TRANZACȚIE – Antreprenorul băimărean Korponay a achiziționat firma Monterovet și jumătate din Promedivet și va mai cumpăra încă o firmă din Ungaria

0
1880

STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Familia de antreprenori băimăreni Ferenc Sandor (Ferkó) Korponay și Andrea Iudita Korponay a finalizat achiziția în totalitate a firmei Monterovet din București și a jumătate din firma Promedivet din Sovata. Tranzacțiile s-au făcut prin compania deținută de Korponay, Biovet Distribution (înregistrată în București), parte a companiei sale de investiții, Grupul Vetimex Capital.

 

Consiliul Concurenței s-a pronunțat pozitiv pentru preluarea Monterovet („operațiunea nu este în măsură să ridice obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”).

 

Tranzacția Monterovet și a 50% din participațiunea în Promedivet au avut la bază, în principal, relațiile de business îndelungate dintre Ferenc Korponay și Cristian Susma (fostul asociat al Monterovet) și Fazakas Mihály (asociat al Promedivet, cu care Korponay se cunoaște de peste 30 de ani, din perioada studenției).

 

Am deschis un nou capitol – și îl scriem împreună cu Monterovet și Promedivet. Ne bucurăm de un parteneriat consolidat cu proprietarii de animale de companie și cu medicii veterinari. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne și va fi resursa umană, motiv pentru care în perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor și a echipelor, a declarat Ferenc Korponay, CEO Vetimex Capital, care are o experiență de peste 25 de ani în acest domeniu.

Antreprenorul băimărean Ferenc Korponay a anunțat că în această lună (noiembrie 2023) va mai finaliza o tranzacție a unei firme înregistrată în Ungaria și că are „telefonul deschis pentru alte colaborări cu firme care doresc un exit parțial sau total din companie, sau de ce nu, un aport extern de capital pentru creștere”.

 

Cristian Susma, fost asociat al Monterovet a precizat că Ferenc Korponay este extrem de dedicat și profesionist și că se bucură să lase firma pe mâinile lui, băimăreanul fiind un foarte bun cunoscător al pieței din domeniu. De asemenea, Fazakas Mihály, co-fondatorul Promedivet, este convins că intrarea lui Korponay în firmă va crea multe beneficii, în special prin anticipată creștere a mediei afacerilor din ultimii ani.

 

Ferenc Korponay a subliniat că activitatea executivă a companiilor va fi susținută de Mihai Huziconschi (coacționar în Biovet Distribution) și Vasile Neamțu – pentru Monterovet – și Fazakas Mihály – pentru Promedivet -, el continuând să se dedice altor achiziții și piețelor externe.

 

Investiția în aceste societați de către Korponay vine pe fondul dinamicii celor două firme, care au înregistrat o creștere medie a businessului (CAGR) de peste 15% în ultimii 3 ani. Grupul Vetimex Capital estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 125 milioane lei și EBITDA de 13 milioane lei, iar pentru 2024 bugetul de vânzare este de 175 milioane lei respectiv EBITDA de 17 milioane lei, fără a include achizitiile noi.

 

Despre firme

 

Monterovet este o firmă cu peste 24 de ani de vechime, care activează în importul și distribuția de produse veterinare la nivel național, cu o echipă profesională și stabilă de mulți ani.

 

Promedivet este producător de produse destinate domeniului veterinar și zootehniei, care se concentrează pe o nișă de produse cum ar fi produse din extracte de plante, biocide naturale, respectiv șampoane și rodenticide. (Rumdigestin, Herba-sol, Șampon de cai etc.).

 

Biovet Distribution este deținută 81% de Vetimex Capital, compania de investiții a familiei Andrea și Ferenc Korponay și a lui Mihai Huziconschi (directorul companiei), a fost preluată în 2014 de de la medicul veterinar Adrian Sufaru.

 

Vetimex Capital este firma de investiții controlată de familia Korponay, fondatorii companiei Maravet SA, pe care au vândut-o în două etape către gigantul Henry Schein Inc. US, o companie Fortune 500 și membră a indicelui S&P 500®, cu operațiuni și filiale în 33 de țări. Vânzările companiei au atins 12,6 miliarde de dolari în 2022 și au crescut cu o rată anuală compusă de aproximativ 12,1% de când Henry Schein a devenit o companie publică în 1995.

 

După exit, Vetimex Capital a fost implicată printre altele în  cea de-a doua cea mai mare tranzacție pe piața birourilor din Cluj, de peste 30 de milioane de euro. Totodată, firma mai are investiții în țară: terenuri agricole, fermă de peste 1.100 de bovine, respectiv în mai multe fonduri locale: ROCA Investments, ROCA X, Agista, Black Sea Fund, respectiv în Ungaria, unde are deja 2 investiții.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here