S-AU SUCIT – PNL Maramureș schimbă macazul: după ce și-a anunțat susținerea pentru Orban, acum s-a “intromisionat” în echipa lui Cîțu

0
1977

MAREA RĂZGÂNDEALĂ. Să ne înțelegem: doar naivii cred că semnalul schimbării în conducerea PNL nu a fost dat și nu este coordonat, negociat și susținut de la Cotroceni, acolo unde Ludovic Orban a pierdut bună parte din simpatie. De asemenea, doar naivii, cum se dovedesc a fi și tinerii din conducerea PNL Maramureș, cred că e benefic/firesc/political correctness să anunți public cu mult timp înainte de alegerile interne susținerea fără echivoc al unui candidat la președinția partidului. De ce nu e bine? Pentru că poate câștigă celălalt și atunci rămâi pe margine câțiva ani, până când (noul/menținutul) are din nou nevoie de votul filialei.

 

În politica maramureșeană au fost suficiente cazuri de neinspirație electorală, atât în curtea PSD, cât și a PNL, când conducerile filialelor județene au susținut și votat înfrântul. Ne interesează acest aspect atunci când este vorba despre un partid aflat la guvernare, pentru că rezultatul inspirației/neinspirației conducerii filialei județene a respectivului partid de la guvernare se răsfrânge și asupra trăitorilor din județ. De regulă, susținerea unui viitor înfrânt se concretizează negativ la împărțirea/alocarea banilor din pușculița țării (pentru proiecte de dezvoltare, de exemplu), a funcțiilor guvernamentale din care se poate genera lobby/avantaje pentru județ etc.

 

În 6 martie 2021 (așadar în urmă cu doar 6 săptămâni), PNL Maramureș a anunțat public că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte al partidului. Chiar au votat asta în Biroul Politic Judeţean al PNL Maramureş, în 5 martie, la propunerea președintelui Ionel Bogdan (pe care Orban l-a numit secretar de stat în Cancelaria primului-ministru). Mai mult, liberalii au supralicitat, argumentându-și opțiunea prin implicarea lui Orban în gestionarea pandemiei şi prin rezultatele obţinute de partid în mandatul său.

 

Bine, după 6 săptămâni, în 30 mai 2021, președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, și senatorul PNL Maramureș Cristian Niculescu-Țâgârlaș au apărut, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în 5 martie, lângă Florin Cîțu, la anunțul oficial al acestuia privind candidatura sa la președinția PNL. Tinerii din conducerea PNL Maramureș au făcut corp comun cu cei 40 de lideri PNL care au fost prezenți, pentru a-și arăta susținerea, la anunțul prim-ministrului Cîțu (care a zis că va câștiga, întrucât nu există altă variantă, iar PNL are nevoie de un suflu nou).

 

Printre susținătorii “pe față” ai lui Cîțu sunt, pe lângă filiala Maramureș, filialele din județele București, Cluj, Timiș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Mehedinți, Dolj, Gorj, Brăila, Constanța, Suceava, Bacău, Neamț, Vaslui, Ilfov. Prea puțini pentru a câștiga, dar foarte mulți ținând cont de numărătoarea paralelă făcută de Orban în urmă cu puțin timp, în care spunea că pe Cîțu îl susțin 8 organizații. Ei, între timpul ăsta puțin, Cotroceniul a dublat susținătorii (la care s-au raliat fățiș și lideri din conducerea centrală – Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Robert Sighiartău) și mai lucrează până la Congres (știți, „work in progress”).

 

Ce spune scrierea asta? Că liberalii maramureșeni au greșit. Fie atunci când au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban, fie acum, când au intrat public în echipa susținătorilor lui Florin Cîțu. De ce au greșit? Poate din lipsa de exeriență cauzată de tinerețe, poate din lipsă de inspirație (informație), dar sigur din precipitare. În 25 septembrie 2021 vom afla cu toții dacă au greșit și echipa (n-ar fi o premieră, dar măcar să aflăm anticipat cum vom sta cu județul în următorii 3 ani – dacă doriți un pronostic, că nouă „ne-au ieșit” toate, îl lăsăm aici: s-au dus în tabăra bună, o să câștige Cîțu, dacă nu calcă pe bec decisiv până la final de septembrie. C-așa s-a decis la Cotroceni. Nu de Iohannis, el e doar tranzistorul, nu și stația de emisie).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here