EȘEC – Cum și-a dat primarul Morar cu stângu-n dreptu’, pierzând o investiție de 1 milion de lei pentru Ulmeni

0
1610

PROIECT EȘUAT. Modernizarea peisagistică a micului oraș maramureșean Ulmeni a fost trecută pe linie moartă, deși urbea ar fi beneficiat de finanțare de la bugetul statului. În timpuri imemoriale, când pe Dealul Glodului nu se plimba actualul “voievod” al fostului Șilimeghiu, ci stegozauri cu trei 3 spini la capătul cozii, a fost făcut un proiect prin care urma să fie realizat un sistem de spații verzi în orașul Ulmeni.

 

Nici măcar puținii localnici care mai sunt interesați de soarta urbei nu-și mai reamintesc exact data, avansând în acest sens anul 2015, deși în urmă cu 10 ani, adică în 2009, proiectul a fost selectat pentru finanțare (cu suma de 966.367 de lei) prin “Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități”, iar în 2011, Guvernul chiar a emis o hotărâre în acest sens și în 28 iulie 2011, Primăria condusă de edilul Lucian Ioan Titus Morar a semnat contractul de finanțare (cu autoritatea statului, Administraţia Fondului de Mediu).

 

Nu s-a descoperit exact de ce, contractul de finanțare a fost semnat pentru o sumă mai mare decât cea cu care proiectul a fost selectat, respectiv cu 1.125.119,67 lei – mă rog, să zicem că, mișcându-se cu rapiditatea ochiului mortului, a fost necesară o actualizare a indicatorilor economici. Nici nu e important (decât pentru cei plătiți de stat să li se pară important și să cerceteze), cert e că în 2012, execuția lucrării era deja în licitație pe SEAP.

 

În fapt, nu s-a ales nimic de lucrare. Să vedem de ce…

 

Bâlbele rezilierii contractelor

 

Un document al Camerei de Conturi Maramureș, care a cercetat speța în urma unei sesizări semnate de mai mulți localnici, consemnează că banii au fost alocați în 2015. În fapt, banii au fost alocați chiar atunci, în 2012, iar în 21 august s-a semnat contractul de execuție. Sigur, pe o altă sumă, respectiv 620.471,04 lei. Dar lucrarea nici n-a început. Firma care trebuia să execute lucrarea, AP-EL Conf Impex SRL din București, care a sublicitat lucrarea, a intrat în faliment.

 

Ce-a făcut marele strateg Morar? A reziliat unilateral contractul cu faliții. Logic. Doar că a făcut-o după… doi ani, adică în 18 septembrie 2014. După acest act de bun administrator, Morar a cerut Administraţiei Fondului pentru Mediu să aprobe prelungirea perioadei în care putea să utilizeze finanţarea.

 

Simultan, a reluat procedura de atribuire a lucrării și apoi semnarea unui nou contract de execuție, cu o firmă de transport (!) controlată de rudele apropiate ale miliardarului Valer Blidar, adică cu Truck Sped, un sereleu cu denumirea scrisă greșit din Fărcaşa (acesta este deținut de Mihaela Corina Blidar, fiica patronului Astra Vagoane Călători și a Băncii Comerciale Feroviare, acționari minoritari fiind Petrică Chiș – nepotul lui Valer Blidar, cel care în 2012 și-a descărcat arma de vânătoare în Baia Mare – și Letiția Vanciu, o localnică din Sârbi)

 

Numai că Administrația Fondului de Mediu nu a aprobat prelungire a duratei contractului de finanţare. Neavând banii, Morar reziliază și contractul cu firma rudelor lui Blidar, mai ales că, la scurtă vreme de la enunț, AFM a reziliat, la rândul ei, unilateral contractul cu Primăria Ulmeni și a trecut la recuperarea sumelor deja virate în contul proiectului (respectiv: 80.819,41 lei).

 

Ce-a făcut Morar? A dat în judecată AFM, formulând pretenții civile (adică a cerut niște bani de la stat, chipurile pentru că l-a-ncurcat). În mai 2017, magistrații Curții de Apel București au dat câștig de cauză AFM. Ce-a făcut Morar? Recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Care se va judeca “repede”: în 2020. Serios acum, din chefurile alea care se trag pe nerespirate în Ulmeni nu se puteau face niște economii cu care să se implementeze proiectul? Adică-n patru ani nu s-a găsit 1 milion de lei să se modernizeze peisagistica orășelului? Putem să fim serioși, totuși, sau ne jucăm în continuare de-a judecata?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here