ȘȘȘT, DORU, FĂ-TE CĂ LUCREZI – Interimarul Primăriei Baia Mare, Doru Dăncuș, vrea să numească un nou director al clubului Minaur, după o procedură care încalcă legea și pare făcută după chipul și asemănarea favoritului său

3
6791
Valentin Marian Ghionea, Ioan Doru Dăncuș, Daniel Ioan Bera

MINAUR, MINGE PENTRU POLITRUCI. Luni, 26 februarie 2024, aleșilor băimărenilor în forul deliberativ li se cere într-o ședință extraordinară a Consiliului Local să aprobe propunerea viceprimarului cu atribuții interimare de primar, Ioan Doru Dăncuș, procedura și criteriile de organizare a concursului pentru ocuparea funcției de director al clubului sportiv Minaur Baia Mare, aflat în subordinea (și finanțarea majoritară) a municipalității.

 

Practic, astăzi vor fi aprobate normele metodologice după care se va desfășura concursul pentru înlocuirea de la conducerea executivă a clubului băimărean a celei numite de fostul primar corupt Cătălin Cherecheș, Raluca Mureșan. Inițial, Dăncuș a vehiculat înlocuirea directorului sportiv al secției de handbal a clubului (atât la echipa masculină, cât și la echipa feminină), a lui Liviu Bala (în acest sens pronunțându-se în spațiul public mai multe nume de potențiali înlocuitori). Conform organigramei clubului, această funcție nu există. Dar public este vehiculată și asumată de Bala.

 

Însă în acest moment se pune problema schimbării de la vârful conducerii executive/administrative, probabil strategia fiind ca viitorului director să îi fie impuse și schimbările de la nivel sportiv, pentru ca acestea să nu mai fie asumate de interimarul de la butoanele Primăriei (Dăncuș), care cauza costuri electorale.

 

Problematica este simplă, în esența ei: clubul Minaur nu are funcția de director câștigată în baza unui concurs, Cherecheș adoptând metoda cheiței/controlului prin delegarea atribuțiilor aferente acestei funcții către contabilul șef al clubului, respectiv către Raluca Mureșan, numirea fiind cu titlu interimar, valabilă până la ocuparea funcției prin concurs. Numai că acel concurs nu a fost declanșat niciodată, tocmai pentru ca fostul primar să continue să decidă orice în clubul Minaur.

 

Pentru cine e postul

 

În consecință, Dăncuș (elev silitor la școala coruptului fost edil Cherecheș) cere organizarea concursului, implicit înlocuirea la vârful clubului a lui Mureșan. Cel mai des vehiculat nume ca fiind preferat de Dăncuș în această funcție este cel al (viitorului) fostut handbalist internațional Daniel Ioan Bera (33 de ani, originar din Făgăraș – mai are contract cu Minaur până în vară, însă nu mai este folosit de ceva vreme, fiind accidentat), care în 2021 a fondat împreună cu un alt fost mare jucător al Minaurului, Alexandru Csepreghi, Academia de handbal Alexandru Csepreghi, cu scopul declarat de a promova handbalul în rândurile copiilor.

 

Bera, lansat în lumea mare a handbalului de la Minaur Baia Mare, fostă extremă stânga, de 3 ori campion al României cu Minaur Baia Mare (un titlu) și Dinamo București (două titluri) și câștigător al Cupei Challenge cu CSM București (în 2019), fost component al echipei naționale, a activat la echipa băimăreană în perioadele 2015-2016 și 2020-2024 (în acest sezon s-a retras din activitatea competițională după câteva meciuri în campionat și în cupele europene). Bera este și ginerele antreprenorului Sorin Orzac, apropiat al unei părți relativ influente din PNL și proprietar al unor ziare on-line locale.

 

Înlocuirea lui Bala nu a căzut: e pregătit Vali Ghionea

 

Pare siderant ce vă comunic acum: în acest moment NU există nicio organigramă a personalului necontractual al clubului Minaur, pentru că… niciodată Primăria, Consiliul Local sau Consiliul de Administrație nu a cerut o astfel de organigramă. Practic, clubul Minaur are o unică organigramă aprobată, cea a personalului contractual, care include 8 posturi: director, contabil șef, economist, organizator de competiții, consilier relații publice, consilier achiziții publice, consilier juridic și consilier marketing.

 

Funcțiile necontractuale (director sportiv al secției Handbal, echipele masculin și feminin – ocupat acum de Liviu Bala -, team manager la cele două echipe – ocupate acum de Daniel Coteț la echipa feminină – și Nicolae Făt – la echipa masculină) au fost înființate fără a i se cere conducerii clubului vreo aprobare specială, fapt confirmat pentru 2mnews de directorul clubului, Raluca Mureșan, care a precizat că și-a propus ca la proxima ședință a Consiliului de Administrație să propună acestuia aprobarea și a respectivei organigrame a personalului necontractual.

 

În acest context, Dăncuș nu a renunțat să îl înlocuiască pe Bala în funcția de director sportiv al secției Handbal, numele vehiculat în acest moment fiind Valentin Marian Ghionea (39 de ani), handbalist internațional originar din Craiova, dar care și-a propulsat cariera sportivă de la Minaur Baia Mare, echipă pentru care a jucat în perioada 2003-2005 (el este și căsătorit cu băimăreanca Renata Ghinonea, fiica fostului mare fotbalist al FC Baia Mare Ioan Tătăran, fostă handbalistă, retrasă din activitatea sportivă în 2014, de la HCM Baia Mare).

 

Acesta însă ar urma să fie director sportiv al clubului, adică responsabil de toate cele trei secții: handbal masculin, handbal feminin, fotbal masculin. Ceea ce ar presupune o modificare de organigramă a personalului necontractual, fapt care s-ar face cu o simplă decizie a Consiliului de Administrație (controlat de conducerea executivă a Primăriei).

 

Extrema dreaptă Ghionea (135 de meciuri în naționala României), care este încă activ ca handbalist (la Steaua București) și care de-a lungul carieriei a mai jucat pentru Dinamo București (2005-2007 și 2020-2023), Pick Szeged (Ungaria, 2007-2010), HC Caraș Severin (2010-2011), HCM Constanța (2011-2012), Orlen WislaPlock (Polonia, 2012-2018), Sporting CP (2018-2020) și Steaua București (2023-2024), are deja vârsta la care se gândește la o carieră în administrația sportivă (și-a înființat și el o Academie de handbal pentru copii). Iar Minaur, clubul istoric (primul club de handbal din România) care l-a format în handbalul mare, pare cea mai potrivită rampă de lansare.

 

Varianta este credibilă, ceea ce nu înseamnă că este unică (cunoscând modul în care Cherecheș își înfăptuia strategiile – cele mai multe malefice -, locotenentul acestuia, Dăncuș, are pregătite și alte variante în funcție de cum reacționează factorii de influență).

 

Houston, we have a problem!

 

Oricum, astăzi Dăncuș vine în fața forului decizional al Băii Mari (Consiliul Local) să le ceară aprobarea pentru modul de derulare al concursului pentru funcția de director. Conform procedurii propuse, la concurs (care va avea 3 etape: selecție de dosare, probă scrisă și interviu) pot participa absolvenți ai studiilor universitare în domeniile: sport, juridic și economic, care au 5 ani vechime în specialitatea în care este licențiat sau într-o activitate sportivă (ultima sintagmă alimentează/argumentează varianta pregătită de Dăncuș: handbalistul Daniel Bera).

 

Care e problema? Una de legalitate. Conform legii (Codul administrativ), condiţiile de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiilor publice de execuţie prevăd o vechime de minim 5 ani pentru 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, dar pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional principal. Adică un șef de birou, șef serviciu, secretar, de exemplu. Pe când pentru ocuparea unei funcții publice de grad profesional superior, cum este cea de director, Codul administrativ prevede o vechime de minimum 7 ani.

 

Nici nu mai luăm în calcul anomalia premeditată a echivalării unei vechimi de 5 ani în specializarea licenței deținute cu cea a practicării a 5 ani de sport. Pentru că ar fi hazlie, dacă n-ar fi ilegală și acestă echivalare forțată. Practic, viitorului director al clubului Minaur Baia Mare i se cere să fi practicat un sport timp de 5 ani. Nu e necesară nicio experiență în management administrativ (pentru că asta se presupune că ar trebui să facă un director de club).

 

Monitorizăm și derularea acestei spețe (dacă n-am avut destule…), pentru a informa persoanele interesate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. DURUS URMAȘUL LUI CHERECHES ÎNTRUCHIPAT ! AR TREBUI SĂ NE LASE ORAȘUL PE MÂNĂ UNUI OM CORECT CARE LUPTĂ PENTRU CETĂȚENI ,NU PENTRU INTERESELE LUI ȘI A CLICAI LUI !!!

  2. CU CE TUPEU MIZERABIL POTI SĂ TE C(…)I CA DAI EXAMENUL SI DEZA ALTU PRIMESTE ACEST “DREPT “NECUVENIT,ASTFEL DE REBUTURI ALE SOCIETĂȚII NU AR MAI TREBUI SĂ LUCREZE ÎN SISTEMUL BUGETAR SAU CU SISTEMUL BUGETAR ȘI BONUS 5 ANI DE MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here