UN UCIGAȘ CONTESTAT – Despre noi, cei din aceeași țară: în Maramureș, acolo unde mor cu o treime mai mulți și nimeni nu se-ntreabă de ce…

0
1362

BOALA CARE ALEGE UNDE TE OMOARĂ. … era târziu, târziu tare, sau poate devreme, nu mai stătea nimeni să aleagă pentru că atunci opțiunile erau un moft din apanajul celor odihniți. Era târziu, spuneam, și pentru unii s-a dovedit a fi prea târziu. În paturile de spital era frig și nimeni nu se uita la ploaie, de parcă n-aveau timp de romantism, de parcă n-aveau timp.

 

Pe toți cei care au o urmă de-ndoială i-aș aduce aici, mi-a spus. Să vadă cu ochii lor! … ce popor damnat mai suntem: credem în cineva fără să-l fi văzut/palpat, dar nu credem în propria noastră șansă la viață. Și uite așa se duc și nu mai poți nici să plângi, decât să numeri, să raportezi, să mergi mai departe sperând că nu mai trebuie să numeri, să raportezi, ci doar să privești ploaia, mi-a spus. Apoi și-a strâns combinezonul alb pe lângă corpul ostenit și a plecat. Pe spatele combinezonului scria cu pixul, cu o grafie repezită, inestetică, MEDIC. Cine mai are timp de estetică? Nu mai privim ploaia. Deschidem umbrela și gata.

 

Vrei să vezi o hartă? Uite-o:

 

În Maramureș, de la începutul pandemiei, au fost declarați infectați cu virusul SARS-CoV-2 un procent de 1,89% (numeric: 20.233 de persoane) din totalul celor infectați în România (1.068.817 persoane). Însă în Maramureș au murit 3,16% (925) dintre toate persoanele infectate cu COVID-19 care au decedat  în România de la începutul pandemiei (29.233 de persoane).

 

Raportul dintre numărul persoanelor infectate și decedate este semnificativ: 4,57%. Simplificat, din 200 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în județul Maramureș 9 au murit.

 

Pentru comparație: județul Mureș (sensibil egal ca număr de locuitori cu Maramureș). Acolo, numărul cazurilor confirmate au fost 23.679 de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 (2,22% din totalul național). Numărul deceselor: 715 persoane (2,45% din totalul național).

 

Raportul dintre numărul persoanelor infectate și decedate: 3,02%. Simplificat, din 200 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în județul Mureș 6 au murit.

 

… 9 vs. 6. Procentual, 33%. Adică o treime. Aceeași țară. Sper că au înțeles toți, pentru că n-am vrut să spun nimic altceva decât am spus. N-a vrut nimeni să se întâmple asta. Dar se întâmplă.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here