A 4-A ÎNFRÂNGERE CONSECUTIVĂ – Explorări pierde la Baia Mare cu SCMU Craiova

0
91

LIGA I – VOLEI MASCULIN. Miercuri, 24 ianuarie 2024, în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 14-a a Ligii I (Divizia A1) la volei masculin, Știința Explorări Baia Mare a pierdut, cu 1-3 (16-25, 25-19, 23-25, 20-25), partida cu SCMU Craiova. Meciul, arbitrat de Paul Szabo-Alexi din Oradea (principal) și Bogdan Bărdășan din Târgu Mureș (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 9 (Baia Mare) și 5 (Craiova).

 

Echipa craioveană, care a câștigat întâlnirea directă din meciul tur al sezonului regular cu 3-0 și care este mult mai bine clasată, a pornit din postura de favorită, însă orgoliul băimărenilor, care n-au mai câștigat de 3 etape, din 14 decembrie 2023 (3-0, în deplasare, cu U. Cluj – ultima clasată), putea declanșa supriza, mai ales că oltenii au pierdut în ultimele deplasări, e drept cu mult mai bine cotatele Rapid și Corona Brașov, deși în istoria întâlnirilor directe, Craiova a câștigat ultimele 12 meciuri (ultimul succes al băimărenilor datând din sezonul regular al ediției 2017-2018).

 

Meciul s-a disputat la împlinirea a 139 de ani de la brevetarea roller-coaster-ului (cunoscut și sub denumirea montagnes russes) de Părintele Plimbării Gravitaționale, inventatorul american LaMarcus Adna Thompson. Ei bine, la 139 de ani de la emiterea acestui brevet, Explorări și Universitatea au oferit în primul set un veritabil roller-coaster sportiv. După un început mai bun al oaspeților (0-2), Explorări reușește 5 puncte consecutive (5-2), apoi Craiova egalează la 6, băimărenii își iau din nou avans, având la jumătatea setului chiar 5 puncte în plus (13-8).

 

Însă oaspeții formează o echipă experimentată, egalează la 14 și apoi preiau conducerea 14-16. Practic și-au dublat punctele în timpul în care băimărenii au punctat o singură dată. Apoi, Explorări a căzut de tot, oaspeții adjudecându-și categoric, după 23 de minute, un set controlat autoritar până la jumătatea sa de gazde: 16-25. Simplificat: în a doua jumătate a setului, băimărenii au punctat de 3 ori, iar craiovenii de 17 ori.

 

În contrapartidă, setul 2 a fost unul mai firesc pentru voleiul de astăzi, cu un echilibru menținut aproape cu sfințenie. Jumătatea reprizei se încheie, iar, cu băimărenii în avantaj: 13-12 (după ce au revenit de la 10-12). Explorări are o perioadă mai bună, ajunge la 17-13, Laurențiu Lică (fostul căpitan al craiovenilor), acum în postură de antrenor, cere time-out, dar nimic nu se schimbă edificator și băimărenii își adjudecă setul, în 25 de minute, fără nicio emoție: 25-19.

 

Până la jumătatea setului 3, acesta s-a disputat după tiparul precedentului, cu diferența echipei care a intrat în a doua jumătate în avantaj (de această dată a fost Craiova: 10-13). Oaspeții se distanțează la 5 puncte și par scăpați în câștigători ai setului (13-18), dar băimărenii revin cu 3 puncte consecutive: 16-18. Setul se joacă. Explorări se apropie la un punct, 19-20, și Lică cere din nou time-out. Blocaj reușit, egalitate.

 

Lică îl introduce pe impresionantul internațional cubanez Javier Ernesto Jimenez Scull (1.98 m) în locul dominicanului Wilfrido Hernandez Encarnacion (ce lot are Craiova!). Set pe muchie de cuțit, dar experimentatul Scull (primul cubanez căruia i s-a permis să se transfere într-o altă țară, în 2014, în Grecia, la PAOK) îl rezolvă printr-o fentă (punct din prima pasă) 23-25. A fost cel mai lung set: 28 de minute de joc efectiv.

 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu voleiul autohton, o precizare: campionatul românesc este extrem de previzibil, din cauza marilor diferențe valorice (implicit și de bugete) ale cluburilor și surprizele sunt extrem de rare. Practic, învingătoarele majorității covârșitoare a meciurilor sunt previzibile (scorul e mai puțin scontat), de pe acum se cunosc echipele care vor retrograda (Timișoara și Cluj) și cunoscătorii chiar pot paria pe componența grupelor valorice 1-4, 5-8 și 9-12. Băimărenii luptă pentru a intra în a doua grupă valorică, ca de fiecare dată în ultimii ani (îi are adversari în acest an pe SCM Zalău și Constanța).

 

Începe setul 4. Echilibrat (primul sfert se încheie cu 6-6). Devine previzibil jocul de atac al gazdelor, strategia principală fiind „Totul la Pita” – chiar dacă cubanezul este al doilea în clasamentul punctelor pe set (ce medie are!, 5,33 puncte/set) și al doilea în clasamentul celor mai multe puncte (224 până înaintea acestui meci), nu poate face minuni, mai ales când apărarea adversarilor știe la ce să se aștepte. Așa că oaspeții ajung la jumătatea setului cu un avantaj aparent liniștitor: 8-13.

 

Gazdele luptă, reușesc să reducă diferența la doar 3 puncte (18-21), însă muntenegreanul Miloš Ćulafić, cubanezul Scull și venezueleanul Carlos Paez (e o veritabilă multinațională Craiova) urcă din nou scorul la 19-24 și ospeții se impun în 26 de minute cu 25-20. Meciul a durat o oră și 43 de minute de joc efectiv (mult pentru 4 seturi, argument pentru echilibrul partidei). Băimărenii nu au reușit să câștige nici măcar punctul pe care l-ar fi meritat (în volei, înfrânta primește 1 punct dacă se impune în două seturi).

 

Principalii indicatori tehnici indică unde s-a pierdut meciul: la blocaj. Iată statistica (Explorări vs. Craiova): 47-48 atacuri decisive, 5-5 servicii decisive (ași), 8-18 blocaje decisive, 24-23 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat Ramirez Pita (23 puncte), David (15 puncte), Da Silva Santos (10 puncte), Bălăi (4 puncte), Catrina (3 puncte), Crișan și Breban (câte 2 puncte), Cheagă (1 punct). De la Craiova s-au remarcat Ćulafić (19 puncte), Stohr (14 puncte), Cuk (10 puncte), Hernandez Encarnacion (9 puncte), Scull și Călin (câte 8 puncte).

 

În urma înfrângerii, Explorări rămâne pe locul 9, iar în etapa următoare joacă în deplasare, sâmbătă, cu Unirea Dej (locul 10). Un meci pe care trebuie să-l câștige pentru a mai spera la grupa valorică 5-8.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here