EXCLUSIV – După declanșarea războiului din Ucraina, refugiații au înființat în Maramureș 3% din firmele pe care le-au fondat în România: vezi toate detaliile despre acestea

0
603

ANALIZĂ: FIRMELE REFUGIAȚILOR UCRAINENI DIN MARAMUREȘ. Războiul din Ucraina, declanșat în urmă cu 2 ani (la 24 februarie 2022) de invazia Rusiei, a adus în județul Maramureș mai mulți refugiați. Cei mai mulți au folosit România ca rampă de plecare spre destinații din vestul Europei, însă unii au rămas aici, alții s-au angajat la firme românești, iar unii dintre aceștia chiar și-au înființat aici firme. Conform datelor înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului Maramureș, în ultimii 2 ani în județ s-au înființat circa 3% din totalul firmelor înființate în România de refugiații de război (din cele 746 aflate în funcțiune).

 

La nivel regional, de la începutul războiului din Ucraina, în Maramureș s-au înființat 23 de firme ale refugiaților de război, cele mai multe după județul Cluj. În acest moment, 3 dintre acestea au activitatea suspendată temporar, 20 fiind în activitate. Jumătate dintre firme au fost înregistrate în Baia Mare (12), 7 în Sighetu Marmației și câte 1 în Borșa, Ulmeni, Bistra și Asuaju de Sus.

 

Principalele domenii de activitate ale firmelor înființate de ucraineni în Maramureș sunt: comerț (9), transporturi rutiere de mărfuri (4), construcții a clădirilor (3), servirea mesei/restaurant/catering (3), dar și coafură-cosmetică, IT, producția de energie, plasarea forței de muncă.

 

Iată care sunt cele 23 de firme înregistrate în ultimii 2 ani în Maramureș de cetățeni ucraineni:

 

  1. Agrosilv Cargotrans SRLBaia Mare:înființată în 13 decembrie 2022, specializată pe transporturi rutiere de mărfuri, deținută de Nutsu Shimon (asociat unic, originar din Regiunea Transcarpatya – Raionul Tiaciv).

 

  1. Arma Trade SRLBaia Mare:înființată în 16 ianuarie 2023, specializată pe comerț cu amănuntul, deținută de Serhii Yahichev (asociat unic, originar din Kiev).

 

  1. Braslet SRLBaia Mare:înființată în 22 iunie 2023, specializată pe activități de închiriere și leasing cu autoturisme și autovehicule rutiere ușoare, deținută de Roman Boikov (asociat unic din octombrie 2023).

 

  1. Cleanen Romania SRLBorșa:înființată în 22 septembrie 2022, specializată pe producție de energie electrică, deținută de Artem Taranenko (85%) și cetățeanul român Sergiu Lazarev (15%). A închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 150.298 lei și un profit net de 2.742 lei. Firma are 1 angajat.

 

  1. Deordita SRLSighetu Marmației: înființată în 30 august 2023,specializată pe restaurante, deținută de Ivan Dan (60%) și Olena Dan (40%), originari din Solotvino.

 

  1. Ecopan Europe SRL Ulmeni:înființată în 29 mai 2023, specializată pe lucrări de construcții a clădirilor, deținută de OleksandrShchutskyi (cetățean ucrainean, originar din Belarus, domiciliat în Kiev), Mark Vitkov (cetățean israelian, originar din Rusia) și Olha Romanenko (cetățean ucrainean, originară din Kiev), asociați în procente egale (33,33%). Firma este administrată de ucraineanul Oleg Lagutin, care deține și firma de construcții a clădirilor Lagutiro SRL din Baia Mare (înființată în 2019).

 

  1. 7. Eleana Space Art SRL Sighetu Marmației: înființată în 3 noiembrie 2022, specializată pe coafură și activități de înfrumusețare, deținută de Eleonora Vlad (originară din Apșa de Mijloc) și Hanna Dan (originară din Apșa de Jos), asociate în procente egale.

 

  1. Eurostrum SRL Sighetu Marmației: înființată în 19 ianuarie 2023, specializată pe comerțcu amănuntul prin internet, deținută de OleksiiPopenko (originar din Solotvino).

 

  1. Fuliga Work In Construction SRL Baia Mare:înființată în 8 decembrie 2022, specializată pe lucrări de construcții a clădirilor, deținută de IvanPopilian (asociat unic, originar din Serednie Vodiane Rakhivskyi – Raion Zakarpatska Oblast, domiciliat în Apșa de Mijloc). Firma este administrată de ucrainenii Viorel Derda (originar din Apșa de Mijloc) și Ivan Popilian.

 

  1. Global Trade Corporation SRL Sighetu Marmației: înființată în 27 iulie 2023, specializată pe comerț cu ridicata al cerealelor, deținută de IvanShyman (asociat unic, originar din Apșa de Jos).

 

  1. Hale Group SRL Baia Mare: înființată în 12 aprilie 2023, specializată pe activități de servire a mesei, deținută deVasylPop (asociat unic, originar din Solotvino, Raionul Teaciv). Firma are momentan activitatea suspendată.

 

  1. Ivan Leku SRL Bistra: înființată în 28 decembrie 2023, specializată pecomerț cu amănuntul al articolelor și aparatelor electrocasnice în magazine specializate, deținută de Ivan Huzo (asociat unic, originar din Serednie Vordiane).

 

  1. Lakhman Group SRL Baia Mare: înființată în 22 decembrie 2022, specializată pe transporturi rutiere de mărfuri, deținută de VasylLakhman (asociat unic).

 

  1. 1 Mavex LPD Trans SRL Sighetu Marmației:înființată în 8 septembrie 2023, specializată pe transporturi rutiere de mărfuri, deținută deMykhailo Huzo (asociat unic, originar din Tiacerskii Solotvin).

 

  1. Productive Resources SRL Baia Mare:înființată în 1 martie 2022, specializată pe plasarea forței de muncă, deținută de NutsuShiman (90%, originar din Raion Teaciv) și băimăreanul Claudiu Cornel Ioan Ropan (10%). Firma are activitatea suspendată temporar.

 

  1. Roua Agri Sirc SRLAsuaju De Sus: înființată în10 octombrie 2022, specializată pe comerț cu ridicată al cerealelor, deținută de Andrii Sirchenko (asociat unic, originar din Regiunea Dnipropetrovsk).

 

  1. Scythia Studio SRL Baia Mare: înființată în21 decembrie 2022, specializată pe activități de realizare a soft-ului la comandă, deținută de RostyslavStoliarchuk (asociat unic, originar din Nemyriv – Regiunea Vinnița).

 

  1. Shop Opt SRL Sighetu Marmației: înființată în 8 decembrie 2023, specializată pe comerț cu ridicata al aparatelor electrice, deținută de DmytroOprish (asociat unic, originar din Apșa de Jos).

 

  1. Sushi Black Pub SRL Sighetu Marmației: înființată în 12 ianuarie 2024, specializată pe alimentație pentru evenimente (catering), deținută de Olena Shiman (asociat unic, originară din Apșa de Mijloc).

 

  1. Stroyhouse SRL Baia Mare: înființată în 5 decembrie 2023, specializată pe lucrări de construcții a clădirilor, deținută deYuriiPazak (asociat unic, originar din Slatina – Ucraina).

 

  1. Torgukr Trans Invest SRL Baia Mare: înființată în 15 noiembrie 2022, specializată pe comerț cu ridicata al cerealelor, deținută de Yurii Dan (asociat unic, originar din Dibrova). Firma are activitatea suspendată temporar.

 

  1. Vinți Kristi SRL Baia Mare: înființată în 27 decembrie 2022, specializată pe intermedieri în comerțul cu produse diverse, deținută de Marina Ivan (asociat unic, originară din Apșa de Mijloc).

 

  1. VNV Agro International Concept SRL Baia Mare: înființată în 11 mai 2022, specializată pe comerț cu ridicata al cerealelor, deținută deVasylYovdii (asociat unic, originar din Dibrova – Raionul Teaciv, județul Transcarpatia).

 

* Foto generică: @Piotr Malecki via bloomberg.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here