LOVE STORY – După ce în 2018 a cerut să plece de la șefia DNA Maramureș, procurorul Ioan Ulici dă acum examen să rămână la DNA

0
1852
Ioan Ulici

ANTICORUPȚIA, DRAGOSTEA CARE NU SE UITĂ. Povestea asta-i simplă. Seamănă cu Povestea fraților Crin. Un fel de… Grimm, dar cu nume de floare. Că-i cu flori (povestea). Bine, și c-o vrăjitoare, foarte-foarte rea şi puternică, care te prefăcea în stană de piatră cu o simplă atingere. Dar dacă atingea un copil, acesta era prefăcut într-o floare. Nu stărui asupra poveștii, o găsiți dacă doriți să aflați urmarea și deznodământul, am amintit-o doar pentru că povestea procurorului DNA Ioan Ulici seamănă cu Povestea fraților Crin (Bologa). Urmează demonstrația (adică scrierea-argument)…

 

A vrut să plece, apoi să rămână și acum să se întoarcă

 

Faptele: primul șef al DNA Maramureș (titulatura exactă a instituției este Biroul Teritorial Baia Mare din cadrul Serviciului teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție – DNA), procurorul Ioan Ulici s-a înscris (și a trecut toate probele până acum) la concurs pentru a fi numit ca procuror, într-o funcție de execuție, la structura centrală a DNA, în București. Mai are de trecut o singură probă, interviul, unde este programat în 21 septembrie, de la ora 11, iar apoi… Dar să rememorăm ciclul răzgândirilor procurorului Ulici, fostul șef al DNA Maramureș timp de 11 ani (!).

 

Ulici a ocupat funcția de procuror șef de la înființarea structurii anticorupție din județul Maramureș, 7 noiembrie 2011, și până în 1 septembrie 2018, când CSM i-a aprobat cererea de eliberare din funcție și numire pe un post de execuție la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș (un soi de transfer la cerere – dezvoltăm mai jos).

 

După ce a cerut să plece din DNA, Ulici s-a răzgândit și a cerut CSM (forul superior al magistraților) să amâne soluționarea solicitării sale. Numai că CSM n-a aprobat amânarea, a zis că dacă omul a cerut să plece din DNA, să plece. Și din 1 septembrie 2018 Ulici s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

Dar pentru că încă de când a decis să plece din DNA și-a dat seama că menirea sa e, totuși, DNA, Ulici a făcut tot ce a stat în putința sa să se reîntoarcă. Și a reușit după aproape 2 ani, în 1 august 2020 fiind delegat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, pe o perioadă de 6 luni (până la 1 februarie 2021), la DNA Pitești.

 

După ce i-a expirat delegarea la DNA Pitești, la 1 februarie 2021, Ulici a fost delegat la structura centrală a DNA, în București, inițial pentru 6 luni, apoi termenul delegării a fost prelungit cu încă 6 luni, până la 31 inauarie 2022. Pentru că, spuneam, dragostea pentru anticorupție nu se uită.

 

De ce a cerut să plece din DNA

 

… în acest caz sunt două variante aruncate de izbeliște pe piața informativă publică: 1) că i-a cerut să plece șeful DNA, care pe atunci era Laura Codruța Kövesi, pentru că Ulici a participat la o sindrofie organizată de șefii pesediști din județ, botezată Cinstea Maramureșului, și în care ar fi primit un premiu din partea președintelui PSD Maramureș (și al Consiliului Județean) Gabriel Valer Zetea și a prefectului PSD Vasile Moldovan (acum primar în Sighetu Marmației); 2) a vrut să plece din atașament pentru Laura Codruța Kövesi, după ce Curtea Constituțională a decis că eliminarea acesteia de la șefia DNA de către ministrul Justiției este constituțională și trebuie pusă în practică de președintele României.

 

Sigur, doar prima variantă e rațională (altfel de ce Ulici, care și-a depus cererea de eliberare din funcție în 8 iunie, ar fi vrut să rămână după ejectarea lui Kövesi, care a fost pusă în practică în 9 iulie 2018?). Kövesi este cea care, din postură de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost chiar cea care (în 7 noiembrie 2011, la propunerea lui Daniel Morar, pe atunci șeful DNA) i-a semnat numirea lui Ulici, inițial prin delegare, în postul de șef al al DNA – Biroul Baia Mare.

 

Și abia după eliminarea lui Kövesi din sistem, Ulici a depus cererea de răzgândire la CSM, doar că magistrații din CSM nu au  gustat jocul de-a “Uite popa, nu e popa” și în 12 iunie 2011 au luat decizia să-l trimită pe procurorul șef al DNA Maramureș acolo unde acesta a cerut inițial: la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

Dar aceasta răzgândeală nu a fost unica din cariera de magistrat a lui Ulici. Mai puțini știu că în 2007, pe când procurorul Ioan Ulici presta la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, acesta a cerut și a primit aprobarea CSM să fie eliberat din funcția de procuror și să lucreze ca judecător în cadrul Judecătoriei Sighetu Marmației (unde lucra și lucrează și soția sa, Loredana Gabriela Ulici). După mai puțin de 2 ani, în 2009, Ulici s-a răzgândit și a făcut din nou o cerere, care, la fel, i-a fost aprobată, să se transfere din postul de judecător la Judecătoria Sighetu Marmației în postul de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

 

Cheia răzgândirii stă la Cluj, agățată pe-un Crin

 

Dar ce s-a întâmplat între cererea de plecare a lui Ulici din DNA și reîntoarcerea sa în DNA, adică în perioada iunie 2018 – august 2020? Aici povestea Marii Răzgândeli capătă iz de Crin (vă reamintiți debutul scrierii?, cu Povestea fraților Crin?). La 20 februarie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Crin Nicu Bologa, fostul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj și fostul șef (în perioada 2005-2008) al DNA Cluj (a preluat șefia DNA Cluj la vârsta biblică, 33 de ani).

 

Intrarea lui Ulici în DNA a fost făcută prin portița DNA Cluj, e drept, după plecarea lui Bologa de la conducerea Serviciului, în 12 aprilie 2011 (atunci a fost numit Ulici procuror DNA – Serviciul Teritorial Cluj, iar din 7 noiembrie 2011 a fost repartizat la nou-înființata structură din subordinea diviziunii de la Cluj, respectiv la Biroul Teritorial Baia Mare al DNA).

 

Cine e Ioan Ulici

 

Ioan Ulici (53 de ani), originar din comuna maramureșeană Rona de Jos, a intrat în magistratură în anul 1999, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației. Pe parcursul carierei, Ulici a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dragomirești, judecător la Judecătoria Sighetu Marmației, procuror la parchetele de pe lânga judecătoriile Baia Mare și Vișeu de Sus, Tribunalul Maramureș și DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș.

 

A fost numit în funcție de șef al DNA în județul Maramureș 7 noiembrie 2011 (inițial prin delegare, apoi prin numire), funcție pe care a ocupat-o până în 1 septembrie 2018, când a fost “reîncadrat” la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. În 1 august 2020 a fost delegat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, pe o perioadă de 6 luni (până la 1 februarie 2021), la DNA Pitești. Din 1 februarie 2021 lucrează (cu delegare) la structura centrală a DNA, în București – ultima delegare este valabilă până în  31 ianuarie 2022.

 

… asta am vrut să vă anunț cu prezenta scriere (și mă suprind făcând-o): că procurorul maramureșean Ioan Ulici, care a cerut să plece din DNA, se chinuie acum să intre (prin concurs) în DNA. Până la urmă și delegările astea, cât să țină? Se mai schimbă orânduiri politice, șefi în magistratură, crinii-și pierd și ei din iz… Nu se știe niciodată ce-ți rezervă viitorul. Dar o numire (în urma unui concurs) oferă certitudini. Și alte perspective.

 

* Foto: @soaptereci.ro

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here