SĂ FACEM BINE – Brian Cristian, deputat USR PLUS: Îi provoc pe deputații din Maramureș să doneze sânge!

0
300

PROVOCARE. Miercuri, 9 iunie, deputatul USR PLUS Brian Cristian a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică cu privire la o cauză pentru care a militat mult timp înainte de a intra în politică: donarea de sânge în România.

 

Donarea de sânge în România reprezintă o realitate tristă, bine cunoscută și adesea ignorată. Cu sub 2% din populația țării care donează sânge anual, ne aflăm la coada Europei, la fel ca în cazul multor alte capitole din domeniul sănătății. Dacă ar fi să punem lucrurile în perspectivă, sângele este singurul medicament din lume care nu se găsește în farmacii. El poate fi procurat doar prin bunăvoința semenilor noștri, dispuși să doneze sânge în mod benevol și neremunerat. O donare de sânge poate salva trei vieți.

„Mi-au fost aduse în atenție tot mai multe cazuri în care pacienții nu pot beneficia de intervențiile necesare deoarece spitalele nu au sânge în stoc, iar pacientului i se sugerează să facă rost de sânge, aducându-și prietenii sau rudele la donat. Practic, operațiile sunt amânate până când pacienții aduc donatori la centrele de transfuzii. Lucrurile ar sta mult mai rău dacă nu ar exista eforturile societății civile. Asta pentru că atunci când statul nu își face treaba, cetățenii se organizează.”

 

Cu această ocazie, deputatul Brian Cristian a salutat eforturile ONG-urilor și mediului privat în ceea ce privește donarea de sânge. Aceștia au susținut campanii de informare și conștientizare, de dotare a centrelor de transfuzii, au creat aplicații care facilitează comunicarea cu centrele și au încurajat premierea și recompensarea donatorilor de sânge. “Menționez și câteva exemple de bună practică de la centrele de transfuzii din țară: colectă mobilă de sânge în mediul rural, campanii de informare în licee sau acțiuni periodice de donare în companii și instituții publice.”

 

În intervenția din Parlament, deputatul USR PLUS Brian Cristian a precizat că sunt multe lucruri pe care le-ar putea face clasa politică pentru creșterea numărului de donatori de sânge: “Până la împlinirea acestor deziderate, noi putem face un lucru mult mai simplu: să dăm exemplul personal și să ne prezentăm la donat măcar acum, când se apropie data de 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Stimați colegi, vă invit la donat de sânge! Cu o singură donare salvăm trei vieți!”

 

Vineri, 11 iunie, deputatul Brian Cristian a organizat o acțiune de donare de sânge împreună cu mai mulți reprezentanți ai organizației USR PLUS Maramureș. La finalul acțiunii, deputatul de Maramureș a declarat: “Ne dorim să încurajăm donarea de sânge și să le mulțumim tuturor donatorilor care fac acest gest în mod regulat. Miercuri am lansat o provocare de la tribuna Parlamentului către colegii deputați. Le-am cerut să ofere un exemplu celor din jur și să doneze sânge cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din 14 iunie!

 

Azi, din fața Centrului de Transfuzie Sanguină, îi provoc să doneze sânge pe colegii deputați din Maramureș: Florin-Alexandru Alexe, Călin Bota, Gabriel Valer Zetea, Gheorghe Simon, Apjok Norbert și Darius Pop. Cu o simplă donare de sânge putem salva până la trei vieți!”.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here