TOATE DETALIILE DESPRE ALEGERI – La alegerile europarlamentare și locale, din 9 iunie 2024, urnele se închid la ora 22, dar se va putea vota până la miezul nopții: află care sunt principalele modificări/derogări

0
399

MODIFICĂRI – ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE. Conform proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, pus astăzi în în transparenţă publică, cele două exerciții electorale se vor desfășura simultan, duminică, 9 iunie 2024. Perioada electorală va dura din 12 martie și până la 3 zile după publicarea rezultatelor finale în Monitorul Oficial.

 

Iată care sunt principalele modificări față de alegerile anterioare:

 

• O persoană poate candida atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru funcţiile stabilite la alegerile locale (consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte al Consiliului judeţean).

 

• Alegătorii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 60 de zile înainte de 9 iunie 2024 pot vota doar în UAT-ul în care îşi au domiciliul.

 

• Se prelungește durata votării: până la ora 22.00. Însă alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare sau la rând, în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, vor putea să voteze cel mult până la ora 23.59, când se închide procesul de votare.

 

• Validarea aleşilor locali (aleși la scrutinul din 9 iunie 2024) va începe doar în 27 septembrie 2024, pentru a respecta principiul periodicităţii alegerilor locale şi a asigura respectarea termenului de exercitare a mandatelor de 4 ani ale autorităţilor administraţiei publice locale. Practic, constituirea consiliilor locale și a consiliilor județene, precum și validarea primarilor și președinților consiliilor județene se va realiza în cel mult 60 de zile începând din 27 septembrie 2024.

 

• Primarii și președinții consiliilor judeţene pot să candideze din partea altui partid politic decât cel pe lista căruia a fost ales în actualul mandat, fără să îi înceteze actualul mandat.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here