AU PIERDUT – Explorări, înfrântă previzibil la Galați de campioana en-titre, va juca în play-out-ul Ligii naționale

0
157

LIGA I VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 16 martie 2024, în Sala Polivalentă Dunărea din Galați, în meci contând pentru etapa a 22-a (ultima a sezonului regulat) a Ligii I (Divizia A1) la volei masculin, Arcada Galați a învins, cu 3-0 (25-22, 25-16, 25-14), Știința Explorări Baia Mare. Partida, arbitrată de cuplul Darius Meșca din Ploiești (principal) și Alexandru Rareș Puni din Iași (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 1 (Arcada) și 8 (Explorări).

 

La finalul sezonului regulat, băimărenii aveau nevoie de o minune în meciul cu campioana en-titre pentru a accede în grupa valorică 5-8, în contextul în care principala contracandidată (SCM Zalău) avea cel mai ușor meci posibil (cu ultima clasată, U. Cluj). Arcada, care s-a impus și în tur, la Baia Mare, cu 3-1, a plecat din postura de favorită certă, băimărenii neprimind nicio șansă la bursele pariurilor sportive, deși au venit la Galați după un șir de 4 victorii consecutive (cu CSU Timișoara, Steaua, SCM Zalău și U. Cluj).

 

Statistica indică o superioritate covârșitoare a gazdelor: din 2017 încoace, cele două echipe s-au întâlnit de 16 ori, gălățenii câștigând… 15 partide (ultima – și singura – victorie a băimărenilor fiind obținută în urmă cu 6 ani, în faza I a ediției 2017-2018, 3-1 la Baia Mare). Mai mult, în meciurile de la Galați, băimărenii nu au reușit niciodată să câștige mai mult de un set, ceea ce în volei este echivalent cu nimic (doar o înfrângere cu 3-2 aduce învinsului 1 punct).

 

Acum, băimărenii trebuiau să câștige 3 puncte (la 3-0 sau 3-1) pentru că rezultatul de la Cluj-Napoca era o previzibilă victorie de 3 puncte a zălăuanilor (cele două echipe, Baia Mare și Zalău erau la egalitate de puncte, 27, diferențiate de setaveraj). Cumva o situație imposibilă (3 puncte la Galați) și în același timp nedreaptă, ținând cont că Explorări a câștigat ambele meciuri cu zălăuanii din sezonul regulat (3-1 la Baia Mare și 3-0 la Zalău), însă aceștia au fost mai constanți în meciurile cu echipele de același rang, acumulând 4 puncte din înfrângeri (4 meciuri pierdute în set decisiv, cu 2-3), față de 1 punct pentru băimăreni.

 

Explorări și-a depășit condiția în setul inaugural, câștigat de gazde, însă la mare luptă (25-22) și după 26 de minute de joc. Cei mai eficienți, Bala (căpitanul naționalei) și uriașul internațional finalandez Aaro Nikula (2,12 m înălțime – transferat la începutul sezonului de la echipa portugheză Benefica Lisabona) de la Galați, Cheagă și Ramirez Pita de la Explorări.

 

Băimărenii joacă fantastic și în setul 2, de la egal la egal cu campioana, nici n-ai zice că se înfruntă două echipe despărțite de 7 locuri. Cele două echipe merg cap la cap și ajung la jumătatea setului la 13-11. Gălățenii reușesc să intre în a doua jumătate cu doar 2 puncte în avantaj. În acest timp, la Cluj-Napoca conduc zălăuanii cu 1-0 la seturi și 15-7 în setul 2 (partida se îndreaptă spre deznodământul previzibil: victorie în 3 seturi a oaspeților).

 

La Galați, trăgătorul secund al oaspeților, brazilianul Hugo Hamacher Silva, uriașul finlandez Nikula și iranianul Javad Karimisouchelmaei, dar mai ales polonezul Dawid Woch cu doi ași consecutivi duc scorul la 17-11. Au apăsat pedala de accelerație campionii. Explorări revine printr-un blocaj decisiv al lui Da Silva Santos, apoi prin ghiuleaua lui David, dar Nikula nu e de acord să lase oaspeților speranțe: e 21-13 și setul se îndreaptă spre final. Confruntarea lui David cu Goliat. Ce echipă are Arcada, o multinațională capabilă să joace cu oricine în Europa. Și Nikula nu e cel mai înalt jucător, liderul de înălțime fiind moldoveanul Vasile Talpă (2,16 m – e cel mai înalt jucător din campionat).

 

Mai aruncăm un ochi la Cluj-Napoca, zălăuanii au 19-10 (Mocan nu poate să lupte singur împotriva unei echipe – are deja 10 puncte clujeanul, dar e insuficient pentru a putea spera ceva). După încheierea setului secund din cele două meciuri dilema participării în grupa 5-8 va fi clarificată și nu în favoarea băimărenilor. La Galați s-a încheiat setul 2 după 24 de minute de joc: 25-16.

 

A mai rămas doar obiectivul pentru cel mai eficient jucător al partidei, unde Ramirez Pita (Explorări) se înfruntă cu uriașul Nikula (Arcada). Deocamdată e 12-11 pentru finlandez. Începe setul 3. Cum servește acest polonez Woch! Tunurile sale au adus deja puncte de respiro pentru gălățeni: 4-1. Antrenorul Botea cere time out. Explorări revine cu un atac peste blocaj al lui Cheagă. Ramirez Pita greșește serva. Silvășan-Pașca trage, block-out și reduce handicapul. Gălățenii au 13-5 la jumătatea setului și se impun cu 25-14 și 3-0 la seturi.

 

Pentru Explorări au punctat Ramirez Pita (11 puncte), Cheagă (7 puncte), Da Silva Santos (5 puncte), David (4 puncte), Bălăi și Crișan (2 puncte), Silvășan-Pașca (1 punct). De la gazde cei mai eficienți au fost Nikula (14 puncte), Bala și Hamacher (câte 9 puncte) și Woch (7 puncte).

 

Gălățenii au fost superiori la aproape toți indicatorii tehnici semnificativi (Arcada vs. Explorări): 42-25 atacuri decisive, 5-1 servicii decisive/ași, 6-6 blocaje decisive, 22-20 puncte pe greșeala adversarului. Meciul a durat o oră și 14 minute de joc efectiv. La Cluj, meciul s-a sfârșit, ca și la Galați de altfel, fără surprize, U. Cluj – SCM Zalău: 0-3 (22-25, 15-25, 21-25). Zalău încheie sezonul regulat pe locul 8 și evită play-out-ul.

 

În urma înfrângerii, băimărenii s-au clasat pe locul 9 în sezonul regulat, înaintea echipelor Unirea Dej, CSU Timișoara și U. Cluj, echipe cu care va juca în play-out, pentru menținerea în prima ligă. Sigur, nicio emoție în privința acestui obiectiv, în faza a II-a a campionatului echipele intră cu punctele câștigate în sezonul regulat, fapt care face ca play-out-ul să fie doar o etapă care se joacă doar pentru că este prevăzută de regulament, echipele direct retrogradate fiind deja cunoscute: Timișoara și Cluj-Napoca, ambele reușind să acumuleze doar 4, respectiv 3 puncte (Dej intră cu 13 puncte în play-out, iar Baia Mare cu 27).

 

Conform programului inițial al FRV, meciurile din play out (fiecare din cele 4 echipe dispută 6 meciuri, se joacă fiecare cu fiecare sistem tur-retur) încep în 23 martie 2024 și se încheie în 27 aprilie 2024, însă este posibil ca datele de desfășurare a etapelor să sufere modificări.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here