FAPT(Ă) – În Baia Mare, Zilele Culturale au costat peste 57.000 de euro: povestea metamorfozei Art Tradition în Art Electric Show, încasatorul banilor

0
2542
Ilie Ureche, Cătălin Cherecheș, Doru Dăncuș

TRADIȚIA ȘI BUSINESS-UL. Scrierea aceasta este despre povestea adevărată a metamorfozării, în sensul preluării controlului asupra activității de organizare a spectacolelor “gratuite” din Baia Mare, ancestralului și insolventului sereleu Art Tradition Production, controlat de actualul vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș și președinte al filialei județene a PNȚCD, Doru Dăncuș, într-o altă firmă. Liantul pentru moștenirea banilor încasați pentru organizarea spectacolelor a rămas însă același: primarul Cătălin Cherecheș. Să vedem…

 

Art Tradition moare, dar tradiția se păstrează

 

Noul Art Tradition Production, firmă controlată de Doru Dăncuș (foto mic dreapta, președintele PNȚCD Maramureș și prietenul primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheș, prin care a devenit și vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș) și care deținea patentul pentru organizarea oricărui spectacol “gratuit” organizat în Baia Mare, acum în insolvență (din 2017, când a raportat datorii de peste 1 milion de euro, mare parte creată din neplata artiștilor de la Sărbătoarea Castanelor din 2016), s-a metamorfozat în Art Electric Show, firmă controlată, cel puțin scriptic, de… bunul prieten al lui Dăncuș, Ilie Ureche (foto mic stânga), “Dumnezeul luminilor” și proprietarul absolut al contractelor pe bani publici pentru iluminatul ornamental din Mararamureș, cel mai important filon financiar provenind din municipiul reședință de județ.

 

După tragerea pe linie moartă a Art Tradition Production (care la acel moment era deținut scriptic de trei colaboratori apropiați ai lui Doru Dăncuș – acesta fiind în imposibilitate legală de a mai controla „pe față firma”, fiind vicepreședinte al CJ Maramureș -: Cristina Popovici 50%, Mihai Daniel Dobrovenschi 30% şi Dan Drăghicescu 20%), o vreme s-a lucrat pe un nou sereleu, Drăghicescu Sound Event Production, însă de anul trecut Art Electric Show a preluat puterea absolută în încasarea banilor pentru scenotehnică și organizare de spectacole plătite din banii Băii Mari.

 

Ultima faptă de acest gen este consemnată în iunie, când firma lui Ilie Ureche, care nu deținea până anul trecut niciun stativ de microfon, a primit 269.253,68 de lei din banii orașului pentru a organiza Zilele Culturale ale municipiului Baia Mare, eveniment ce se va desfășura în două zile (16 și 17 iunie 2019).

 

Dăncuș & Ureche

 

Art Electric Show este o firmă cu un singur angajat, care, de acolo, din căsuța din satul Merișor, anul trecut a desfășurat afaceri de peste 2,5 milioane de lei. Inițial, firma era un SRL-D cu afaceri de 10.000 de lei pe lună (în medie) și se numea Casa Ieudeană SRL-D, situată la adresa: Ieud, strada Principală nr. 539 (la acea adresă domiciliază mama lui Doru Dăncuș, cea care din când în când îi donează fiului bani, conform propriei sale declarații). Firma se ocupa cu cazări (e, practic, o pensiune). N-avea angajați, iar cifra de afaceri pe primul an a fost de 165.685 de lei.

 

Apoi, firma își mută sediul în Baia Mare (pe strada Culturii nr. 10 A) și își schimbă denumirea în Masra Suport SRL-D, și obiectul principal de activitate (suport pentru interpretarea artistică – spectacole) și administratorul (Radu Mastan). În 2016, are o cifră de afaceri de 149.909 lei și, din nou, niciun angajat. În 2017, firma ajunge la o cifră de afaceri de 353.158 de lei și încheie anul cu primul angajat din istoria sereleului.

 

În acest an, la sfârșitul primăverii, firma creată de Dăncuș își schimbă, din nou denumirea, în Art Electric Show, și sediul social (în satul Merișor, Tăuții Măgherăuș, strada 133, nr. 26 – acolo unde este înregistrată firma Ilnic Electric, controlată de Ilie Ureche, bunul prieten al lui Dăncuș). După doar câteva luni, semnează contractul pentru organizarea spectacolelor la Castane 2018. Apoi semnează contractul pentru spectacolul lui Goran Bregovic.

 

Rețineți raportarea financiară din 2018, când Art Electric Show a avut o cifră de afaceri mai mare decât în oricare alt an al existenței în funcționare a Art Tradition Production și veți înțelege creșterea apetenței din acest business.

 

Practic, atât am vrut să vă atenționez: că în 16-17 iunie 2019, de Zilele Culturale 
ale Băii Mari, când ați petrecut „gratuit”, să știți că distracția asta ați plătit-o 
cu peste 57.000 de euro. Din banii voștri, ai tuturor băimărenilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here