TENTATIVĂ DE REDRESARE – La 2 ani de la intrarea în insolvență, compania din mineritul maramureșean, Econord, depune planul de reorganizare

0
1153

REORGANIZARE. SC Filiala de Închidere a Obiectivelor Miniere Econord SA Baia Mare, o struțo-cămilă a Remin SA, a fost înființată în 26 aprilie 2006, ca instituție a statului, pentru efectuarea lucrărilor de conservare, închidere, ecologizare și monitorizare a factorilor de mediu post-închidere a obiectivelor miniere din portofoliul Remin (conform legii, acestea sunt verificate și avizate de Conversmin SA, altă struțo-cămilă a statului).

 

În aprilie 2019, Econord a intrat în insolvență, la cererea creditorului Primăria Târgu Lăpuș, iar la finalul anului a declarat datorii de 1,35 milioane de lei – cu un an înainte, și Primăria Cavnic a cerut insolvența Econord, dar ulteriror a renunțat la proces.

 

În perioada de observaţie a declarat că intenţionează să depună un plan de reorganizare, dar nu prea au fost luați în serios, cea mai mare parte a firmelor de stat în insolvență fiind păstrate în letergie economică, fără niciun orizont de redresare, doar pentru ca unii funcționari speciali, cu protecție politică, să-și încaseze în continuare lefurile consistente, în pofida contraperformențelor economice, și să vândă activele valoroase ale companiilor, la prețuri subevaluate.

 

Totuși, surpriză în privința Econord, la doar 2 ani de la deschidea procedurii generale de insolvenţă, condusă acum de un consorţiu format din Pareto Grup IPURL şi Pro Insolv IPURL (din postură de administrator judiciar provizoriu), se pregătește să avanseze judecătorului sindic planul de reorganizare, acesta fiind deja aprobat (în 16 februarie) de adunarea generală a acționarilor, inclusiv de reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here