EXCLUSIV – Veste uriașă: în martie 2019, la Spitalul Județean din Baia Mare va fi livrat al doilea echipament de radioterapie

1
1034

RADIOTERAPIE. Surse guvernamentale au dezvăluit pentru 2mnews că Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare va fi dotată, cel târziu până la începutul primăverii anului viitor, cu cel de-al doilea accelerator liniar de particule, pentru tratarea bolnavilor de cancer.

 

Proiectul este derulat de Ministerul Sănătăţii şi prevede dotarea unităţii medicale maramureșene cu un nou echipament de radioterapie (care conține acceleratorul liniar de particule, seturi de imobilizare pentru accelerator, CT stimulator, set complet de dozimetrie).

 

Sorina Pintea

Implementarea atât de rapidă a proiectului în Baia Mare a fost posibilă datorită faptului că, înainte de anunțarea programului, Spitalul Județean din Maramureș a investit, din bugetul propriu, în construirea centrului în care să fie edificat buncărul necesar montării echipamentului de radioterapie. Mai mult, în momentul proiectării centrului de radioterapie, managerul din acea vreme al unității spitalicești din Baia Mare, Sorina Pintea – acum ministru al Sănătății -, a cerut să fie proiectat și apoi construit cu două buncăre, în așa fel încât să aibă capacitatea de a găzdui două echipamente complete de radioterapie.

 

Surse 2mnews au menționat că, cel mai probabil, contractul pentru cel de-al doilea accelarator liniar din Baia Mare va fi semnat în luna noiembrie 2018, iar livrarea acestuia ar urma să se producă în februarie-martie 2019. În acel moment, Baia Mare va avea unul dintre puținele centre de radioterapie din România care are două noi și performante acceleratoare liniare de particule.

 

Noul centru de radioterapie din Baia Mare reprezintă enorm pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă. Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie. Un echipament de radioterapie costă peste 2 milioane de euro, iar în acest moment, în România sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie, dintre care 13 sunt în clinici private.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Omule,intreab-o pe doamna libi de ce nu se acorda tichete de vacanta la ##pitalul pe care la condus#.noua conducere,vasilica,a transmis #indicatului ca de vina este proasta manageriere a fostei conduceri.Ia sa vezi si ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here