EXCLUSIV – Romaltyn, preluată de o bancă din Kazahstan, încă deține în Maramureș 4 licențe de exploatare valide

0
1355

INFORMAȚII OFICIALE. Conform Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în acest moment, Romaltyn Mining SRL deține în județul Maramureș 4 licențe de exploatare valide a produsului rezidual minier, una dintre acestea fiind a piritelor miniere.

 

Cele 4 licențe se referă la exploatarea produselor reziduale miniere din următoarele perimetre: Iazul de decantare de la Flotația Centrală, Iazul de decantare de la Meda, Iazul de decantare de la Aurul Săsar și Uzina de preparare Aurul SA Baia Mare.

 

În lipsa unei autorizaţii integrate de mediu, exploatarea piritelor aurifere (pe care Romaltyn și-a exprimat intenția de a le prelucra prin metoda cianurării) nu poate fi demarată – între firmă și administraţia locală din Baia Mare au existat și mai există mai multe litigii juridice cu privire la funcţionarea uzinei de preparare (oficialii Romaltyn au precizat că nu iau în calcul o eventuală mutare a uzinei de preparare, această strategie nefiind viabilă economic).

 

Din decembrie 2017, Romaltyn Mining SRL este deţinută în totalitate de BTA Bank Joint Stock Company, o bancă din Kazahstan cu sediul central în Almaty, controlată de miliardarul Kenes Rakishev, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri/investitori din Kazahstan – anterior tranzacției, în perioada 2013-2017, Romaltyn Limited (care deține Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration și care este înregistrată în paradisul fiscal din Isle of Man) era deținută în procent de 51% tot de Rakishev, prin firma kazahă SAT & Company, restul de 49% fiind în proprietatea fondului de investiţii Fribourg Investments controlat de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.

 

În afara produselor reziduale din minerit, în Maramureș se mai pot exploata (adică există firme care dețin licențe de exploatare valide): andezit (în Baia Mare/Blidari și în Cicârlău/Gorun), bentonită (Valea Chioarului), calcar (Buciumi), marmură (Buteasa) și apă minerală (Borșa/Valea Vinișorului) – de asemenea, există o licență de explorare validă pentru ape minerale terapeutice aferentă perimetrului Ocna Șugatag.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here