EXCLUSIV – Rezultatele celui mai recent sondaj pentru Consiliul Județean Maramureș, cercetarea de piață exclusiv pe electoratul din Baia Mare (27,5% din totalul votanților din Maramureș), finalizată în 16 aprilie 2024

0
5143

SONDAJ DE OPINIE – CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ. 2mnews vă prezintă în exclusivitate rezultatele celui mai recent sondaj efectuat exclusiv pe electoratul din municipiul Baia Mare. Datele prezentate în această scriere se referă la alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș (vot uninominal) și pentru posturile de consilieri județeni (vot-listă). Sondajul a fost efectuat exclusiv pe electoratul din municipiul Baia Mare, însă am decis să vi-l prezentăm pentru că acesta reprezintă o pondere semnificativă (27,5% din electoratul din Maramureș).

 

Sondajul a fost efectuat în perioada 4-16 aprilie 2024 de Institutul Metro Media Transilvania din Cluj-Napoca, pe un eșantion reprezentativ de 1.002 repondenți cu vârste de peste 18 ani din municipiul Baia Mare, utilizând ca instrument de cercetare chestionarul sociologic aplicat telefonic. Tipul eșantionului este probabilist, simplu aleator. Durata medie a unui sondaj aplicat a fost 13 minute. Sondajul are o marjă de eroare de 3%, un nivel de încredere de 95% și a fost efectuat la comanda USR Maramureș.

 

Înaintea prezentării rezultatelor, două precizări ale 2mnews în urma analizei acestora: 1) surse direct implicate în conceperea subiectelor sondajului au precizat că la momentul efectuării comenzii, doar cei 5 candidați incluși în sondaj erau candidați-cerți pentru funcția de președinte CJ Maramureș (implicit nu sunt introduși în sondaj toți candidații care ulterior și-au exprimat intenția de a candida – lipsesc Cristian Opriș – FD, Călin Morariu – AD, Mariana Filip – PUSL -, iar unul dintre cei introduși nu a mai fost desemnat de partid – Emil Ambruș, FD, candidatul acestui partid fiind Cristian Opriș); 2) deși timpul rămas până la vot este redus, în Baia Mare există încă un număr mare de indeciși (persoane care au precizat că vor vota, dar că încă nu și-au definitvat opțiunea); 3) sondajul se referă la exclusiv la opțiunile electoratului din municipiul Baia Mare, însă acesta reprezintă o pondere semnificativă (27,5% din electoratul din Maramureș). Sugerăm ca toate datele prezentate mai jos să fie interpretate cu rezervele celor trei sublinieri de mai sus.

 

Precizăm că în afara celor prezentați în sondajul Metro Media Transilvania și-au mai anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte CJ Maramureș: Cristian Opriș (FD), Mariana Filip (PUSL), Călin Morariu (Alternativa Dreaptă). Probabil vor avea candidați și SOS, PER, PV, eventual și VN. De asemenea, în privința votului privind partidele care vor candida pentru a intra cu grup de consilieri județeni în forul deliberativ al Maramureșului nu au fost incluse toate partidele, lipsind PER, AD, probabil VN.

 

… și o subliniere: 2mnews va prezenta rezultatele tuturor sondajelor efectuate în această perioadă, indiferent de formațiunea politică care le comandă, dacă acestea sunt asumate/realizate de institute de cercetare credibile/cu experiență.

 

Procentele pentru președintele CJ Maramureș

 

Conform sondajului, la întrebarea „La alegerile din 9 iunie 2024 cu cine veți vota pentru funcția de președinte al CJ Maramureș dacă ar candida următorii (sunt enumerați cei menționați în sondaj)?”, răspunsurile au totalizat următoarele procente:

 

La alegerile din 9 iunie 2024 cu cine veți vota pentru funcția de președinte al CJ Maramureș?
Nu m-am decis  25%
Gabriel Zetea (PSD) 21%
Dan Ivan (Alianța Dreapta Unită – USR/PMP)  18%
Gabriel Ștețco (PNL)  17%
Pinter Zsolt (UDMR)  7%
Darius Pop (AUR)  5%
Altul  0,8%
• De asemenea, 2% au declarat că nu merg la vot, 1% au declarat că nu răspund la întrebare și 0,6% că își anulează votul. Din cei 1.002 de cetățeni, 912 au precizat că vor vota la alegerile locale din 9 iunie 2024.

* Emil Ambruș, sondat ca și candidat FD, a întrunit 1%.

 

Procentele pentru Consiliul Județean Maramureș

 

La întrebarea „Cu ce partid veți vota pentru Consiliul Județean Maramureș? (întrebare deschisă – fără enumerarea partidelor care își vor depune liste de candidați)”, răspunsurile au totalizat următoarele procente:

 

Cu ce partid veți vota pentru Consiliul Județean Maramureș?
Nu m-am decis  26%
PNL  20%
USR & PMP  19%
PSD  16%
UDMR  6%
AUR  5%
FD  2%
Altul  0,7%
PUSL  0,4%
SOS  0,4%
• De asemenea, 2% au declarat că refuză să răspundă la întrebare, 2% că nu merg la vot și 0,4% că își anulează votul.
Despre Metro Media Transilvania
Metro Media Transilvania este deținută de firma Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL. Înființată în anul 1994 de universitari clujeni și specializată pe studii de piață, firma este administrată de sociologul Petru Stelian Dănilă și este deținută din 2021, în proporție de 100%, de Maria Dîncu, soția fostului ministru Vasile Dîncu (fost deputat PSD Cluj, fost ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase, fost ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloș și fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ciucă).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here