TOTUL VA FI BINE – Firma senatorului Sorin Vlașin (PSD Maramureș) a câștigat un contract de peste 14 milioane de lei cu o instituție a statului din orașul său

2
7321

BANII PUBLICI. Un contract de peste 14 milioane de lei  a fost atribuit în 27 iulie 2023 de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației unei asocieri de firme care are ca lider firma senatorului sighetean Sorin Vlașin (PSD Maramureș), Orizont Sighetu Marmației SRL.

 

În decembrie 2020, după ce a fost ales senator, antreprenorul sighetean Sorin Vlașin (foto mic dreapta, care este și președintele PSD Sighetu Marmației și care era unic asociat al firmei Orizont Sighetu Marmației SRL în care deținea și funcția de administrator) i-a cedat 51% din părțile sociale ale firmei sale fiului său, Vlad Sebastian Vlașin, pe care l-a desemnat și administrator, păstrându-și scriptic doar 49% din societatea sa.

 

Noul contract a fost atribuit la 27 iulie 2023, unei asocieri de firme formată din Orizont Sighetu Marmației SRL (lider de asociere) & Aedilis Proiect SRL Baia Mare & Rustic SRL Baia Mare și este în valoare de 14.280.000 lei (suma include TVA). Pentru a câștiga acest contract (au fost șase oferte, doar două fiind declarate conforme), care a avut criteriul de atribuire Prețul cel mai mic, asocierea controlată de firma lui Vlașin a sublicitat cu 12,21% sub valoarea maximă estimată de beneficiar.

 

Ce se face

 

Contractul prevede proiectare și execuție a reabilitării unui pavilion al sediului ITPF Sighetu Marmației (Pavilionul nr. 6, localizat pe strada Dragoș Vodă nr. 38), instituție care este asociată în acest proiect investițional cu Ministerul Afacerilor Interne (proiectul este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – PNRR -, şi din fonduri naţionale), iar contractul de finanțare a fost semnat anul trecut, între Ministerul Dezvoltării și Ministerul Afacerilor Interne.

 

Proiectul investițional vizează punerea clădirii în parametrii de siguranţă şi stabilitate, reducerea cheltuielilor cu utilităţile (prin reducerea cu peste 80% a consumului de energie) şi a emisiilor de dioxid de carbon și trebuie realizat în 18 de luni (este prevăzută o durată de 4 luni pentru proiectare și 14 luni pentru execuția lucrării, inclusiv dotarea cu echipamente).

 

Problema care nu a fost (încă) soluționată

 

Contractul a fost semnat cu clauză suspensivă, fiind condiționat de aprobarea Ministerului Dezvoltării a unui act adiţional la contractul de finanțare (semnat la 21 noiembrie 2022), prin care bugetul să fie majorat, din banii statului, cu valoarea care a fost declarată eligibilă (practic, acest proiect a fost aprobat cu o valoare de 18,09 milioane de lei, însă doar 6,37 milioane de lei sunt decontați din fonduri europene nerambursabile, restul fiind cheltuieli neeligibile).

 

••• IDENTITĂȚI •••
• Orizont Sighetu Marmației SRL
Firmă specializată pe comerț de materiale de construcții, însă se ocupă și de construcții și reabilitare de clădiri, agregate și betoane, transport intern și international. Societatea este deținută de Vlad Sebastian Vlașin și Sorin Vlașin (fiu-tată). În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 45,47 milioane de lei și un profit net de 412.408 lei, realizat cu 93 de angajați.
• Aedilis Proiect SRL
Firmă înregistrată în Baia Mare, fiind specializată pe proiectare generală și consultanță. Societatea este deținută de Florin Dan Floruț, din postură de unic asociat. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 4,79 milioane de lei și un profit net de 1,72 milioane de lei, realizat cu 14 angajați.
• Rustic SRL
Firmă înregistrată în Baia Mare, fiind specializată pe construcții și restaurări (este membră a Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România) – este și producător de tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan. Societatea este controlată de Cornel Cușner. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 19,76 milioane de lei și un profit net de 1,68 milioane de lei, realizat cu 63 de angajați.

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Bună. Casa locala de pensii sighet, ITM sighet și aceste pompează chiriile tot in sc orizont… și nu sunt sume deloc neglijabile. Și câte și mai câte.
    Am înțeles ca și Hotelul de la întrare la făcut pe fonduri europene. E aceste pot face ce vor

  2. Oare cine ne minte? E la modă victimizarea celor fără adăpost? E la modă vânatoarea de vrăjitoare? Banii alocati pentru 5 mese se pot transforma în hrană sau doar în surogate?25 de lei pe zi pentru un bătrân este mai puțin decât se al8ca de naziști în lagărele morții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here