mai puțin disputat), dădeau o șansă echipei băimărene. Calculele hârtiei indicau însă altceva: gazdele porneau din postura de favoriți.

 

… dar calculele au fost date peste cap în debutul partidei, băimărenii dominând primul set de la un capăt la celălalt, punând o diferență dublă la jumătatea setului (6-13) și încheind într-o manieră de mare echipă, după 26 de minute: 18-25. Și setul 2 a început în nota de dominare a oaspeților, Explorări conducând la jumătatea setului cu 7-13.

 

De această dată, sălăjenii au o puternică revenire și reușesc să se apropie amenințător de băimăreni: 18-20. Este momentul în care ambele echipei joacă fără libero, mizând totul pe cartea atacului. Totuși, Explorări ajunge la setball, dar Cheagă ratează atacul decisiv, însă apoi băimărenii încheie victorioși, după 28 de minute de joc efectiv: 21-25.

 

Începe setul 3. Explorări joacă nu doar pentru victorie, ci și pentru câștigarea celor 3 puncte puse în joc (orice s-ar întâmpla au câștigat deja 1 punct, dar ar fi păcat să rateze victoria), fapt care ar reduce diferența față de zălăuani la doar două puncte și pe ultima sută de metri a sezonului regular ar renaște speranțele băimărenilor să joace pentru al 4-lea an consecutiv în grupa valorică 5-8. SCM Zalău începe mai bine: 5-2. Dar ce meci face liberoul francez Pierre Bouleau! Pare incredibil, dar băimărenii, o echipă de pe locul 9, are doi jucători care sunt liderii campionatului pe posturile lor: trăgătorul Ramirez Pita, care conduce în clasamentul trăgătorilor cu cele mai multe puncte realizate (349) și liberoul Bouleau, care conduce în clasamentul celor mai multe recepții excelente și bune (cu 180 de recepții pozitive din 274, are un procentaj de 66%!).

 

La jumătatea setului, SCM Zalău conduce cu 13-10, dar băimărenii reușesc o serie de 5 puncte consecutive și preiau conducerea: 13-15. Categoric este cel mai bun meci al echipei Explorări din actuala ediție de campionat (în plus, trebuie să căutăm mult în arhive pentru a găsi când s-au impus ultima oară băimărenii în minim de seturi pe terenul celor din Zalău). Explorări pare în acest meci de neoprit, s-a distanțat la 3 puncte: 14-17.

 

Baia Mare joacă acum în sextetul: Bouleau, Ramirez Pita, David, Bălăi, Cheagă, Mesquita Campos. E 17-20 și oaspeții se îndreaptă nu spre o nouă supriză nu doar prin victoria pe terenul zălăuanilor, ci și prin faptul că se impun în minim de seturi (cine ar fi crezut?). Ar fi a treia victorie consecutivă a echipei băimărene, după cele cu Unirea Dej și Steaua. Antrenorul gazdelor, Rainer Vassiljev (secundul naționalei Estoniei), nu mai știe ce schimbări să facă pentru a revigora echipa. În scoate pe portughezul Pinto Cardoso și îl reintroduce pe brazilianul De Carvalho Cavalcante, după ce a făcut schimbarea inversă în urmă cu mai puțin de 3 minute.

 

Gazdele se apropie la un singur punct: 21-22. Va fi un set pe muchie de cuțit. Dar băimărenii sunt greu de învins astăzi, au setball și matchball. Servește bine Ramirez Pita, dar cumva zălăuanii își adjudecă punctul. Însă la mingea următoare, Da Silva Santos blochează imperial și decisiv și aduce victoria celor de la Explorări: 22-25 și victorie cu 3-0. 3 puncte mari obținute la Zalău, chiar pe terenul principalei adversare în accederea în grupa valorică 5-8. Meci mare făcut de Baia Mare, într-un moment în care lumea voleiului era cu ochii pe derby-ul campionatului dintre campioana Arcada Galați și surprinzătorul lider Corona Brașov (nou-promovată).

 

Partida de la Zalău a durat o oră și 24 de minute (lungă pentru un meci finalizat în 3 seturi). Pentru Explorări au punctat: Ramirez Pita (20 puncte), Cheagă (11 puncte), David (10 puncte), Bălăi și Da Silva Santos (câte 6 puncte), Breban (2 puncte). De la SCM Zalău s-au remarcat Ionescu (14 puncte), Simoes Rosa Santana (10 puncte), Gonzales și De Carvalho Cavalcante (câte 6 puncte).

 

Principalii indicatori tehnici indică echilibrul partidei, dar și superioritatea băimărenilor la toate capitolele (Zalău vs. Baia Mare): 35-41 atacuri decisive, 2-6 servicii decisive/ași, 4-8 blocaje decisive, 19-20 puncte pe greșeala adversarului.

 

În urma victoriei (mare meci al celor de la Explorări!), băimărenii rămân pe locul 9, dar acumulează 24 de puncte (din 8 victorii și 12 înfrângeri), cu doar 2 puncte sub SCM Zalău (e drept, sălăjenii au un meci restant, pe teren propriu, dar cu campioana Arcada Galați). Totuși este în continuare foarte greu pentru Explorări să mai prindă grupa 5-8, respectiv să recupereze cele 2 puncte (și băimărenii și zălăuanii au câte un meci foarte greu și unul foarte ușor, iar dacă nu vor fi surprize, diferența de acum se va păstra, ceea ce îi duce pe Explorări în grupa 9-12).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here