EXCLUSIV – Instanța supremă a stabilit când judecă recursul primarului Cherecheș privind neconstituționalitatea legii în baza căreia a fost pus sub control judiciar

8
3374
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ULTIMUL „CARTUȘ”. Instanța supremă din România (Înalta Curte de Casație și Justiție – ÎCCJ) va judeca în 23 noiembrie 2023 recursul înaintat de primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la excepția de constituționalitate a legii în baza căreia a fost pus sub control judiciar de completul format din judecătorii Monica Ioana Șortan & Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan, al Curții de Apel Cluj, în procesul de luare de mită aflat în apel și în pronunțare, în care în primă fază procesuală a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

 

Pentru o mai bună înțelegere de cititorii nefamiliarizați cu termeni și proceduri juridice, explicațiile… După ce a fost pus sub control judiciar, având, printre altele, interdicția de a părăsi țara (fără încuvințarea magistraților), Cherecheș a înregistrat la ÎCCJ o excepție de neconstituționalitate, sesizând magistraților că două articole din legea în baza căreia s-a decis activarea interdicției asupra sa sunt neconstituționale (într-un fel, s-ar contrazice).

 

În cazul în care ÎCCJ ar fi decisă că este posibil ca petentul (Cherecheș) să aibă dreptate, ar fi trebuit să înainteze cererea sa către Curtea Constituțională (unica instanță care are atribuții să se exprime în acest sens). Însă, în 25 octombrie 2023, completul de judecători ai ÎCCJ au respins cererea contestatorul inculpat Cherecheş, declarând-o nefondată. Acea hotărâre este definitivă, însă contestatorul avea drept de recurs.

 

Cherecheș a depus recursul în termenul prevăzut de legislație (48 de ore de la pronunțare, în 27 octombrie), iar acel recurs a început să se judece în 9 noiembrie, când completul a amânat cauza și a acordat termen în 23 noiembrie 2023.

 

Acest termen este doar cu o zi înaintea datei stabilită de completul Curții de Apel Cluj pentru pronunțarea soluției definitive în procesul de luare de mită în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare, termen la care pe portalul instanței apare ca soluție: Amână cauza (unii susțin că aceasta ar fi o eroare tehnică, alții, că tipul soluției este dat de varii motive, recursul prezentat mai sus fiind o posibilă cauză, nefinalizarea redactării motivației soluției pe care o vor da cele două judecătoare fiind o altă posibilă cauză).

 

… oricum, vă ținem informați asupra a tot ceea ce intervine într-un proces pe care Cherecheș, prin multiplii săi avocați angajați de-a lungul acestuia, a încercat să-l tergiverseze pe orice cale și cât de mult a putut, ajungând acum la 165 de zile până la momentul în care se prescrie răspunderea asupra faptelor penale.

 

Vă reamintim, în alt proces în care Cherecheș a fost inculpat pentru luare de mită (în dosarul cunoscut sub denumirea Mită pentru pirită) a intervenit prescripția răspunderii penale – în acest proces, DNA a făcut apel, considerând că oprirea procesului de către Tribunalul Maramureș este nelegală, prescripția înlăturând doar răspunderea penală, nu și cea civilă – adică, ar fi trebuit judecat în continuare, iar dacă inculpații ar fi găsiți vinovați, aceștia ar fi trebuit să plătească statului banii implicați în mită.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. o sa reiau ce am mai scris si alte dati, citind articolul iti dai seama ca in romania se castiga procese pe te miri ce – Chereches nici macar nu contesta, stiu ca speta din articol nu e despre asta, la modul general ca el nu a furat …el contesta tot felul de mizerii …cum ca legea prin care i s-a impus restrictia de calatorie nu e constitutionala, ba ca judecatoarea are parul blond, ba ca procurorul a uitat o virgula – etc…ati inteles ideea – vin si zic, noi ca natie suntem una de mizerie pentru ca avem legi de mizerie care le permit mizerabililior precum Chereches sa catige procese pe te miri ce …

    • Offff tu Florina ! Oare de ce nu ai fost mai insistenta sa fii fost tu in locu lui Ileana Cosanzeana ca mamica-ta era mare vedeta acum ca si mama lui Tabita. Ce zici ???? Oare de acolo de sus de printre norii (unde banuiesc ca locuiesti) asa se percepe ca ” baimarenii nu te merita” Of tu Florina, nu prea ai citit carti cu povesti cand ai fost copila ! Afirmatia ta este din alta poveste, cea cu Alii Baba si cei 40 de hoti (camarila cerechesiana). Prea mare este coincidenta. Intre timp Alibaba a invatat sa ceara ches, si-a cumparat cu plagiat un fel de diploma de doctor in economia spagilor si devalizarilor. Tot el a invatat sa foloseasca praf de stele fapt ce la determinat sa umple primaria de fufe incompetente (numai pentru ca aveau chiloti cu dantela) Pe de alta parte ma gandesc ca ai dreptate baimarenii merita mult mai mult si nu mai merita sa fie reprezentati si condusi de infractori si puscariasi……………….Of! Florina

  2. Acest vi(…)me cerechesian (daca ar exista justitie reala in Romania) ar trebui arestat imediat pentru OBSTRUCTIONAREA JUSTITIEI cu rea credinta si pentru motivari nejustificate invocate in mod repetativ in decursul celor 6 ani de cand dureaza aceasta mascarada de proces penal. De asemenea pentru comportamentul cu care fara scrupule isi trimite inclusiv familia la puscarie este un real PERICOL PUBLIC. Domnilor procurori noi cei care observam din exterior slabiciunea institutiei DNA ne intrebam cand ve-ti avea si voi sange in instalatie pentru a pune capat acestei mascarade arestand acest etalon al devalizarilor si spagilor din nord vestul Romaniei (comentariu moderat – limbaj excesiv)

    • Noroc că se mai mișcă Clujul cât de cât, că la Baia Mare cercetarea chermezelor merge absolut normal, în REM, așteptăm să se depună praful pe dosar până nu s-o mai vedea! Nici nu poate fi vorba să se scormonească prin licitații trucate, atribuiri directe către fini, dezăpeziri premium, băncuțe Gucci, coșuri de gunoi din platină, buzi ecologice Versace, piste pentru bicicliști Armani, e.t.c, ș.a.m.d. … Leafa intră la timp „la domni procurori” și oricum nu mai e așa de mult timp până la momentul cumulului pensiei cu salariul. Curte de Conturi nici nu cred că există dar dacă ar exista, leafa ar intra și acolo tot la timp. E o armonie tibetană-n Baia Mare, acest Bhutan al României, unde oamenii sunt de-a pururi fericiți și călăuziți cu iubire nemărginită!

  3. N-aud vre-o luare de poziție oficială (politică) și nici-o instituție de presă nu pare să fie interesată să obțină una, din partea conducerii naționale a PSD și/sau a PSD Maramureș, cu privire la circul primarului membru de partid, cel care s-a „întors acasă”. Ori așteaptă să se pronunțe justiția? Doar e viitorul candidat PSD pentru Primăria Baia Mare. Că doar pentru aia l-au primit înapoi „acasă” cu brațele deschise, nu pentru că ar fi el cel mai râvnit burlac din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here