OLIMPIADA DE IARNĂ – Fondistul marmureșean Ștefan Gherghel intră peste câteva ore în concurs la Jocurile Olimpice de Tineret 2024 din Republica Coreea

0
255

JOCURILE OLIMPICE DE TINERET 2024. Luni, 28 ianuarie 2024, la ora 3.30 (ora României), intră în concurs la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) 2024 și fondistul Ștefan Paul Gherghel (16 ani, de la CSȘ Baia Sprie), unicul sportiv maramureșean din lotul României participant la a 4-a ediție a Olimpiadei de irnă pentru tineret – competiție organizată de Comitetul Internațional Olimpic, în perioada 19 ianuarie – 1 februarie 2024, în Gangwon organizată în (Republica Coreea / Coreea de Sud), fiind rezervată sportivilor din sporturile de iarnă cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

 

La competiție participă aproximativ 1.900 de sportivi din 81 de țări, Gherghel (originar din Baia Mare) făcând parte, alături de fondista Páll Boglárka (16 ani, de la CSȘ Gheorghieni) și de antrenorul Jánosi István (CSȘ Gheorghieni), din echipa de schi fond a României. Sportivul maramureșean va lua startul în ambele probe individuale masculine incluse în programul JOT Gangwon 2024 (sprint liber și 7,5 km clasic) – mai există o probă la schi fond, ștafetă mixtă 4×5 km, însă România nu poate participa la aceasta neavând numărul necesar de sportivi (regulamentul prevede o echipă de 2 fete +2 băieți).

 

Competițiile de schi fond se desfășoară la Alpensia Biathlon Centre din Pyeongchang, în perioada 29-30 ianuarie 2024. Cea mai bună clasare românească de până acum la JOT la schi fond a fost locul 30 (Florin Daniel Pripici în proba de 10 km clasic, la JOT Innsbruck 2012).

 

Așadar, luni, 29 ianuarie 2024, de la ora 3.30 (ora României), Páll Boglárka și maramureșeanul Ștefan Gherghel intră în competiție, în calificările probei de sprint liber (feminin și masculin). Dacă se vor califica în finală, aceasta se va disputa în aceeași zi, de la ora 5.30 (ora României).

 

Marți, 30 ianuarie 2024, de la ora 3.30 (ora României), cei doi sportivi din lotul de schi fond intră în calificările pentru finala probei de 7,5 km clasic (feminin și masculin). Dacă reușesc calificarea în finală, aceștia vor concura și de la ora 6.30 (ora României). Probele de schi fond sunt cele care încheie Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret.

 

România este reprezentată de 33 sportivi (16 feminin, 17 masculin), care concurează la 9 discipline (biatlon – 6, bob – 4, patinaj viteză – 4, sanie – 5, sărituri cu schiurile – 4, schi alpin – 2, schi fond – 2, skeleton – 4, snowboard – 2). Kata Mandel (snowboard) și Sami Mihai (monobob) au fost portdrapel pentru România la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Tineret Gangwon 2024.

 

Până în acest moment, România a câștigat o singură medalie, de bronz (prin Mihaela Alexia Anton), la monobob, precum și alte 9 clasări în primele 10 locuri (la skeleton, sanie, monobob și biatlon – ștafeta mixtă).

 

Jocurile Olimpice de Tineret Gangwon 2024, desfășurate sub sloganul „Creșteți împreună, străluciți pentru totdeauna!”,  beneficiază de infrastructura Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, de la PyeongChang, folosind unele dintre aceleași facilități. Edițiile precedente ale JOT de iarnă au avut loc în Innsbruck 2012, Lillehammer 2016, Lausanne 2020 (aceasta este prima ediție care se desfășoară în Asia).

 

La edițiile anterioare ale Jocurilor Olimpice de Tineret pentru sporturile de iarnă, România a obținut 5 medalii: 3 de aur și 2 de bronz (2 medalii la JOT Lillehammer 2016: 1 aur – Eduard Cășuneanu la hochei pe gheață individual îndemânare și 1 bronz – Mihaela Hogaș la patinaj viteză sprint echipe mixte internaționale; 3 medalii la JOT Lausanne 2020: 2 aur  – Georgeta Popescu (monobob), Andrei Nica (monobob) și 1 bronz Elena Ionel – patinaj viteză sprint echipe mixte internațional).

 

Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret 2024 se încheie miercuri, 1 februarie, la ora 13.30 (ora României) fiind programată Ceremonia de închidere, la Gangneung Olympic Park.

 

* Foto: @CSȘ Baia Sprie, @CIO România

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here