REPETIȚIE – Consiliul Județean Maramureș a reușit o performanță rară: a hotărât să înființeze în 2018 un serviciu care există din 1996

0
1797
Gabriel Zetea

DECIZIE. Consiliul Județean condus de geniul strategiilor administrative Gabriel Zetea a înființat un serviciu care exista exact în aceeași formă și care era funcțional încă din anul 1996.  În 25 octombrie 2018, CJ Maramureș a aprobat înființarea Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, ca entitate din subordinea instituției administrative a județului.

 

Pinguinii aplaudă, veteranele rujate până sub nas pogoară mulțumiri și felicitări pentru aleșii județului, în speță pentru Întâistătătorul Gabriel Valer Zetea, pesimiștii cronici care n-au urcat pe un munte (și n-au nicio intenție să o facă-n timpul vieții lor) răsuflă ușurați că, uite!, câtă grijă au scamatorii bugetului județean de siguranța electorilor. Deci, e de bine! Avem Serviciu Salvamont, avem siguranță, sănătate și prosperitate… – aici cred c-ar urma niște urale sacadate, reminiscente ale spălării pe creier de sorginte comunistă. Ce nu-i bine?

 

Nu e bine…

 

În principal, joi, 25 octombrie 2018, CJ Maramureș a votat înființarea a ceva care era înființat exact în aceeași formă și care era funcțional din… anul 1996! Priviți foto cu echipament al celor care prestează servicii de salvări montane în Maramureș… Ecusonul nu este sigla județului Maramureș? E retorică (întrebarea), pentru că Serviciul Public Judeţean Salvamont Maramureş a fost înfiinţat prin Hotărârea CJ nr.11/1996, ca serviciu public de interes judeţean, fără personalitate juridică proprie, în subordinea CJ și la același sediu ca și acum (Baia Mare, str. Gheorghe Şincai, nr. 46 – în Palatul Administrativ). Tot atunci s-a stabilit regulamentul de funcționare și schema de personal, regulamentul fiind amendat cu o nouă hotărâre a CJ, în anul 2012 (și aceasta atestă existența Serviciului, exact cu aceeași titulatură și funcționalitate).

 

E drept, de-a lungul timpului, “geniile” care s-au perindat la conducerea instituției administrative a județului contribuind decisiv – prin neștiință, rea-voință, indiferență sau premeditare – la distrugerea Maramureșului au transferat/plimbat și redus acest serviciu.

 

De pildă, în 2014, în mandatul lui Zamfir Flore Ciceu (despre care Cornelia Negruț, președinta filialei județene a partidului politic care l-a promovat în funcția de șef al administrației județene, avea să afirme ulterior că a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o), CJ Maramureș transforma Serviciul Public Judeţean Salvamont în compartiment din subordinea nou-creatului Serviciul Maramureş Infoturism, cu un număr de două posturi.

 

Ulterior, s-a revenit la structura inițială. În 2015, într-un document oficial al Instituției Prefectului Maramureș (Ordinul nr. 398/25.09.2015), referitor la componența Centrului local de combatere a bolilor transmisibile a animalelor și a zoonozelor județul Maramureș, este menționată existența Serviciului Public Judeţean Salvamont, care avea un membru în respectiva unitate.

 

Pe vremea aceea, Serviciul Public Judeţean Salvamont avea un singur angajat (Andrei Jablanoczki), totuși, funcționa cu mai mulți salvamontiști, în baza unor contracte de prestări servicii dintre acest serviciu din subordinea CJ Maramureș și Asociația Salvatorilor Montani (o organizație profesională non-profit înființată în 1996).

 

În fine, să ne apropiem de prezent. În 21 iunie 2018, CJ Maramureș anunța pe site-ul oficial al instituției publice că “Toate cele 13 trasee (n.red., se făcea referire la trasee turistice din județ care au fost omologate de Ministerul Turismului) sunt amenajate și întreținute de Serviciul Public Județean Salvamont, cu sprijinul Consiliului Județean”. Raționament: în 21 iunie 2018 Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș exista.

 

Cu toate că exista, în 25 octombrie 2018, CJ Maramureș decide să-l înființeze din nou. În consecință, Zetea semnează un proiect de hotărâre cu argumentație mincinoasă și premeditat alambicată în care spune că: “întrucât la nivel județean nu a fost înființat serviciul public, activitatea de salvare montană a fost asigurată de cele 4 formații salvamont care au asigurat serviciile salvamont din județul Maramureș neacoperite de servicii publice locale, având în componență 1 salvator montan angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cât și salvatori montani a căror activitate s-a desfășurat în baza unor contracte de colaborare/voluntariat”.

 

Proiectul, care a devenit hotărâre fiind votat pavlovian de consilierii județeni, prevede ca schema de personal să cuprindă opt posturi (un șef serviciu și șapte salvatori montani, cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată). Printre multe altele, iată ce dilemă cauzează proiectul de hotărâre (pe lângă minciuna că serviciul nu exista): dacă serviciul nu exista, unde era angajat salvatorul montan cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată?

 

Istorie

 

În Maramureș, prima echipa Salvamont a fost constituită în Baia Mare, în iarna anului 1969, de dr. Ludovic Gyorffy (din echipă făceau parte dr. Ioan Kovacs, Vasile Fabian, Dan Alboiu, Traian Galeș, Ioan Costin, Arpad Scheip, Zoltan Benedek), apoi fiind formată și echipa Salvamont Borșa – în acel an a fost legiferat Salvamontul în România, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.140, iar consiliile populare din localitățile montane din șapte județe, printre care și Maramureș (la Borșa, dar serviciul a fost înființat și în Baia Mare), au primit sarcina de a organiza echipe Salvamont în rândul cărora să fie selectionați alpiniști și schiori pe baza de voluntariat (dar a fost stabilită şi o indemnizație de periculozitate).

 

Concluzie

 

25 octombrie 2018 va rămâne o dată de referință în istoria administrației publice județene ca ziua în care s-a votat înființarea unei entități demult existente. Dacă se dorea suplimentarea schemei de personal sau rectificarea regulamentului de funcționare, acestea puteau fi făcute prin amendarea HCJ existente care legifera înființarea Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, nicidecum printr-o nouă HCJ care are ca principal obiectiv înființarea acestuia.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here