FAPT – Contract de 7,7 milioane de lei pentru reabilitarea a 7 kilometri de străzi comunale în Maramureș, încredințat firmei fiului lui Prigoană

2
4105

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ – GÂRDANI. Administrația publică locală din comuna maramureșeană Gârdani, controlată de edilul Nelu Radu Dragoș (51 de ani, PSD – este la primul mandat, a fost ales primar cu 267 de voturi – 38,53%  -, câștigând funcția la 4 voturi, cea mai mică diferență din județ), a semnat un contract în valoare de 7,7 milioane de lei (exact: 7.720.320,26 lei, sumă care include TVA), care vizează reabilitarea a 7 kilometri de străzi din comună. Cea mai mare parte a finanțării este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (administrația locală a semnat contractul de finanțare, cu 8 milioane de lei, la începutul anului 2024).

 

Proiectul prevede îmbunatățirea fundației a 7.031,58 metri de străzi din comună, așternerea unui strat asfaltic de uzură și amenajarea de șanțurilor cu pereu de beton pe zonele cu înclinații. Lucrările trebuie finalizate în 2 ani (24 de luni). Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, prețul având o pondere procentuală teoretică de 55%, însă pentru că din cele 6 oferte, 5 au fost declarate inacceptabile (strategie patentată pentru administrațiile locale), unicul ofertant declarat conform a licitat doar cu… 0,28% sub estimarea maximă a Primăriei.

 

Cine execută și ia banii

 

Contractul a fost semnat la 15 ianuarie 2024 cu firma Tehnorom SRL, specializată în construcția de drumuri, înființată în anul 2003, dar care în perioada 2016 – martie 2023 nu a avut activitate susținută (iar în perioada 2020-2022 nu a avut deloc activitate, fiind înscrisă ca inactivă, cu cifră de afaceri 0 lei). Firma, care a fost reactivată în martie anul trecut, este controlată scriptic de Honorius Adrian Prigoană, asociat unic din septembrie 2022 (când a și mutat sediul social din Iași în București), și la finalul anului 2022 avea un singur angajat.

 

Honorius Prigoană (37 de ani) este fiul cel mare din prima căsătorie al milionarului Silviu Prigoană (60 de ani), fost acționar principal la firma de salubritate Rosal Grup, fondator al mai multor posturi de televiziune și fost deputat PDL (în mandatul 2008-2012). După ce Vasile Silviu Prigoană s-a pensionat, încasând o pensie de circa 55.000 lei (după propriile declarații), afacerile sale au fost pasate în responsabilitatea fiului cel mare, Horațiu Prigoană.

 

Fondată de fostul ministru corupt al Transporturilor

 

Tehnorom SRL este fosta firmă a lui Relu Fenechiu (58 de ani), fost președinte PNL Iași, fost parlamentar liberal (în perioada 2004-2014), ministru al Transporturilor în perioada 21 decembrie 2012 – 12 iulie 2013, funcție din care a demisionat în urma condamnării în dosarul „Transformatorul” (DNA l-a trimis în judecată pentru că în perioada 2002-2004 a vândut prin trei firme ale sale către Electrica Moldova transformatoare vechi pe post de transformatoare noi în valoare de circa 2,8 milioane de euro).

 

Pe 30 ianuarie 2014, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. El a mai fost condamnat la încă 3 ani și 10 luni închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția într-un alt dosar în care era acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. A fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui și a fost eliberat condiționat la 7 august 2017.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here