RUINĂ CONDAMNATĂ – Saga reabilitării Casei Pocol continuă: a fost depus dosarul pentru finanțarea metamorfozei imobilului în Centru cultural, însă acesta este… incomplet

0
2193

BAIA MARE. Miercuri, 23 august 2023, a fost depus dosarul care vizează obținerea finanțării pentru reabilitarea Casei Pocol din Baia Mare și metamorfozarea ei în Centru cultural, fapt cu care suntem amenințați electoral de atâția ani de administrația locală controlată de edilul Cătălin Cherecheș. Asta e vestea bună.

 

Vestea rea este că șansele de obținere a finanțării sunt reduse. De ce? Pentru că documentația nu cuprinde tot ceea ce se putea (și se punctează), implicit specialiștii care au lucrat efectiv la aceasta estimează că cererea municipalității va primi doar circa 73 de puncte (din 100 posibile – 70 de puncte sunt minimum pentru a fi luată în calcul). Cu acest punctaj redus, șansele de a obține finanțarea (care se acordă, în ordine, pe principiile Primul venit, primul servit și Cel mai mare punctaj) tinde spre 0.

 

Dosar depus fără proiect tehnic

 

Ce nu cuprinde documentația? În principal, nu are proiectul tehnic. Pentru că nu a fost făcut. Primarul Cherecheș le-a spus consilierilor care au criticat această lipsă, în special Bogdănel Gavra (PMP), că acest proiect tehnic există. Dar NU există. Sigur, Cherecheș are o acoperire pentru minciună (dacă aceasta a fost involuntară): scriptic, e economist, nu s-ar pricepe la diferențierea unui proiect tehnic de proiectele tehnice cuprinse într-un DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie). Însă, o regulă nescrisă a celor înzestrați cu rațiune spune că atunci când nu știi ceva, îl întrebi pe cel care știe. În cazul de față, e greu de crezut că primarul nu s-a interesat de la sursă (de la specialiștii care au lucrat la dosarul solicitării finanțării), caz în care ar fi aflat și adevărul.

 

„Nu a fost un diferend cu primarul, cel puțin nu îl consider așa. Cu toții ne dorim reabilitarea și funcționalizarea clădirilor degradate din Baia Mare, cu atât mai mult a celor care sunt clasificate cu importanță istorică, așa cum este Casa Pocol. După precizările pe care le-a primit în ședințele pe comisii, chiar de la directorul executiv al Direcţiei Proiecte, Radu Bolchiş, eu doar am atras atenția că mi-aș fi dorit ca dosarul de finanțare să cuprindă și Proiectul tehnic, pentru ca solicitarea obținerii finanțării să fie punctată mai bine.

 

Cu acest proiect tehnic la dosar, am fi putut ajunge la circa 90 de puncte, acest punctaj reprezentând aproape o siguranță a clasării pe un loc eligibil. Cu 73 de puncte șansele de a obține finanțarea pentru reabilitarea Casei Pocol sunt mult mai mici, fiind proiecte din 6 județe care se luptă pentru o finanțare totală de 30 de milioane de euro, în contextul în care limita maximă este de 6 milioane de euro/proiect. Nu doresc să discut despre jignirile aduse de primar, din nefericire am fost nevoiți să ne obișnuim cu acest gen de reacții. Nu este prima oară când reacționează așa și nu sunt primul consilier  pe care-l jignește (unul dintre colegi i-a făcut plângere penală pentru asta, iar speța este deja la instanța de judecată)”, a explicat consilierul local Bogdănel Gavra.

 

Dosarul, făcut pe genunchi, grăbit, până-n ultima clipă

 

Cât de grăbită a fost acțiunea finalizării dosarului de finanțare o indică și un amănunt neștiut (până acum, când 2mnews îl face public). Cu circa 24 de ore înainte de expirarea termenului de deschidere a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare (am explicat de ce e important ca acesta să fie respectat, principiul Primul venit, primul servit fiind cel esențial în obținerea finanțării), Primăria Baia nu avea o anexă obligatorie pentru ca dosarul să fie luat în calcul: planul de marketing.

 

În consecință, marți, 22 august 2023, la ora 11.03, Primăria a depus cererea de cumpărare a acestui serviciu pe plaforma publică (SEAP). Sigur, a fost o încredințare directă, cu dedicație, către una dintre firmele de casă: Agorapolis, sereleul din Constanța controlat de Mihaela Pușnava, fosta șefă a Fundației Baia Mare 2021 și fostă candidată de pe lista Coaliției pentru Baia Mare, un melanj politic din subordinea lui Cherecheș creat exclusiv pentru alegerile din 2016.

 

Încredințarea în urma unui proces care s-a finalizat în doar 21 de minute, pe principiul Blitzkrieg – Primăria a deschis ofertarea la ora 11.03, firma a răspuns la ora 11.20, iar Primăria a închis ofertarea la ora 11.24. Un contract de 71.400 lei (sumă care include TVA) oferit pentru a finaliza în 5 zile planul de marketing necesar pentru depunerea proiectului „Restaurare, reabilitare Casa Pocol și amenajare ca și Centru Cultural”. În fapt, fie firma avea deja planul de marketing făcut, fie l-a făcut pe repede înainte, în mai puțin de o zi, pentru că miercuri, 23 august, în jurul prânzului s-a deschis sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare, iar Baia Mare trebuia să se încadreze în acest termen (și s-a încadrat), iar punctajul (oricum redus, de 73 de puncte din 100 posibile) a fost calculat cu atașarea la dosarul de finanțare și a planului de marketing.

 

Alt fapt, la fel de neștiut (până acum, când îl anunță 2mnews): tot marți, 22 august, și tot pentru a completa pe ultima sută de metri dosarul de finanțare, a fost eliberată și autorizația de construire (în fapt, Primăria și-a eliberat autorizația de construire, o modificare la soluția autorizată la 7 decembrie 2021, când a fost emisă/eliberată prima autorizație de construire pentru amenajarea centrului cultural în viitoarea reabilitată Casă Pocol – sigur, în 2 ani nu s-a întâmplat nimic).

 

Proiect de peste 14 milioane de lei

 

Valoarea construcției-montajului este de aproape 10 milioane de lei (exact: 9.928.606,01 lei) + TVA, însă valoarea totală a întregului proiect privind imobilul de pe strada Valea Borcutului nr. 119 se ridică la peste 14 milioane de lei (exact: 14.213.166,84 lei) + TVA, ceea ce ar însemna circa 10% din întreaga sumă dispobilizată prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 prin acest apel.

 

Apelul privește exclusiv investiții din mediul urban care vizează intervenții asupra monumentelor istorice de grupa A (inclusiv UNESCO) și grupa B (Casa Pocol este clasificat ca monument istoric de categoria B – de importanță locală), pentru conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric.

 

Casa Pocol/Pokol a fost edificată pe Valea Borcutului în 1903-1904 și a fost reședința familiei lui Alexiu Pokol, unul dintre cei mai bogați și excentrici băimăreni de la începutul secolului XX. Clădirea avea 13 încăperi care se întindeau pe circa 440 mp.

 

În urmă cu 11 ani (în 2012), primarul Cătălin Cherecheș i-a păcălit pe consilierii județeni (conduși la acea vreme de Mircea Man) să aprobe transferul Casei Pocol din patrimoniul județului în cel al municipiului Baia Mare, pe considerent că va reabilita clădirea și o va transforma în Academie de Arte. În 2016, când CJ Maramureș era sub controlul lui Zamfir Flore Ciceu, Primăria Baia Mare a intrat efectiv în posesia Casei Pocol.

 

La 30 iunie 2021, Consiliului Local Baia Mare a stabilit chiar indicatorii economico-financiari ai investiției în reabilitarea Casei Pocol, proiectul fiind de peste 10,6 milioane de lei (exact: 10.624.458 lei, sumă care cuprinde TVA). Mai mult, Primăria Baia Mare și-a emis anul trecut și o autorizație de construire, declarând în fals o valoare mai mică decât cea reală, respectiv 6,5 milioane de lei (exact: 6.570.140,71 lei), pentru a plăti mai puțin în fază incipientă (taxa pe autorizația de construire se calculează în funcție de valoarea investiției). Proiectul efectiv a fost făcut abia în acest an, de firma de arhitectură 9 Opțiune. Imobilul este acum într-o stare avansată de degradare, în urmă cu câțiva ani plafonul prăbușindu-se peste parterul clădirii.

 

* Foto: @S.B.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here