TRANZACȚIE – Pas pentru achiziția castelului din Pribilești: Consiliul Județean Maramureș plătește evaluator să afle dacă ruina merită 210.000 euro

0
1043

EVALUAREA UNEI RUINE. După ce a decis că e interesată să cumpere ruina castelului Geza Teleki din satul Pribilești (com. Satulung), Consiliul Județean (CJ) Maramureș plătește până la 7.500 de lei din pușculița județului pentru întocmirea unui raport de evaluare în vederea stabilirii prețului imobilul. Mai exact vrea să se convingă dacă merită să plătească cei 210.000 de euro, prețul cerut de actualul proprietar și vânzător, Peter John Tweedie, prezentat ca fiind “un urmaş englez al familiei Teleki”.

 

Castelul Teleki din Pribilești (mă rog, ce-a mai rămas din acesta) are o suprafață construită de 589 mp și regim de înălțime Demisol + Parter + Etaj, o anexă de vreo 300 mo și o suprafață de teren de circa 6.700 mp.

 

Castelul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inițial sub forma unui conac, pe un singur nivel, de contele maghiar Teleki Géza, fost ministru de interne al Regatului Ungariei (între 1889-1890). În 1897, conacul a fost supraetajat și modernizat în stil eclectic, fiind folosit ca reședință de vară a familiei nobiliare Teleki.

 

După moartea lui Teleki Géza (1913) și până în 1941, a fost administrat de fiul acestuia, contele Teleki Pál, fost prim-ministru al Ungariei (în perioadele 1920-1921 și 1939-1941), rămas în istorie ca un anti-evreu, „unul dintre cei mai consecvenți politicieni antisemiți din perioada post-Trianon”.

 

După război și impunerea de sovietici a comunismului în România, castelul a fost naţionalizat și utilizat ca sală de baluri, cinema, depozit pentru cereale, sediu al Cooperativei Agricole de Producţie. După evenimentele din decembrie 1989, starea imobilului era deja una foarte proastă. Paradoxal, domeniul ruinat de la Pribilești nu a fost revendicat de moştenitorii familiei Teleki, așa că în 2006 a fost trecut în proprietatea privată a comunei Satulung, care după nici un an s-a grăbit să-l vândă.

 

Atunci, în 2007, CJ Maramureș n-a vrut să-l cumpere și a fost achiziționat de Peter John Tweedie, prezentat ca fiind “un urmaş englez al familiei Teleki”. Tweedie a plătit pe proprietate (printr-un seleu înregistrat în București, Gipfix Construct) 244.000 de euro + TVA, a trecut-o pe o firmă nou-înființată, Castelul Teleki SRL, și a spus că-l va reabilita până în decembrie 2009 și îi va da destinație turistică. Sigur, n-a făcut nimic, așa că în ultimii ani se tot străduie să-l vândă, dar nu trebuie nimănui o ruină amplasată într-o zonă total neturistică, deși imobilul este clasat ca “monument istoric de clasă A”.

 

Nimănui până acum, când administrația județeană a zis că e interesată, pe considerent că “și-a propus achiziționarea unor monumente emblematice, pe care să le reabiliteze și să le redea circuitului turistic”. După acest accept de principiu, s-a făcut al doilea pas, cel pe care vi l-am anunțat prin prezenta scriere: s-a comandat un studiu de evaluare a prețului, specialistul care va fi plătit cu 7.500 de lei urmând să decidă dacă merită, sau nu 210.000 euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here