VICTORIA DE ACASĂ – În ultimul meci la Baia Mare din sezonul regulat, Știința Explorări a învins ultima clasată și încheie faza I cu un meci cu campioana Arcada, la Galați

0
168

VOLEI MASCULIN. Joi, 7 martie 2024, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în prologul etapei a 21-a a Ligii I (Divizia A1) la volei masculin, penultima a sezonului regulat, Știința Explorări Baia Mare a învins, cu 3-0 (25-15, 26-24, 25-13), CS U. Cluj-Napoca. Meciul, arbitrat de ieșenii Rareș Puni (principal) și Cornel Gorban (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 9 (Baia Mare) și 12 (Cluj-Napoca).

 

Cu 21 de victorii din cele 23 de partide directe disputate în ultimii 8 ani și cu victoria din tur (Explorări s-a impus la Cluj-Napoca în minim de seturi, 3-0), băimărenii au pornit din postura de favoriți în meciul cu lanterna roșie (clujenii au câștigat primul meci din actuala ediție abia etapa trecută, la Cluj-Napoca, 3-1 cu CSU Universitatea de Vest Timișoara, penultima clasată – cele două echipe sunt practic retrogradate în liga secundă, chiar dacă mai sunt de disputat încă două faze ale campionatului). Clujenii au câștigat ultima dată un meci împotriva Explorări în anul 2020, la Cluj-Napoca, în meciul tur din sezonul regular.

 

După un prim set în care au defilat pe teren, impunându-se în doar 20 de minute cu 25-15, în setul al doilea băimărenii s-au văzut conduși de oaspeți, care la jumătatea setului aveau 2 puncte în avans: 10-13. Diferența a crescut la 4 puncte, menținându-se până la 13-17, după care Explorări a început să recupereze din handicapul de pe tabela de marcaj, pe care l-au anihilat după 3 puncte consecutive: 18-18. Apoi s-a mers cap la cap până la 24-24, dar Explorări, mai experimentată (și mai valoroasă), s-a impus la primele mingi din prelungiri: 26-24. Setul a durat 24 de minute.

 

În setul 3, care avea să fie și ultimul, așa cum era scontat, gazdele s-au trezit după dușul rece din setul precedent și la jumătate aveau deja 13-6 pe tabela de marcaj. Se reintrase în firesc. Apoi avantajul a crescut la 10 puncte și problema victoriei în minim de seturi nu se mai punea. S-a încheiat cu 25-13. Partida a durat o oră și 5 minute de joc efectiv.

 

Băimărenii s-au impus la toți parametri tehnici semnificativi (Explorări vs. U. Cluj): 38-29 atacuri decisive, 4-3 servicii decisive/ași, 13-3 blocaje decisive, 21-17 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Cheagă (13 puncte), Ramirez Pita (12 puncte), Bălăi (8 puncte), David (7 puncte), Catrina (5 puncte), Silvășan-Pașca (4 puncte), Da Silva Santos (3 puncte), Breban (2 puncte), Crișan (1 punct). De la oaspeți s-au remarcat Popovici și Negrean (câte 7 puncte) și Tănase (6 puncte).

 

În urma victoriei, băimărenii urcă pe locul 8, însă cel mai probabil doar până sâmbătă, după partida SCM Zalău – Steaua, sau, dacă soarta e de partea lor, până după ultima etapă, când Explorări înfruntă campioana en titre, pe Arcada, la Galați, iar sălăjenii joacă împotriva ultimei clasate, învinsa băimărenilor de astăzi.

 

Din păcate, Explorări mai păstrează doar șanse matematice pentru a accede în faza a doua a campionatului în grupa valorică 5-8, în care a jucat în ultimele trei sezoane, având acum 1 punct mai mult decât contracandidata SCM Zalău, însă băimărenii mai au un singur meci, cel din ultima etapă de la Galați, cu campioana Arcada (și unde este aproape imposibil să învingă), iar sălăjenii mai au de disputat 3 meciuri – cu Steaua (la Zalău) și cu U. Cluj (la Cluj-Napoca), precum și restanța din etapa a 12-a, cu campioana Arcada Galați (la Zalău) -, și o singură victorie îi readuce pe locul 8 (și varianta are o probabilitate de 99,99%, fiind aproape imposibil ca zălăuanii să piardă la Cluj-Napoca).

 

… să așteptăm meciul de la Galați.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here