EXCLUSIV – Concret: cât costă redeschiderea celor trei mine din Maramureș care mai au licențe de exploatare

0
2751

DEZVĂLUIRI. În acest moment, în Maramureș mai există trei mine (perimetre miniere, toate fiind exploatări de subteran) care dețin licențe de exploatare valide. Cele trei mine – Șuior, Cavnic și Baia Sprie – sunt în patrimoniul Companiei Naționale Remin SA Baia Mare și, în mod ipotetic, ar putea fi redeschise (mai exact, reincluse în circuitul de exploatare) doar dacă se aprobă modificările propuse la Legea minelor. Conform acestor modificări, perimetrele/ obiectivele miniere închise în 2007 prin Hotărâre de Guvern pot fi redeschise în anumite condiții.

 

În fapt, chiar au fost plătite și efectuate studii de prefezabilitate care au estimat și componentele financiare necesare redeschiderii perimetrelor miniere. Surse guvernamentale au precizat pentru 2mnews că în cazul celor trei mine din Maramureș care dețin licențe de exploatare valide suma totală necesară redeschiderii acestora este de aproximativ 38 de milioane de euro.

 

Conform estimărilor cuprinse în studiile de prefezabilitate, cele mai mici costuri le-ar implica redeschiderea Minei Cavnic (10 milioane de euro), apoi a Minei Șuior (11,2 milioane de euro), iar cele mai mari costuri ar fi necesare pentru redeschiderea Minei Baia Sprie (16,6 milioane de euro).

 

În condițiile în care proprietarul (Remin) este în insovență de 10 ani (neavând nici măcar un plan de reorganizare aprobat, fiind în faza de “observație a procedurii de insolvență fără ridicarea dreptului de administrare”) și are datorii de peste 123 de milioane de euro, chiar și în cazul aprobării modificărilor din Legea minelor este improbabil să găsească posibilitatea financiară de a relua activitatea în cele trei mine din Maramureș care mai dețin licență de exploatare validă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here