CRONICA UNEI ÎNFRÂNGERI PREVIZIBILE – Explorări Baia Mare a pierdut la Brașov în fața liderului, deși i-a luat un set în propriul fief

0
83

VOLEI MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 10 februarie 2024, în Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi” din Brașov, în meci contând pentru etapa a 17-a Liga I (Divizia A1) volei masculin, CSM Corona Brașov a câștigat, cu 3-1 (25-19, 20-25, 25-20, 25-18), partida cu CS Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Benone Vișan din București (principal) și Darius Meșca din Ploiești (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 1 (Corona) și 9 (Explorări).

 

Deși Corona are statut de nou-promovată, iar băimărenii au deja o îndelungată perioadă de prezență în primul eșalon valoric, gazdele au plecat din postura de favorită categorică, nu doar datorită poziției din clasament (brașovenii sunt lideri suprinzători după, iată, 17 etape), sau valorii (și finanțării) loturilor, ci și a faptului că și la Baia Mare s-a impus, în turul sezonului regular, tot Corona (CU 3-1).

 

Meciul a început cu o întârziere de mai bine de 20 minute, cauzată de bulversarea din sala brașoveană, astăzi gazdă a încă două meciuri de primă divizie (unul de volei feminin și unul de handbal feminin). În condițiile expuse mai sus, băimărenii au prestat onorabil, încheind prima jumătate a setul de debut cu 9-13 și cu un concurs direct între principalii trăgători, spaniolul Augusto Colito Lopes (Corona) și Daniel Alejandro Ramirez Pita (Explorări). S-a greșit mult (de ambele părți câte 3 servicii ratate în primul set), dar asta nu și-a pus amprenta pe spectacular, ci a fost un semn al presiunii resimțite de jucători (gazdele, probabil din dorința de a face un joc cât mai bun în fața propriilor suporteri). Setul a fost adjudecat de Corona cu 25-19, după 21 de minute de joc efectiv.

 

În setul secund Baia Mare a început și mai bine, încheind jumătatea setului într-un surprinzător avantaj: 13-10. Apoi gazdele au revenit, Colito, Stojsavljevic și Gommans readucându-le în avantaj: 15-14. Explorări nu a cedat, Ramirez Pita a tras ca din tun, luându-i fața lui Colito și Baia Mare a trecut din nou în avantaj: 15-16. Moment în care antrenorul Lică a cerut time-out. Greșim în continuare prea mult la serviciu (4 serve în fileu până la 17-17, față de două ale gazdelor). Însă este 18-18, suntem în meci. Cine ar fi crezut? Și băimărenii merg la 2 puncte: 20-18.

 

Nu contează în volei un set câștigat (doar două, pentru că îți aduce 1 punct), dar să câștigi un set cu liderul, chiar în fieful său, este o performanță pentru o echipă de pe locul 9 (în voleiul românesc valorile sunt foarte riguros sedimentate). Bălăi și Catrina ne țin trează speranța. Lică mută-n disperare, îl introduce pe Kovecevic. Cheagă blochează fantastic, Gommans (Corona) greșete atacul și avem set-ball: 19-24. Explorări va câștiga setul. Catrina greșește serva, dar e greu de imaginat un alt deznodământ. Blocaj Bălăi și Explorări egalează la seturi liderul: 20-25. Ce set! Nu e puțin lucrru, în cele 14 meciuri pe care le-au câștigat, brașovenii au pierdut doar 5 seturi. Prilej de vise: ce-ar fi dacă ar mai fi măcar unul?

 

Începe setul 3. Liderul are orgoliul rănit. Explorări a reușit să-și disemineze forța de atac, Bălăi și Cheagă secondându-l de această dată cu succes pe ramirez Pita. Gazdele rămân cu accentul exclusiv pe Colito, devenind previzibile. Baia Mare ține aproape: 13-11. E setul gazdelor, dar băimărenii mor frumos, luptând până la ultima picătură de energie și voință. Le-au câștigat și respectul adversarilor, Lică joacă cu sextetul de bază. 25-20.

 

Setul 4. Se joacă de o oră și 7 minute. Nicio excepție, băimărenii rămân conectați la lider. 13-11 la jumătatea setului. Ce blocaj decisiv face Alesson de Lima! Și ce lot au brașovenii. Bălăi și David le aduc aminte că sunt și ei în meci. E 17-13. Sunt prea puternici pentru Explorări, din păcate iar o înfrîngere frustrantă, cu set câștigat, dar fără niciun punct. Kovacevic prinde colțul terenului cu o servă ca din tun. As ca pus cu mâna.

 

Dacă poți să le reproșezi ceva băimărenilor astăzi… servele greșite (au și 4 reușite/ași, ceea ce spune multe despre modul în care încearcă servicii decisive, doar că acestea reușesc rar, iar eșecurile însemnă puncte pentru adversar). În rest, și-au depășit condiția. Meciul se încheie cu un serviciu în fileu al lui Cheagă: 25-18.

 

Pentru a vă convinge de echilibrul meciului, iată statistica principalilor indicatori tehnici (Corona vs. Explorări), reamintindu-vă că băimărenii, locul 9, au jucat împotriva liderului: atacuri decisive 48-48, servicii decisive/ași 2-4, blocaje decisive 7-11, puncte pe greșeala adversarului 38-19. Practic, meciul a fost pierdut pe diferența între voință și dorință (din dorința de a plasa mingi decisive, băimărenii le-au ratat și le-au pus puncte adversarilor). În rest, au fost peste Corona. Dar (și) în volei important e doar scorul final.

 

Pentru Explorări au punctat: Ramirez Pita (16 puncte), Bălăi (15 puncte), Cheagă (14 puncte), Da Silva Santos (7 puncte), David (5 puncte), Catrina (3 puncte), Mesquita Campos (2 puncte), Breban (1 punct). De la gazde s-au remarcat Colito (14 puncte), Gommans (12 puncte), Stojsavljevic (9 puncte) și Lupu (7 puncte). Meciul a durat 90 de minute de joc efectiv (o oră și jumătate).

 

În urma înfrângerii, Explorări rămâne pe locul 9, cu 15 puncte (au 5 victorii și 12 înfrângeri) – din păcate sunt șanse reduse de calificare în grupa de mijloc, 5-8, cel mai probabil vor termina sezonul regular pe 9, urmând să joace pentru locurile 9-12 cu cele mai slabe echipe din campionat (și nu e locul lor acolo, dar la volei nu joacă tradiția).

 

Etapa următoare, Explorări joacă la Baia Mare, în 14 februarie 2024, de la ora 12 (ciudată oră ținând cont este miercuri), cu CSU Universitatea de Vest Timișoara, echipă clasată pe locul 11 (penultimul, potențial retrogradată împreună cu U. Cluj). Un meci care n-ar trebui să creeze probleme băimărenilor, de 3-0 și 3 puncte.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here