OFICIAL – În Baia Mare, se inaugurează noul centru de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență

0
1221

RADIOTERAPIE. Miercuri, 3 aprilie 2019, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare va fi inaugurat oficial noul centru de radioterapie, a precizat, pentru 2mnews, ministrul Sănătății, Sorina Pintea (foto dreapta). Noul echipament de radioterapie conține acceleratorul liniar de particule, seturi de imobilizare pentru accelerator, CT stimulator și set complet de dozimetrie.

 

Spitalul băimărean a fost prima unitate spitalicească (din cele cinci incluse în prima fază a programului de finanțare semnat în 2017 cu Banca Mondială) care a fost dotată cu un sistem complet de radioterapie, asta întâmplându-se în august 2018, și prima unitatea care a finalizat (din surse financiare proprii) construcția buncărului unde a fost montat sistemul de radioterapie.

 

Noul echipament de radioterapie reprezintă foarte mult pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă. Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie. Un echipament de radioterapie costă peste 2 milioane de euro, iar în acest moment, în România sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie, dintre care 13 sunt în clinici private.

 

Cel de-al doilea echipament, în toamnă

 

Așa cum 2mnews vă anunța în exclusivitate în urmă cu opt luni, la momentul luării deciziei de ridicare a edificiului, acesta a fost proiectat și apoi construit cu două buncăre, în așa fel încât să are capacitatea de a găzdui două echipamente complete de radioterapie.

 

Cel de-al doilea echipament complet de radioterapie va sosi la Spitalul Județean din Maramureș în toamna acestui an, au precizat pentru 2mnews surse guvernamentale. În acel moment, Baia Mare va avea unul dintre puținele centre de radioterapie din România dotate cu două noi și performante acceleratoare liniare de particule.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here