BUGETUL JUDEȚULUI – Cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean Maramureș a fost aprobat: 872 milioane de euro pentru anul 2024

0
354
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

CELE MAI IMPORTANTE PROIECTE. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a reușit o nouă premieră. Aleșii județeni au aprobat cel mai mare buget din istoria Maramureșului: 872 milioane de lei. Bugetul este axat pe dezvoltare. 70%, adică 548 milioane de lei, sunt alocate investițiilor și doar restul de 30% e destinat părții de funcționare a administrației județene și a instituțiilor subordonate.

 

Pe lista investițiilor se regăsesc proiecte majore pentru județ:

 

• Infrastructură: Drumurile Expres Baia Mare – Satu Mare și Baia Mare – Jibou – Dej; centurile ocolitoare pentru Baia Mare și Sighetu Marmației;  pasajele de la Clubul Văcarilor și Italsofa; 200 de km de drum județean prin proiectul MARA-NORD, care a primit deja finanțare de 125 de milioane de euro prin POR;  dar și alte drumuri județene care au nevoie de intervenții rapide și care care vor fi finanțate bugetul județean, cum sunt DJ185 (zona Bociciu Mare) sau Dumbrăvița-Șișești.

 

• Economie: 7 parcuri industriale (Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Fărcașa, Șomcuta Mare, Giulești, Bogdan Vodă, Mireșu Mare).

 

• Educație: campusul pentru învățământul dual de la Baia Sprie; reabilitarea școlilor speciale.

 

• Reabilitarea patrimoniului Consiliului Județean: Castelul Teleki, Muzeul de Istorie și Arheologie,  Muzeul de Etnografie  și Teatrul de vară, Palatul Administrativ, școlile speciale etc.

 

• Conservarea valorilor arhitecturale: patrimonial vernacular din localitățile Bogdan Vodă, Breb, Lăpuș, Petrova.

 

• Sănătate: Corp nou la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș Baia Mare în care se va înființa un bloc operator, un laborator ultramodern, parcări subterane, heliport și noul UPU. Un nou ambulatoriu va fi înființat în noul corp ce se va construi la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, iar în ședința de ieri au fost adoptate patru hotărâri ce vizează acest proiect în valoare de  3,5 milioane de euro.

 

Pe lângă investițiile aflate deja în lucru, pregătim și alte proiecte pentru care există axe de finanțare. Vă dau un exemplu: trenul metropolitan, care să facă legătura municipiului cu zonele industriale din împrejurimi, aducând la alt nivel transportul în comun al municipiului Baia Mare. Avem cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean, din care mai bine de două treimi este destinat dezvoltării Maramureșului, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here