PREJUDICIU – Primăria Desești datorează 1,4 milioane de euro cetățenilor, după ce primarul Bohotici a atribuit pășunile comunale în mod discreționar

0
1716
Gheorghe Bohotici, primarul comunei Desești, județul Maramureș

SCANDALUL ÎNCHIRIERII PĂȘUNII DE LA DESEȘTI, SOLUȚIONAT DEFINITIV. Primăria Desești urmează să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro, după ce primarul Gheorghe Bohotici a atribuit pășunile comunale în mod discreționar. Acest abuz s-a săvârșit cu încălcarea legii, prin minciună și fals, favorizând apropiați ai primarului și creând prejudicii mari oamenilor obișnuiți. Cei din urmă au fost purtați ani de zile prin instanță, în loc să li se respecte drepturile, fără ca Primăria să rezolve, din proprie inițiativă și la timp, situația creată.

 

După aproape 10 ani, drumuri în săli de judecată, scandal și conflicte între cetățeni, comuna Desești și cetățenii săi au avut cel mai mult de pierdut. Nu doar că Primăria nu a încasat nicio chirie în perioada 2013-2017, dar va suporta și plata sumei de 1,4 milioane de euro, ca despăgubiri în favoarea celor prejudiciați.

 

Speța închiererii pășunii de la Desești

 

Primarul Gheorghe Bohotici, acum în funcție de mai bine de 18 ani, și-a luat Primăria pe persoană fizică și a acționat ca și cum ar deține nu mai puțin de 1.414 ha de pășune și poate face ce vrea cu ele. La începutul anului 2013, 21 de persoane fizice și juridice au înaintat către Consiliul Local al comunei cereri pentru închirierea unor suprafețe de pajiști aflate în administrarea comunei Desești.

 

Cea mai mare parte a solicitanților au avut încheiate contracte de închiriere şi în anii anteriori cu Comuna Deseşti, în cursul anilor 2007 şi 2008 și care urmau să expire în mai 2013. Aceștia sunt deținători de animale și au nevoie de pajiști pentru pășunat, dar și pentru a primi subvenția anuală de 400 de euro/ha de la APIA, din care se plătește chiria către Primărie.

 

În urma solicitărilor, cetățenii au primit, prin primar, un răspuns tipizat cum că „până la data de 14 mai 2013 păşunile sunt închiriate crescătorilor de animale de pe raza comunei Deseşti” şi că terenul ar fi în litigiu, susţineri care nu au fost confirmate și nici nu puteau justifica un refuz pentru încheierea unor noi contracte.

 

Mai mult decât atât, în același răspuns, primarul i-a asigurat că tot atunci se va înființa, la nivel de comună, serviciul public de administrare a pășunilor în subordinea Consiliului Local Desești, că accesul se va face fără discriminare și că toată procedura va fi explicată în ședințele publice organizate de fiecare sat în parte. Cetățenii au continuat să depună solicitări, invocând dreptul lor legal la închiriere, prin OUG nr. 34/23.04.2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanent, toate rămase fără răspuns.

 

Ignorând toate cererile primite, Consiliul Local al Comunei Desești adoptă un HCL inițiat de primar, prin care se aprobă, prin atribuire directă, închirierea suprafeței totale, de 1.414 ha de pășune, către o anume Asociația „Plisaca”, din care fac parte apropiați ai primarului, unii dintre ei neavând nici măcar animale. Chiria a fost stabilită la 300 de euro/ha/an, pe un contract de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului. Tot prin acel HCL, cel împuternicit cu semnarea contractului de închiriere a fost chiar primarul Bohotici.

 

În mod firesc, cetățenii ale căror cereri le-au fost ignorate au depus contestații împotriva hotărârii, acestea fiind soluționate de către Primărie ca și până atunci: prin respingere. În 2013, la îndrumarea Prefectului Județului Maramureș, aceștia dau în judecată Comuna Desești, Consiliul Local al comunei și Asociația Plisaca. Patru ani mai târziu, în 2017, Tribunalul Maramureș dă o sentință conform căreia sunt anulate: Hotărârea de Consiliu Local, contractul de închiriere dintre Comuna Desești și Asociația „Plisaca” și orice act adițional.

 

În plus, a obligat Consiliul Local să încheie contracte de închiriere cu reclamanții, în cel mult 30 de zile de la definitivarea sentinței și să le plătească despăgubiri celor 21 de persoane fizice și juridice care, fără un contract de închiriere cu Primăria pentru x hectare de pășune, au fost privați de subvenția de 400 de euro/an/ha de la APIA.

 

De aici a urmat un ping-pong între Curtea de Apel Cluj, unde administrația Bohotici a făcut recurs, și Tribunalul Maramureș, pârâții atacând cuantumul despăgubirilor sau cerând clasarea dosarului. Primăria a depus inclusiv contestație la CCR care, evident, nu a fost admisă. Tot acest balamuc a mai durat până în mai 2022 când, după aproape 10 ani, s-a dat o sentință definitivă de către Curtea de Apel Cluj, prin care a menținut în întregime hotărârea pronunțată de către Tribunalul Maramureș cu un an înainte.

 

În momentul de față, Comuna Desești și Consiliul Local trebuie să anuleze contractul de închiriere din 2013, să adopte o hotărâre de aprobare a închirierii pentru o perioadă de 5 ani în favoarea celor 21 de reclamanți și să plătească despăgubiri de 1,2 milioane de euro pentru cele aproximativ 630 ha de pășune la care cei 21 aveau dreptul, plus cheltuielile de judecată a acestora, suma ajungând la circa 1,4 milioane euro (echivalentul în lei).

 

Așadar, ar fi rămas disponibile 475 de hectare de pășune de închiriat pentru membrii Asociației „Plisaca” care ar fi putut beneficia astfel de subvențiile APIA care s-ar fi ridicat la suma de peste 1 milion de euro pentru aceeași perioadă.

 

Pagubă reală cauzată cetățenilor, mult mai mare

 

Însă paguba produsă de încăpățânarea primarului Bohotici în perioada 2013-2017 nu este doar de 1,4 milioane de euro, prejudiciul direct adus bugetului local, ci mult mai mare. Mai exact, 2,5 milioane de euro, de drept ai cetățenilor, însumând subvenții de la APIA care ar fi trebuit să ajungă la toți fermierii comunei dacă procesul de închiriere era unul corect și echitabil.

 

Acestea ar fi fost niște instrucțiuni foarte clare din partea instanței judecătorești pe care domnul primar Bohotici, împreună cu Consiliul Local al comunei, trebuiau doar să le execute. În schimb, primarul a venit cu interpretări proprii și a încercat trecerea unui HCL în care propunea să încheie acum, în 2022, contracte cu data din 2013. Astfel, din cei 400 de euro adunați pentru perioada 2013-2017, să plătească doar diferența de 100 de euro, obținută prin scăderea chiriei de 300 de euro, stabilită atunci în 2013.

 

Practic, voia să încheie contracte în trecut, în urma căruia ipotetic acei oameni ar fi primit subvenția și ipotetic ar fi plătit chiria și tot ipotetic ar fi rămas doar cu 100 de euro și doar aceia să fie despăgubiți.

 

De la hotărârea definitivă în dosarul pășunilor, au trecute cele 30 de zile prevăzute de lege și Bohotici nu a organizat nicio întâlnire în formatul Primar – Consiliul Local – Fermieri pentru a stabili modul de punere în aplicare a hotărârilor definitive privind despăgubirile și cheltuielile de judecată care trebuie achitate. Nici măcar la solicitarea fermierilor nu a dat curs, refuzând să organizeze o astfel de întâlnire.

 

Deși comuna Desești a avut același primar în ultimii 18 ani, același Gheorghe Bohotici sub a cărui administrație s-a desfășurat toată această șaradă cu pășuni comunale, tot oamenii vor trebui să plătească.

 

Este momentul ca Bohotici să respecte legea și să pună în practică hotărârea definitivă a instanțelor întocmai. Oamenii trebuie chemați la dialog și la o înțelegere în Consiliul Local pentru a soluționa  această problemă. Primarul trebuie să oprească toate procesele pornite împotriva propriilor cetățeni implicați în această speță. Primăria are alte 3-4 procese deschise care pot fi oprite și soluționate fără a aduce mai multă pagubă bugetului local și implicit cetățenilor. Fac un apel către consilierii liberali: să ia deciziile după propria conștiință, a precizat consilierul local USR Marian Hotea.

* Foto 1: @primariadesestimm.ro

 

Comunicare USR Desești



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here