SE ÎNTÂMPLĂ ACUM – Protest al elevilor băimăreni de la „Șincai”: cer să-și desfășoare orele de curs în Colegiu și reabilitarea să fie finalizată la timp

0
8228

PROTEST. Elevii Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, cel mai prestigios din județul Maramureș, protestează în acest moment în curtea instituției de învățământ, neintrând la ora de curs. Protestul a început la ora 8.00 și este generat de situația cauzată de modul deficitar de gestionare a lucrărilor de reabilitare a Corpului vechi al Colegiului. Elevii își prezintă solicitările conducerii unității de învățământ, urmând ca acestea să fie înaintate și executivului Primăriei Baia Mare.

 

Protestul a fost aprobat de Consiliul Elevilor și are ca scop prezentarea solicitării ca lucrările să fie finalizate în termenii contractuali stabiliți, respectiv 2 octombrie 2022, iar conducerea Colegiului să renunțe la varianta de a-i obliga să învețe în schimburi și în clădiri distincte, în acest moment la nivelul conducerii fiind discutată varianta mutării multor clase în sălile de formare ale AJOFM, din spatele Liceului Transilvania (fostul Liceu Industrial nr. 1), situate la ieșirea din oraș.

 

Elevii cer să învețe toți în clădirea Colegiului, implicit să fie repartizați în sălile reabilitate din Corpul vechi. Vă reamintim că lucrările de reabilitare prevăd, conform contractului semnat în 2 octombrie 2020, între Primăria Baia Mare și contractorul Axa Reconst SRL din Sighetu Marmației, ca acestea să fie executate “pe tronsoane şi cu posibilitatea ca în imobil să se desfăşoare actul educaţional în condiţii corespunzătoare”, fapt nerespectat până acum.

 

De asemenea, Consiliul Elevilor Colegiului Național „Gheorghe Șincai” au pregătit un memoriu pe care îl vor înainta și executivului Primăriei Baia Mare, cel responsabil de modul de executare al acestei lucrări.

 

Protestul de astăzi îl urmează pe cel declanșat marți, 20 septembrie, când elevii de la „Șincai” au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albe pe mâini, în semn de protest pentru situația creată, repercutată negativ asupra modului de desfășurare al sistemului educațional (unii dintre ei învățau în săli neîncălzite, la lumina lanternelor, pentru că unele săli erau decuplate de la rețeaua de energie electrică din cauza faptului că nu este montat paratrăznetul și nu e făcută împământarea). De un an, aceștia învață în schimburi și sunt mutați succesiv în clădiri care aparțin altor unități de învățământ.

 

Detalii despre modul în care s-a derulat/se derulează contractele de reabilitare ale imobilelor Colegiului, într-o investigație 2mnews publicată AICI – după apariția acestui articol, au fost cuplate la rețeaua de distribuție a energiei electrice toate sălile de clasă din Colegiu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here