TEMNICERUL SECRETELOR – Ce va face procurorul băimărean Horațiu Baias după încetarea mandatului de șef al Serviciului informaţii clasificate din DNA

0
2500
Horaţiu Ovidiu Baias

DNA. Procurorul băimărean Horațiu Ovidiu Baias (52 de ani), fostul șef al Serviciului Tehnic al DNA, este din 12 octombrie 2018 șef al Serviciului Informațiilor Clasificate și de Centralizare a Datelor privind Corupția, serviciu din cadrul structurii centrale a DNA. A fost numit la o zi după împlinirea vârstei de 50 de ani. Un fel de cadou profesional :), s-ar putea crede, în fapt, Baias a câștigat un concurs pentru numirea pe noua funcție de procuror șef în DNA.

 

Numirea sa în această funcție de procuror șef al celui de-al doilea serviciu din DNA pe care-l conduce a fost făcută pe un termen de 3 ani. Respectiv, încetează în 12 octombrie 2021.

 

În mod normal, magistrații cu funcții de conducere, cum este și cazul procurorului Baias, după finalizarea mandatului, pot primi (și de regulă primesc) o prelungire în funcție de încă 3 ani (prin delegare). Totuși, Baias nu va rămâne în Serviciul Informațiilor Clasificate. Să vedem care va fi traiectul său profesional după finalizarea mandatului de procuror șef în DNA…

 

Ce face după 12 octombrie 2021

 

La momentul finalizării mandatului de procuror șef al Serviciului Informațiilor Clasificate și de Centralizare a Datelor privind Corupția, Baias va avea o vechime de 29 de ani ca procuror, din care 16 în cadrul DNA. Practic, procurorul băimărean și-a petrecut peste o jumătate din cariera de magistrat în structura centrală Anticorupție și a condus două servicii extrem de importante (la finalul scrierii aveți explicații privind “obiectul de activitate” al serviciilor conduse de Baias).

 

În consecință, Baias, fără să mai aștepte să vadă dacă șeful DNA, Crin Nicu Bologa, va propune CSM o prelungire (prin delegare) a mandatului băimăreanului la conducerea Serviciului Informațiilor Clasificate, a cerut ca după finalizarea mandatului câștigat prin concurs (e drept, un concurs la care a participat singur) să își continue activitatea în cadrul DNA.

 

Solicitarea sa, surprinzătoare nu pentru că a fost făcută, ci pentru momentul depunerii (cu 4 luni înainte de finalizarea mandatului), a fost deja admisă de decidenți (Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii) – soluția a fost unanimă. Pentru că nu-l suspectăm pe Baias de precipitare, cel mai probabil i s-a dat de înțeles (sau chiar mai mult) că nu se va cere prelungirea (prin delegare – similarul interimatului din viața civilă) mandatului său. În consecință, Baias a decis să tranșeze lucrurile anticipat, soluția aleasă de el dând de înțeles persoanelor mai puțin familiarizate cu această lume că el n-a mai vrut să fie șef în DNA.

 

Cine este Baias
Horaţiu Ovidiu Baias s-a născut la 11 octombrie 1968, în Baia Mare, este absolvent al Facultăţii de Drept a Universității Babeş Bolyai din Cluj-Napoca (promoția 1992) și are o vechime de 29 ani în magistratură, mai bine de jumătate din această perioadă petrecând-o în structura centrală a DNA (din octombrie 2005, fiind numit, cu delegare, în funcția de procuror şef adjunct al Secţiei a II-a – de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie -, la acea vreme, ministrul Justiției era Monica Macovei).
El a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (din 1992), apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare (din 1996), Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş (de unde, din funcția de procuror şef al Biroului de combatere a corupţiei şi crimei organizate, a fost delegat, în octombrie 2005, la Direcţia Naţională Anticorupţie). Are specializări profesionale în Finlanda, Spania și SUA și a fost numit expert al OECD și al Consiliului Europei în Armenia, Ucraina și Republica Moldova.

 

Ce a făcut la conducerea celor două servicii din DNA

 

Baias poate fi supranumit Temnicerul secretelor, pentru că în cele două Servicii pe care le-a condus a avut acces total/necondiționat la TOATE documentele/faptele investigate de DNA.

 

În funcția de șef al Serviciului Tehnic al DNA (colocvial, șef al “Interceptărilor”), pe care a ocupat-o (numit și apoi delegat) până în 12 noiembrie 2018, Baias era coordonatorul anchetatorilor care se ocupă de filaje, interceptarea convorbirilor, instalarea de camere şi microfoane în locuri publice sau în locuințele suspecţilor, urmăriri de la distanţă sau echiparea denunţătorilor cu aparate de înregistrat. Conform regulementelor, procurorul de caz stabileşte planul de intervenţie şi de anchetă, având la dispoziție ofiţerul de poliţie judiciară, serviciul tehnic şi echipele operative (ultimele două, în subordinea lui Baias).

 

Ca șef al Informațiilor Clasificate și Centralizare a Datelor privind Corupția, Baias coordonează activitatea de protecție a informațiilor clasificate; organizează banca de date privind faptele de corupție; asigură centralizarea, analizarea și valorificarea datelor și informațiilor privind corupția și întocmește materiale de sinteză; controlează activitatea de statistică judiciară a serviciilor teritoriale ale DNA; furnizează statistici și sinteze structurilor DNA, altor instituții naționale ori organisme și organizații internaționale; desemnează persoana care urmează să fie propusă în comisia de licitații pentru achiziții informatice; înregistrează ordinele interne ale procurorului șef al DNA care conțin informații clasificate etc.

 

Temnicerul secretelor nu se întoarce acasă (cum credeau unii colegi ai săi) și nu intră în pensie (deși are dreptul de mai mulți ani). Rămâne în București, tot la DNA. Punct (?).

 

* Foto mare/arhivă: @Adevărul

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here