CÂT A COSTAT, DE FAPT – Castane 2019, paranghelia publică din Baia Mare prin care în 3 zile s-au făcut praf peste 3 milioane de lei din banii orașului

0
3050
Cătălin Cherecheș, Ilie Ureche, Doru Dăncuș

CASTANE 2019. Bună ziua și bine v-am găsit la o nouă oră de aprofundare a materiei didactice „Cum să facem praf banii unui oraș”. La lecția de astăzi vom învăța despre „Cum primim voie să facem praf 3 milioane de lei în 3 zile, dar facem praf 3,38 de milioane de lei și nu-i nicio problemă”.

 

Pentru o mai bună înțelegere, un studiu de caz practic: Sărbătoarea Castanelor 2019 din Baia Mare (denumirea oficială fiind „Castane 2019”, eveniment desfășurat în 27-29 septembrie sub coordonarea directă a primarului Cătălin Cherecheș). Să vedem…

 

Castane, decidenți și bani

 

Castane 2019 (fosta Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare) a fost gratulată de oamenii votați de băimăreni să le reprezinte interesele în forul delibrativ al urbei cu un buget-record de 3 milioane de lei.

 

Doar șase consilieri locali n-au fost în asentimentul edilului Cherecheș de a toca 3 milioane de lei în 3 zile din banii orașului: trei de la PNL (Cristian Niculescu-Țâgârlaș, Ioan Marincaș, Simion Bizău), doi de la PER (Daniela Băzărea și Ileana Mureșan), unu de la Coaliția pentru Baia Mare (Dan Grumaz). Niște proști, cum i-a catalogat Cherecheș care e, evident, un deștept.

 

Bine că au fost deștepți alți 14 consilieri locali din Baia Mare, care l-au obligat, practic, pe primarul Cătălin Cătălin Cherecheș să cheltuie 3 milioane de lei în 3 zile din bugetul orașului pe concertele „gratuite” la Castane 2019. Să-i nominalizăm și pe acești/aceste tovarăși/tovarășe: Dorel Mureșan, Viorel Pop, Ioan Mandra, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Ștefan Pop, Radu Ardelean, Marinel Rob și Clara Sinn (toți nouă de la Coaliția pentru Baia Mare), Vida Noemi și Pap Zsolt (ambii de la UDMR), Doris Stejerean și Florin Creț (ambii de la PMP) și Irina Smical (PSD).

 

Ceilalți trei consilieri locali nenominalizați (Marin Brăgaru și Gheorghe Gligan – ambii de la PSD – și Alexandra Pop – Coaliția pentru Baia Mare) au fost inspirați să nu se prezinte la ședință, nevrând să-și asume o poziție fermă.

 

Comparativ, în 2017 s-au cheltuit 690.000 de euro pentru Festivalul Castanelor (pentru celebrarea revenirii lui Cherecheș din penitenciar la timona urbei), în 2018 s-au sifonat pentru acest eveniment 2.584.680,16 lei. În 2016, anul în care Cherecheș n-a putut organiza sărbătoarea orașului din motive de reținere în penitenciar, administrația publică locală a alocat doar 200.000 de lei manifestării, dar pe atunci la conducere era viceprimarul Marinel Rob, despre care Cherecheș a conchis că “e un prost”, iar Rob nu l-a contrazis. Dar să revenim la Castane 2019…

 

… câștigător anunțat anticipat

 

2mnews a anunțat încă din 5 septembrie, cu o săptămână înainte de ultima zi de depunere a ofertelor, câștigătorul licitației pentru organizarea Castane 2019, nominalizând expres sereleul Art Electric Show, controlat pe hârtie de Ilie Ureche, zis Regele Luminilor (detalii AICI).

 

Sigur, “organul”, levitând letargice în jurul propriei axe, ca planeta asta leneșă botezată Terra, n-a avut nicio reacție, considerând probabil că dacă 2mnews anticipează pe bandă rulantă câștigători de concursuri publice în funcții de șefi și câștigători de licitații înainte ca acestea să se producă, este un fel de produs al iubirii fotonice dintre Baba Vanga și Nostradamus.

 

Deci, nu s-a întâmplat nimic, a câștigat firma nominalizată de noi înainte ca licitația să aibă loc, respectiv sereleul lui Ilie Ureche, Art Electric Show, a cărui singură legătura cu managementul organizării spectacolelor are nume, prenume și, din 2016, funcție publică: Doru Dăncuș, vicepreședinte al CJ Maramureș (detalii AICI) – adresându-ne “organului”, permiteți-ne să ne cerem scuze acestuia și să ne exprimăm sincera speranță că nu i se va trasa, Doamne-ferește!, sarcini suplimentare de la nivel central, care să-i îngreuneze levitația.

 

Și acum, să vorbim puțintel despre bani…

 

Cui i-au fost împărțiți banii și câți

 

Deși i s-a aprobat tocarea a 3 milioane de lei în 3 zile, primarul Cherecheș a reușit să toace mai mult. Sigur, n-a comis niciun abuz în serviciu (explicăm cum), pentru că nu degeaba e doctor în economie: se pricepe cum să facă parf banii orașului în cantitate mai mare decât i se permite.

 

Din bugetul orașului, 2mnews poate certifica, cu documente oficiale, că pentru Castane 2019 s-au cheltuit următoarele sume (subliniere: sumele conțin, acolo unde e cazul, TVA):

 

* 50.000 de lei pentru Expo-Flora (a 36-a ediție a expoziției de flori). Primitor: SPAU (Serviciul Public Ambient Urban – director Eleonora Ghețe;

 

* 77.000 de lei (fără 1 ban, adică exact 76.999,99 lei) artificiile – camuflate sub denumirea „servicii de pirotehnie”. Primitor: sereleul local abonat de casă al Primăriei Baia Mare, For Chic (controlat de Cristina Pop). Ascuns după un contract-cadru premeditat/semnat în 24 noiembrie 2016;

 

* 370.566 lei luminile – camuflate sub denumirea „servicii de iluminat ornamental”. Primitor: Ilie Ureche, supranumit Regele luminilor, prin sereleul de familie Ilnic Electric din satul merișor, administrat de soția sa, Olimpia Gianina Ureche;

 

* 2.886.368,88 lei muzica, scenotehnica și – camuflate sub denumirea „servicii de organizare a evenimentului”. Cireașa de pe tort: sereleul Art Electric Show din satul Merișor (aparținător de Tăuții Măgherăuș), controlat scriptic de Ilie Ureche, supranumit Regele luminilor. Prețul estimat inițial a fost de 2.429.000 lei + TVA.

 

TOTAL: 3.383.934,88 lei.

 

Am rămas datori cu explicația de ce semnarea unor contracte care însumate depășesc 
suma alocată prin Hotărârea Consiliului Local nu este abuz în serviciu comis de semnatarul 
public, respectiv Cătălin Cherecheș. Pentru că suma alocată lui Ilie Ureche pentru iluminatul 
ornamental al Castane 2019 este virată printr-un contract-cadru ancestral (pe mai mulți 
ani), semnat în 24 noiembrie 2016, iar suma alocată pentru Expo-Flora este alocată unui 
serviciu din subordinea Primăriei pentru o manifestare inclusă în eveniment, dar care, 
chipurile!, ar fi separată (aceasta fiind organizată de pe vremea când Întâstătătorul urbei 
era comunistul Bărbuleț, iar Sărbătoarea Castanelor nu exista - pentru că, vedeți dumnea-
voastră, comuniștii nu prea îndrăzneau să toace banii urbei pe paranghelii “gratuite”).

 

Am consemnat însă suma totală cheltuită din bugetul Băii Mari pentru acest eveniment de care peste cinci ani nu vă veți mai aminti nimic pentru a ști adevărul, decidenții și „încasatorii”.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here